eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (k), az ezüstérmes német Oliver Klemet (b) és a bronzérmes Betlehem Dávid (j) a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Betlehem Dávid a bronzról: nyernie kellett Kristófnak, hiszen már 27 éves

Nyugodt volt a nyílt vízi úszók 10 km-es versenyének utolsó méterein Betlehem Dávid, mert bízott a hajrájában. Régóta vágyott arra, hogy Rasovszky Kristóffal együtt álljanak a dobogón. Párizsban ez is sikerült.

Betlehem Dávid elégedetten nyilatkozott a férfi 10 kilométeren elért harmadik helye után.

„Most sem úgy ment, ahogy elterveztük, de mindig tudni kell változtatni a taktikán, és örülök, hogy nem lett komolyabb sérülés, mert azért elég sokan voltak, akik picit agresszívabban próbáltak előzni. Lefelé mindig megszakadtunk, visszafelé meg az volt a biztonságos, ha valaki beáll a fal mellé, mert így nem lehetett felúszni mellette. Nem is volt gyors az iram visszafelé, általában mindig csak csúsztatva úsztunk. Amikor be kellett fordulnunk, az időmérő kapu volt egy kicsit húzósabb, hogy ott ki merre akar menni, de örülök, hogy ezt így sikerült abszolválnom. Lefelé fura volt, hogy vitt a víz. Azt mondták, könnyebb lesz, de én nehezebbnek éreztem, mert hullámos volt, eléggé dobált, de összességében azért elégedett vagyok” – mondta a friss bronzérmes.

A 20 éves úszó szerint

hatalmas előnyt jelentett, hogy a Dunában tudtak készülni.

„Az utolsó körben, amikor lent fordultam, előttem volt Paltrinieri, és ők nem álltak meg sosem a bójánál, hanem úsztak tovább és úgy akartak befordulni, nekem meg már tegnap is mondta Betti, meg így is gyakoroltuk, hogy meg kell állni egy pillanatra és úgy kell befordulni. Az olaszt ott tudtam megelőzni. Viszont visszafelé, ha mögötte maradtam volna, akkor nem tudok két embert megelőzni, mert mindkettő felmászik a falra és nem tudok elmenni. Így viszont, hogy már ott egy embert megelőztem, és visszaúsztam Acerenzára, csak egy embert kellett megenni a végén” – részletezte a versenyt.

Betlehem Dávid szerint nagyon megterhelő volt a verseny, már a harmadik-negyedik körtől érezte, hogy fáj neki. Azt is elmondta, hogy milyen taktikát választott a hajrára.

„Az utolsó körben visszafelé már tudtam, hogy nem az a lényeg, hogy fönn maradjunk Kristófékon, mert akkor nehezebben előzöm meg Acerenzát, hanem

inkább kicsit szemét legyek, üssem a kezét, össze-összeakadjunk.

Lemaradtunk tőlük, és megmaradt a helyem. Egymás dolgát nehezítettük, a végén pedig én voltam a türelmesebb és a nyugodtabb, szerintem ez jelentette a harmadik helyet” – emelte ki, hozzátéve, ha felmegy az élen álló Rasovszky Kristófra, akkor az olasz lehajrázta volna a végén, és lemarad a dobogóról.

„Talán ha egy picit előbb tudok befordulni, akkor bejövök Acerenza elé, és akkor versenyezhettem volna az aranyért, de nyernie kellett Kristófnak, hiszen már 27 éves!” – mondta mosolyogva, jelezve, hogy neki még lesz ideje.

Kitért arra is, hogy régóta tervezték, együtt állnak Rasovszkyval a dobogón, de ez egyszer sem jött össze eddig. „Nem hittem el, hogy valaha meg tudjuk csinálni, mert amikor nekem jött ki nagyon a lépés, akkor Kristófnak nem és fordítva. Örülök, hogy most minden klappolt.

Egy percig nincs bennem, hogy féltékeny lennék, ennek így kellett lennie.”

Betlehem Dávid szerint most eddigi felnőttpályafutása, az előző három év minden tapasztalatát hasznosítani tudta. „Pont azért lehettem ennyire nyugodt a végén, nem kapkodtam, mert tudtam, hogy tudok olyat akár taktikában, akár sebességben, amit az olasz nem. Láttam, hogy elkezdett hajrázni, kezdett kifáradni, és akkor irányt váltottam. Még próbált rám jönni, de akkor már mindegy volt.”

A magyar úszó párja Fábián Bettina, aki csütörtökön a nők versenyében lett ötödik. Azt kérdeztük a bronzérmestől, hogy most barátnőjéhez hasonlóan ő is pálinkával fertőtlenít-e a Szajna után. „Majd meglátjuk, mennyi kell, hogy kitisztuljak teljesen. Betti is jól van, azt mondta, semmi baja, de biztos ma este még ő is ráfrissít, nehogy lappangjon benne valami” – tette hozzá csibészes vigyorral.

Címlapról ajánljuk

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×