eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Rossz előjelek az Izland elleni Eb-mérkőzés előtt!

Nem túl jó előjel a mostani Eb-meccs előtt, de története során a magyar válogatott háromszor kapott ki Izlandtól, és valamennyi kudarcát júniusban szenvedte el.

A két gárda összesen tíz alkalommal csapott össze, ebből az első hat találkozó felvétele megtalálható az MLSZ TV Archív csatornájában.

Habár a magyar válogatott lemaradt az 1988-as Európa-bajnokságról, attól azért nem kellett tartani, hogy egy hónappal a torna nyitánya előtt nem győzi le Izland legjobbjait. Május 4-én a Népstadionban barátságos mérkőzésen vizitált az északi sereg, amelyet akkoriban az európai mezőny hátsó harmadába soroltak. Ez volt a két nemzet első találkozója, és csak 4000 néző volt kíváncsi rá. Bálint László szövetségi kapitány a Disztl P. – Balog T., Pintér, Garaba – Kozma, Varga I., Fitos, Sass – Kiprich, Bognár Gy., Vincze I. tizeneggyel kezdett, és utóbbi, az akkoriban a Tatabányát erősítő Pilu szabadrúgásgóljával szerezte meg a vezetést a 45. percben. A szünet után Sallai Sándor bevágta első és egyetlen gólját a válogatottban, majd a 89. percben Kovács Kálmán állította be a 3-0-s végeredményt. Ez volt Bálint László második, és egyben utolsó győzelme a nemzeti együttes vezetőjeként.

Négy hónappal később Reykjavíkban játszották a „visszavágót”, ekkor már újra Mezey György irányított. Az izlandi összecsapás gyorsabban eldőlt, mint a budapesti, Kiprich duplájával és Vincze egy góljával 18 perc után 3-0-ra vezettünk, és ez maradt a végeredmény. Mészöly Géza, Gregor József és Fodor Imre ezen a meccsen mutatkozott be a válogatottban.

Aztán bekövetkezett az, amiről soha nem gondoltuk volna, hogy megtörténhet: négy évvel a dupla 3-0-s győzelmet követően Izland nyerni tudott a Népstadionban. 1992. június 3-án világbajnoki selejtezőn fogadtuk őket, Jenei Imrének ez volt az első tétmérkőzése a válogatott kispadján. Pedig jól kezdődött, Kovács Kálmán már a 2. percben betalált, és a továbbiakban is mezőnyfölényben játszottunk. Hiába, Izland fordított, és 2-1-re legyőzte a Petry – Kovács E., Telek, Lőrincz – Simon, Limperger, Pisont (Balog T.), Vincze I. (Eszenyi), Keller – Kiprich, Kovács K. összeállítású válogatottat.

A két nemzet negyedik meccsén Bálint László, Mezey György és Jenei Imre után, 1993. június 16-án Puskás Ferenc állította össze a válogatottat. Sajnos sikerült alulmúlni a budapesti teljesítményt, a csapat még simább vereséget szenvedett, 2-0-ra kikapott a reykjavíki vb-selejtezőn.

Alig emésztettük meg, hogy Izland oda-vissza elbánt velünk, a következő sorozatban, az Eb-selejtezőkön is megkaptuk őket. Stílszerűen új szövetségi kapitány, ezúttal Mészöly Kálmán vezetésével futottunk neki. Sajnos ő sem hozott szerencsét a júniusi meccsen, ugyanis 1995 nyarán hiába vezettünk Vincze István góljával Reykjavíkban, a hazaiak a második félidőben fordítottak, és 2-1-re győztek. A magyar csapat a Petry – Csábi – Mészöly, Lipcsei – Mracskó, Halmai, Illés (Márton), Sallói, Kozma – Csertői, Vincze (Hamar) összeállításban szerepelt.

Az újabb vereség azt jelentette, hogy 1995. november 11-én, a hatodik Magyarország-Izland meccs előtt a szigetlakók felé billent az örökmérleg, hiszen korábban háromszor nyertek ellenünk. Ezt nehéz volt megemészteni, de a Fáy utcában végül sikerült javítani, Illés Béla góljával visszavágtunk, noha ez akkoriban sovány vigasznak számított. Mészöly Kálmánnak ez volt az utolsó mérkőzése szövetségi kapitányként.

A kétezres években négyszer találkozott a két válogatott, és mindegyik magyar diadallal végződött, 2002-ben 2-0-ra, 2004-ben és 2005-ben 3-2-re, 2011-ben pedig 4-0-ra vertük a szigetországiak válogatottját, ez utóbbi meccsen Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Priskin Tamás is pályára lépett a jelenlegi Eb-keretből, míg az izlandiak közül Alfreð Finnbogason, Eiður Guðjohnsen, Birkir Már Sævarsson, Birkir Bjarnason és Jóhann Berg Guðmundsson volt részese a nagy különbségű magyar sikernek.

A videókat az MLSZ honlapján nézhetik meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×