eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

"A hulladék-DNS lesz a legnagyobb szenzáció"

A gének csak a valószínűséget határozzák meg, sohasem az ember sorsát - mondta el az InfoRádiónak Falus András immunológus, akit az államfő Széchenyi-díjjal tüntetett ki.

A Semmelweis Egyetem kutatója hozzátette: őt teljesen lenyűgözte a genetika és a genomika, valamint az informatika találkozása az utóbbi egy-két évben, hiszen mechanikus és élő tudomány soha ilyen hatékonyan nem segítette még egymást.

Falus András hangsúlyozta: a genetikai tudás bővülésével is csak valószínűségről, nem pedig sorsról beszélhetünk a betegségek előrejelzésével kapcsolatban; a környezet és az örökölt tulajdonságok mindig együtt hatnak.

Az immunológus elmondta: jelenleg immun-informatikai kutatásokkal foglalkozik, ezen belül különösen a gyermekek asztmájának előre jelezhetőségével, illetve rákkutatással - kiben, milyen hatásra alakulnak ki daganatok, és ezt hogy lehet előre jelezni.

Az egyetemi kutató szerint az elkövetkező tíz év legnagyobb tudományos szenzációja az emberi genom "hulladék-DNS-ének" feltérképezése, szerepének megfejtése lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×