eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A kép azt mutatja, bírói tévedés miatt estek ki a németek

A BBC által készített felvétel alapján úgy látszik, bírói hiba miatt estek ki a németek a labdarúgó-világbajnokságról. Ám nem az ő meccsüket vezető Stephanie Frappart és csapata hibázott.

A német válogatott hiába verte meg a Costa Rica-iakat 4-2-re, kiesett, nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, mert a japánok 2-1-re megverték a spanyolokat.

A kép azt mutatja, szabálytalan góllal győztek, mert az 51. percben, mielőtt Mitoma a kapuba fejelte a labdát, az teljes terjedelmével a pályán kívül volt. Legalábbis így látszik a képen.

A csoport végeredménye így alakult: 1. Japán 6 pont, 2. Spanyolország 4 (9-3), 3. Németország 4 (6-5), 4. Costa Rica 3.

Amennyiben a japánok gólját nem adják meg a VAR-os visszanézés után, s a mérkőzés döntetlennel zárul, a csoport végeredménye így alakult volna: 1. Spanyolország 5 (9-3), 2. Németország 4 (6-5), 3. Japán 4 (3-3), 4. Costa Rica 3.

A német válogatott történetében először nem jutott tovább két egymást követő világbajnokságon a csoportkörből. A mostani kudarcért természetesen nem a mostani, Costa Rica elleni győzelem a „felelős”, hanem a japánok elleni vereség. De szemrehányást tehet a gárda azért is magának, mert – bár Hansi Flick óriásinak nevezte a spanyolok elleni teljesítményt – válogatottja a csoport másik európai csapata ellen megelégedett a döntetlennel.

A futballtörténelemben, ha úgy tetszik, a vb-történelemben akad egy negyven évvel ezelőtti rossz emlék, az 1982-es gijoni NSZK–Ausztria találkozó, amelyen a két válogatott pontosan azt az eredményt „produkálta” egy feltűnően békés mérkőzésen, amely mindkettőjüknek jó volt, s amely kiejtette a néhány nappal korábban a (nyugat)németek legyőzésével óriási meglepetést szerző algériai válogatottat.

Most alighanem sokan felidézték azt a mérkőzést, azt látva, hogy a spanyolok az 1-0-s vezetésük után visszaálltak, a japánok pedig fordítottak, s ezzel – tudva azt, hogy a németek nem nyernek Costa Rica ellen hat góllal – mindkét csapat kényelmesen továbbjutott. A spanyolok ráadásul a vb-ezüstérmes horvátok helyett majd a marokkóiakkal játszanak a folytatásban, s elkerültek a brazilok ágáról.

(De azért egy kicsit hálásak lehetnek a németeknek is, mert ha Costa Rica nyer, a spanyolok kiesnek. Alighanem bíztak abban, hogy a németek ezt nem engedhetik meg maguknak.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×