eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Szorongatják a klónkirályt

A dél-koreai egészségügyi minisztérium visszavonta Hvang Vu Szuk professzor őssejtkutatási engedélyét.

A korábban a klónozás úttörőjének tartott szakembert csaláson érték, ezért már januárban megfosztották állami kitüntetésétől.

Hvang Vu Szuk azt kérte a minisztériumtól, hogy csak a nyomozás befejezése után döntsön engedélye bevonásáról, de kérésének nem adtak helyt.

A professzort azzal gyanúsítják, hogy hamis adatokat közölt két tavaly, illetve 2004-ben publikált tudományos cikkében, amelyekben azt állította, hogy egy donor őssejtjeiből tizenegy, azonos génállományú utódsejtet állítottak elő.

Hvang Vu Szukot az általa közölt eredmények miatt nemzeti hősnek tartották Dél-Koreában, az utóbbi négy évben összesen 40 millió dollár állami támogatást kapott, és tavaly neki ítélték az állami legfőbb tudós címet is.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Fontos felfedezést tettek magyar kutatók az őssejt terápiában, nagyon vigyázni kell

Fontos felfedezést tettek magyar kutatók az őssejt terápiában, nagyon vigyázni kell

A vizsgált őssejtek örökítőanyaga a terápiás felhasználásuk folyamán gyakran károsodik, súlyos esetben akár az is előfordulhat, hogy egy őssejt olyan, "gyári hibás" utánpótlással javítja ki a környezetében található sérült szöveteket, amelyek már magukban hordozzák a későbbi daganatos betegség magvait – mutattak rá a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatói egy új tanulmányban. Az angol rövidítéssel HCEMM intézet szakértői ezért azt hangsúlyozzák, hogy az őssejtek terápiás használata folyamán még körültekintőbben kell eljárni, várhatóan éppen olyan szigorúan kell majd mérlegelni a hasznot a kockázattal szemben, mint sok más orvosi beavatkozás esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×