eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Falevelet és füvet ettek az emberfélék 2 millió évvel ezelőtt

Emberfélék egy 1,8 millió évvel ezelőtt élt csoportjának fogmaradványait vizsgálva angol és amerikai tudósok arra jutottak: a Paranthropus robustus étrendje változatos volt, és nem azért haltak ki, mert nem tudtak alkalmazkodni a környezeti változásokkal megjelenő új táplálékokhoz. Valószínűbb, hogy az ember őse, a Homo erectus irtotta ki őket.

Egészen mostanáig a Paranthropus robustus fogainak alakjából következtetve a tudósok úgy vélték: azért pusztult ki a korai emberfélék ezen csoportja, mert táplálkozása túl specifikus volt, és képtelen volt alkalmazkodni a környezet, és így a rendelkezésre álló élelem változásaihoz.

A dél-afrikai Swartkrans-ban talált négy Paranthropus-fog kémiai vizsgálata azonban azt mutatta: változatosan táplálkozott a faj. Szerepeltek az étrendjén gyümölcsök és csonthéjasok, sás, füvek, magvak, falevelek, gyökerek és gumós növények, és valószínűleg hús is.

Az angol-amerikai kutatócsoport, amely a Science című szaklapban jelentette meg vizsgálati eredményeit, arra is talált bizonyítékot, hogy évszakok szerint, illetve az éves csapadékmennyiségnek megfelelően is változott a Paranthropus robustus étrendje.

"Az emberfélék kihasználták a szavanna-környezetben az élelemfélék évszakok szerinti változását. Azt nem tudjuk megmondani, hogy dögevők voltak, vagy vadásztak, de lehetséges, hogy ettek húst" - mondta Thure Cerling, a Utahi-i Egyetem professzora.

{{keretes_cim}}

A Paranthropus robustus az Australopithecina ág Paranthropus nemébe tartozik (korábban Australopithecus robustusnak is nevezték, ami "robusztus déli majmot" jelent magyarul).

A mai emberhez vezető Homo nem megjelenése után tűnt fel, mintegy 2,5 millió évvel ezelőtt és körülbelül 1 millió éve halt ki. Leleteit több kelet-afrikai lelőhelyen megtalálták Etiópiától Ugandáig. A fajt 1938-ban írta le R. Broom.

Agytérfogatuk 500 cm³ körül lehetett, testtömegük pedig 40-80 kg között. Gorillaszerű lények lehettek: robusztus, majomszerű koponyával, erős állkapoccsal, amelyben hatalmas zápfogak ültek.

A koponyatetőn (talán csak a hímeknél) egy erőteljes, nyílirányban (saggitálisan) végigfutó taraj húzódott végig. Az antropológusok kihalt mellékágnak tartják, feltehetően a Paranthropus aethiopicusból fejlődött ki.

Egy elmélet szerint a Paranthropus-fajok a korai Homo erectus-ok túlzott vadászatának eshettek áldozatul.

(forrás: Wikipédia)


Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×