eur:
395.1
usd:
369.39
bux:
71785.87
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A sérült Varga Barnabáshoz hordágyat húz Szoboszlai Dominik (k) a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Zacher Gábor Varga Barnabás horrorsérüléséről: óriásit hibáztak a mentők

A sürgősségi orvos szerint azonnal a pályára kellett volna rohannia az orvosi személyzetnek, mert ha a játékos életéről van szó, nem kell engedélyre várni.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van” – mondta az rtl.hu-nak Zacher Gábor. A mentősként is dolgozó sürgősségi orvos szerint zavarba ejtően lassan érkezett az orvosi segítség Varga Barnabáshoz.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a magyar válogatott csatára a skótok elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen ütközött az ellenfél kapusával, és élettelenül terült el a gyepen. A csapattársai azonnal jelezték, hogy nagy a baj, a csapatorvos azonnal oda is rohant, de a mentők a hordággyal csak nagyon lassan érkeztek, olyannyira, hogy végül a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik rángatta be a hordágyat a pályára.

Zacher Gábor elmagyarázta, hogy szabályok rögzítik, hogy a mentők a hordággyal mikor léphetnek a pályára. Ha nincs életveszélyes állapot, akkor bemegy a csapatorvos és a gyúró, megnézik, mi történt, és utána jeleznek: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mehet a hordágy.

"Abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó" – mondta az orvos. Arról is beszélt, hogy ilyenkor akár negyven métert is rohanni kell a bajban lévő játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, amely viszi egy rohamkocsi mobil felszerelését is.

"Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tök mindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel” – mondta Zacher Gábor, és hozzátette, Stuttgartban is azonnal indulnia kellett volna a mentőorvosnak Varga Barnabáshoz.

"Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet" – jelentette ki.

Azt is elmagyarázta, hogy az eszköz, amit ilyenkor használnak, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, hanem egy sokkal összetettebb eszköz, amely rengeteg paramétert tud rögzíteni, EKG-t, vérnyomást, véroxigént tud mérni. Azt is megemlítette, hogy ilyenkor 70-80 kilót cipelnek magukkal, hogy minden kéznél legyen a mentéshez, és így kell futva megtenni a távolságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobbak, mint a nők, együtt tudnak jót elérni, mert más világlátásuk van – hangzott el az Egyenlítő Alapítvány mai eseményén, ahol a "Sokszínűség és Befogadás: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok" kutatást mutatták be. Az eseményen elhangzott, hogy egyre több az olyan cég Magyarországon, ahol a rugalmas munkavégzés, a családbarát juttatások és a nők vezetői pozíciókba segítése alapjaiban épül be a szervezeti felfogásba és működésbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×