eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Új eljárás az Alzheimer-kór kimutatására

Amerikai kutatók szerint hamarosan egy gyors és fájdalommentes bőrtesztből is kimutatható lesz az Alzheimer-kór. Felfedeztek ugyanis egy enzimet, amely az időskori demencia esetén elváltozik a bőrben.

A betegséget eddig csak pszichológiai tesztek segítségével mutatták ki.

Az Egyesült Államokban lévő Maryland állam egyik kutatóintézetében kifejlesztett eljárás viszont a kutatók szerint képes az Alzheimert megkülönböztetni más agyi betegségtől, például a Parkinson-kórtól.

A kutatás jelentősége, hogy a vizsgálat által már korai stádiumban is kimutatható a kór. Így a gyógyíthatatlan betegség megfelelő gyógyszeres kezeléssel lassabban fejlődik ki.

Susanne Sorensen, a kutatás vezetője elmondta, hogy a teszt egyelőre 85 százalékos hatékonysággal képes kimutatni a betegséget.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 4. 19:59
×
×
×
×