eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota előtt 2022. június 13-án,  a nemzetgyűlési választások első fordulójának másnapján. A rekordalacsony, 47 százalékos részvétel mellett tartott szavazást Macron és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója nyerte a Jean-Luc Mélenchon vezette NUPES baloldali összefogással szemben. A második fordulót június 26-án rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Emmanuel Macron szerint a fociból nem kéne politikát csinálni

Három nappal a katari foci-vb kezdete előtt a francia elnök is beszállt a rendező ország körül kialakuló vitába.

"Ezeket a kérdéseket akkor kellene megvitatni, amikor a rendezés jogát odaítélik egy országnak. Akkor kellene őszintén feltennünk magunknak ezeket a kérdéseket, amikor döntenek a rendező ország személyéről, legyen szó akár foci-vb-ről, akár egy olimpiáról. Akár klímaügyekről, akár emberjogi témákról van szó, ezek megvitatásának ideje nem az esemény kezdete. Akkor kell beszélgetni róla, amikor döntenek a rendezésről" - mondta az elnök a bangkoki APEC-fórumon újságíróknak.

Macron, aki 2018-ban Oroszországban személyesen drukkolta végig azt a meccset, amelyen hazája válogatottja másodszor lett válogatott, az olimpiai rendezésre is kitért annak kapcsán, hogy két év múlva Párizsban tartják a nyári játékokat.

"Ezeknek a nagy eseményeknek az a feladata hogy minden ország, néha háborúban álló országok sportolói számára is lehetővé tegyék a sport létezését.

Néha a sporton keresztül meg lehet találni a módot a párbeszédre akkor is, amikor az emberek másként már nem képesek erre"

- mondta Emmanuel Macron a CNN cikke szerint.

Tíz éve zajlik a vita

Katar tíz éve nyerte el a rendezés jogát, ezóta folyamatosan zajlik a vita az országban uralkodó emberjogi viszonyok mellett a bevándorló munkásokkal kapcsolatos bánásmódról és a torna környezetben áráról is. Az LMBTQ-közösséggel való bánásmód is forró téma lett nem sokkal a foci-vb kezdete előtt.Sepp Blatter, aki akkor vezette a FIFA-t, amikor Katar megkapta a jogokat, nemrég úgy nyilatkozott - hiba volt nekik ítélni a tornát.

Lloris nem húz szivárványos karszalagot

A torna előtti utolsó napokban is hangos a sajtó a Katarral kapcsolatos témáktól. A dán válogatott tagjai nem edzhetnek "Emberi jogokat mindenkinek" feliratú felsőkben, Hugo Lloris, a francia válogatott csapatkapitánya pedig azt jelentette be, nem fog szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselni a tornán. Több nemzeti válogatott kapitánya tesz majd így,

Lloris szerint viszont tiszteletet kell mutatni Katar irányába.

A Human Rights Watch nemrég közzétett jelentése eközben az LMBTQ-embereket ért további visszaélésekről számol be. A Human Rights Watch által megkérdezett áldozatok szerint a biztonsági erők állítólag arra kényszerítették a transznemű nőket, hogy részt vegyenek a kormány által támogatott viselkedési egészségügyi központban tartott átalakító terápiás foglalkozásokon. A katari hatóságok ezt tagadják.

Jobb bánásmódot követelnek

A Human Rights Watch a felhívta a figyelmet az LMBTQ-emberek önkényes letartóztatásaira és bántalmazására is Katarban.

"Már csak néhány nap van hátra a világbajnokság kezdetéig, de ez bőven elég idő a katari kormánynak arra, hogy véget vessen az LMBTQ-emberekkel szembeni rossz bánásmódnak" - áll a HRW novemberi sajtóközleményében.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×