eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Kazany, 2018. június 16.A francia Antoine Griezmann (j2) ünnepel csapattársaival, miután büntetőrúgásból gólt szerzett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság C csoportjának első fordulójában játszott Ausztrália – Franciaország mérkőzésen a Kazany Arénában 2018. június 16-án. (MTI/AP/Haszan Ammar)
Nyitókép: Haszan Ammar

Tejfakasztó buli Szamarában, generációs balhé Jekatyerinburgban

Franciaország–Peru és Dánia–Ausztrália mérkőzést rendeznek ma a C csoportban. Mivel a két európai csapat megnyerte a maga mérkőzését az első körben, itt is előállhat az a helyzet, mint az A csoportban: már a mérkőzések kétharmada után eldől, melyik két gárda mehet a nyolcaddöntőbe.

A franciák nem játszottak meggyőzően az ausztrálok ellen, Didier Deschamps együttesét többször érte az a kritika, hogy nem tud igazi csapatként működni, s hogy nem fekszik neki a 4-3-3-as felállás, bármennyire tehetséges is Dembélé és Mbappé, a két szélső. A kapitánynak a két évvel ezelőtt Európa-bajnokság csoportmeccsein is hasonló bírálatokban volt része, aztán csak eljutott a döntőbe a „kékekkel”. Igaz, mintha ő sem tudná igazán eldönteni, melyik a legjobb felállás, ahogyan akkor, most is gyakran váltogat.

A peruiak ellen várhatóan visszatesz a kezdő csapatba két rutinos játékost, Blaise Matuidit és Olivier Giroud-t. Ha ez így lesz, egyben azt is jelenti, hogy a Juventus tapasztalt középpályásának lesz igaza, aki azt mondta az első találkozó előtt, hogy nagyon tehetséges fiatal játékosok vannak a keretükben, de a világbajnokság különleges, itt szükség van tapasztalt, sok csatában járt, rutinos futballistákra. Ha Giroud játszik, ő lehet az ék, Antoine Griezmann (akit lecserélt Deschamps az első meccsen, s azt mondta, többet vár tőle) mögötte játszik majd. Volt ugyan egy kis bokasérülése, de harcképes. A mérkőzésen ünnepli a századik válogatottságát Hugo Lloris, a franciák kapusa.

A peruiak balszerencsés vereséget szenvedtek a dánoktól az első mérkőzésükön, a nemzetközi sajtó jelentős része szerint játékban felülmúlták ellenfelüket, csak éppen nem tudtak gólt szerezni. Szövetségi kapitányuk, az argentin Gareca azok közé tartozik, akik egyáltalán nincsenek kibékülve a VAR-ral. Mindazonáltal biztosan nincs egyedül a véleményével: „A futball teljesen különbözik minden csapatsportágtól. Ezt úgy szeretjük és fogadjuk el, hogy benne vannak a hibák is. Akár a játékvezetői hibák is. Lehetnek jók és hasznosak a videózások, de néha három-négy percet kell várni a döntésre, ez idegen a futballtól, s egyáltalán nem jó.”

A dánok az első mérkőzésen elveszítették egyik legjobb védekező középpályásukat, a súlyos sérülést szenvedő William Kvistet, akit már haza is szállítottak. Otthon, Dániában járt Jonas Knudsen is, de csak egy napra. A játékostársak összedobtak pénzt, s béreltek egy magángépet, amellyel aztán – természetesen a szövetség vezetőinek és Ǻge Hareide kapitánynak az engedélyével, villámlátogatást tett újszülött kislányánál. A felesége, Trine – talán az izgalmak hatására is – a vártnál korábban, a peruiak elleni mérkőzés előtt világra hozta kisbabájukat. Kasper Schmeichel, a csapat kapusa mondta a többiek nevében is: „Közülünk többen is apák vagyunk, így át tudtuk érezni, milyen nehéz Jonas helyzete. Cselekedtünk. Mi mind futballisták is vagyunk, de a legfontosabb, hogy érző emberek.”

Az ausztráloknál a nagy kérdés, mennyire befolyásolja Bert van Marwijkot, a szövetségi kapitányt a „nép hangja”. A szurkolók ugyanis különböző online szavazásokon úgy foglaltak állást, hogy Tim Cahill, a csapat veteránja kapjon szerepet a dánok ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×