eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Marseille, 2016. június 30.A lengyel Robert Lewandowski, miután gólt szerzett a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Lengyelország – Portugália mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 30-án. (MTI/EPA/Oliver Weiken)
Nyitókép: Oliver Weiken

Lengyelország reménye: Lewandowski

Lewandowski kontra Mané, Mané kontra Lewandowski. Nagyjából ez a két változat vezeti fel a nemzetközi sajtóban a Lengyelország–Szenegál mérkőzést.

Adam Nawałka, a lengyelek edzője természetesen maga is nagyra tartja a Bayern München csatárának képességeit, de igyekszik hangsúlyozni, válogatottja nem „egyszemélyes”, hanem képes igazi csapatként működni.

„Robert Lewandowski igazi példakép a fiatal játékosainknak, de azért több a mai lengyel válogatott Lewandowski góljainál” – mondta.a hétfői sajtótájékoztatón. Alkalmasint nem is akarta a többi játékosát megsérteni, meg nem is akarta a terhet egyedül a középcsatár nyakába rakni. De nehéz nem arra a centerre figyelni, aki

95 eddigi válogatott mérkőzésén 55 gólt, a klubfutballban 527 meccsen 332 gólt szerzett,

s aki rekordot jelentő gólmennyiséget termelt a vb-selejtezőkön.

Lewandowski maga is arról beszélt a legutóbbi napokban, hogy ma már egyre nehezebb a csatárok helyzete, a tizenhatoson belül nagyon „kemény az élet”. Kevés a hely és az idő. Pillanatok alatt kell dönteni és cselekedni. Miután a lengyelek 2006-ban játszottak legutóbb világbajnoki mérkőzést, Lewandowskinak is a mai lesz az első vb-meccse. Két Eb-n már lőtt gólt, mindkettőt csalódással zárta. 2012-ben a görögöknek, 2016-ban a portugáloknak rúgott egyet, mindkettőn vezettek a lengyelek, de mindkét meccs 1-1-re végződött. Eddigi ötvenöt „válogatott” góljából kettőt rúgott afrikai ellenfélnek, még 2010-ben az elefántcsontpartiakat keserítette Poznańban.

Egykori dortmundi klubtársa, Jakub „Kuba” Blaszczykowski ma századszor játszik majd a lengyel válogatottban, ezzel holtversenyben második helyre lép előre az örökranglistán, beérve Grzegorz Latót. Ha mindhárom csoportmeccsen játszik, társrekorder lesz, utolérve Michał Żewłakowot. Ha a lengyelek továbbmennek, s ebbe az irányba ma nagyot léphetnek, rekorderként utazhat haza a tornáról. Kevésbé vannak jó kilátásai a torna előtt megsérült monacói védőnek, Kamil Gliknek, aki nem épült fel a rajtra, nagyon kevés esély van a mai játékára. Így a pályán aligha találkozhat monacói klubtársával, Keita Baldéval.

A szenegáliak legjobbja Sadio Mané, a Liverpool csatára, aki szeretne túltenni klubtársain: Mohamed Szalah csapata vereséggel, Roberto Firminóé döntetlennel kezdett.

A szenegáliak büszkék Manéra, de az ő csapatuk sem egyszemélyes. A védők közül Kalidou Koulibaly a Napoli pillére, egyébként neki is vannak klubtársai az ellenfélnél, Arkadiusz Milik és Piotr Zieliński. A másik belső védő, Kara Mbodji az Anderlecht tagja, miként a lengyel Łukasz Teodorczyk, a 2017-es belga gólkirály. A szenegáli keretbe egyébként – ellentétben a 2002-es legénységgel, amely szinte csak a francia bajnokságban szereplőkből verbuválódott – sok játékost adtak angol klubok is, öten a Premier League-ben játszottak az előző idényben, ketten a Championshipben.

A csoport másik mai mérkőzésén Kolumbia játszik délután 2 órától Japánnal Szaranszkban. A két válogatott 2014-ben, Cuiabában is találkozott, a dél-amerikaiak akkor 4-1-re győztek. José Pekerman, az argentin szövetségi kapitány legfőbb problémája a mostani mérkőzés előtt, hogy az egyik akkori gólszerzője, James Rodriguez könnyebben sérült, kérdéses, milyen állapotba hozható a kezdésig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×