eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Kérdezze meg kezelőorvosát, Google-jét!

A Google-t eddig is milliók használták világszerte az internetes tájékozódásra vagy valamilyen szolgáltatás fellelésére, de most a kereső újabb hasznára derült fény: akár komplex betegségeket is képes azonosítani a panaszok alapján.

A The New England Journal of Medicine című szaklap ismertet egy esetet, amikor egy orvos lenyűgözte a nálánál tapasztaltabb kollégáit is, mivel sikeresen azonosította a rendkívül összetett Ipex-szindrómát. A szakember nem tett mást, mint begépelte a Google-be a beteg panaszainak kulcsszavait, és megkapta a helyes diagnózist.

A történeten felbuzdulva a brisbane-i Alexandra Hercegnő Kórház két orvosa elvégzett egy kísérletet, amely során kigyűjtöttek az orvosi lapból 26 esetet, és mindegyikkel összefüggésben 3-5 kulcsszót írtak be az online keresőbe.

Ezután megvizsgálták az első 30 találatot, és kiválasztották a legkézenfekvőbbet. A Google az esetek 58 százalékában a helyes diagnózist adta ki, de legalábbis ugyanazt, mint az orvosi szaklap.

Nemsokára taníthatják is

A kereső a tünetek alapján sikeresen azonosította egyebek mellett a Creutzfeldt-Jakob betegséget és a béltraktus vérzését. Természetesen hibák is előfordultak: egy átültetés miatti kilökődést például nyugat-nílusi lázként azonosított.

Az orvosok annyira elégedettek az eredményekkel, hogy többen felvetették: az egyetemi képzés részévé kell tenni az internetes adatbázisokban és keresőkben való tájékozódást.

A Google a páciensek számára is tartogat lehetőségeket: ha valaki nem bízik az orvos diagnózisában, saját maga is utánanézhet. Pontosan így tett egy 16 éves vízilabdázó fiú apja, aki - miután utánanézett fia panaszainak - nem csak kijavította az orvost, hanem még egy mini-oktatóanyagot is összeállított a betegség kezeléséről.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×