eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
A sérült Varga Barnabáshoz hordágyat húz Szoboszlai Dominik (k) a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Zacher Gábor Varga Barnabás horrorsérüléséről: óriásit hibáztak a mentők

A sürgősségi orvos szerint azonnal a pályára kellett volna rohannia az orvosi személyzetnek, mert ha a játékos életéről van szó, nem kell engedélyre várni.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van” – mondta az rtl.hu-nak Zacher Gábor. A mentősként is dolgozó sürgősségi orvos szerint zavarba ejtően lassan érkezett az orvosi segítség Varga Barnabáshoz.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a magyar válogatott csatára a skótok elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen ütközött az ellenfél kapusával, és élettelenül terült el a gyepen. A csapattársai azonnal jelezték, hogy nagy a baj, a csapatorvos azonnal oda is rohant, de a mentők a hordággyal csak nagyon lassan érkeztek, olyannyira, hogy végül a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik rángatta be a hordágyat a pályára.

Zacher Gábor elmagyarázta, hogy szabályok rögzítik, hogy a mentők a hordággyal mikor léphetnek a pályára. Ha nincs életveszélyes állapot, akkor bemegy a csapatorvos és a gyúró, megnézik, mi történt, és utána jeleznek: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mehet a hordágy.

"Abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó" – mondta az orvos. Arról is beszélt, hogy ilyenkor akár negyven métert is rohanni kell a bajban lévő játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, amely viszi egy rohamkocsi mobil felszerelését is.

"Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tök mindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel” – mondta Zacher Gábor, és hozzátette, Stuttgartban is azonnal indulnia kellett volna a mentőorvosnak Varga Barnabáshoz.

"Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet" – jelentette ki.

Azt is elmagyarázta, hogy az eszköz, amit ilyenkor használnak, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, hanem egy sokkal összetettebb eszköz, amely rengeteg paramétert tud rögzíteni, EKG-t, vérnyomást, véroxigént tud mérni. Azt is megemlítette, hogy ilyenkor 70-80 kilót cipelnek magukkal, hogy minden kéznél legyen a mentéshez, és így kell futva megtenni a távolságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 06:50
×
×
×
×