eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A francia Kylian Mbappé (b) kihagyja a lövését a büntetőpárbajban, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

Nincs már versenyben sem a 2016-os Eb, sem a 2018-as vb két döntőse se

Kiesett a világbajnok, 3-3-s döntetlen után elveszítette a tizenegyespárbajt a svájciakkal szemben. A továbbjutó a spanyolokkal játszik majd az elődöntőért. Svájc korábban soha nem nyert nagy tornán „szétlövést”. Immár nincs versenyben sem a 2016-os Európa-bajnokság, sem a 2018-as világbajnokság két döntőse sem.

Didier Deschamps háromvédős rendszerrel játszatta a csapatát – nem vált be. De a támadójáték sem volt átütő, a Kékek egyetlen lövést sem tudtak kapura küldeni az első 45 percben. Gary Lineker meg is jegyezte a közösségi médiában: kíváncsi leszek, Deschamps mikor áll vissza négy védőre, mert ez nem működik.

Akkor a svájciak 1-0-ra vezettek, Steven Zuber beadása után Haris Seferovic fejelte a labdát Hugo Lloris kapujába. A svájciak előző találkozóján is eredményes Seferovic a 2008-ban újrázó Hakan Yakin óta az első svájci játékos lett, aki két egymást követő Eb-mérkőzésen is gólt szerzett.

Zubernek ez már a negyedik gólpassza volt az Eb-n, 1980, az adatok rögzítése óta az Eb-rekord. A svájciak a 2008-as, törökök elleni mérkőzésük óta először zárták egy Eb-mérkőzés első félidejét a kapujukra menő lövés nélkül.

A második játékrészben egy vitatott szituációnál, amikor mind a két fél büntetőt reklamált egy hosszú akciósor végén, a svájciak tizenegyest lőhettek. Lloris, aki válogatott mérkőzésen 2012. október 16. óta nem védett tizenegyest, hárított Rodriguez kísérletét.

A franciák ettől új erőre kaptak, s Karim Benzema két góljával fordítottak. A Real Madrid csatára négy mérkőzésen szerzett négy góllal zárta a tornát. Néhány perccel később Didier Deschamps együttese tovább növelte az előnyét, Paul Pogba látványos gólt lőtt a tizenhatoson kívülről. A Manchester United középpályásának ez volt az első gólja a válogatottban a 2018-as világbajnoki döntő óta. Azóta 38 lövéssel kísérletezett, eredmény nélkül.

Úgy festett, eldőúlt a mérkőzés, Deschamps levitte Griezmannt is. Ám a svájciak kihasználták a francia védelem újabb hibáit. Előbb ismét Seferovic fejelt a hálóba, s ezzel az elmúlt 41 év első Eb-szereplője lett, aki egy mérkőzésen két fejes gólt is jegyzett, mégpedig Mario Mandzukic, Andrij Sevcsenko és Nicklas Bendtner után. (Mindhárom a 2012-es tornán dupláztak.)

A 90. percben Mario Gavranovic kiegyenlített, egy 1960-as, 6-2-re megnyert barátságos mérkőzés óta a svájci válogatott először szerzett három gólt a franciák ellen. Miután a nap első mérkőzésén (Spanyolország–Horvátország 5-3) nyolc, itt hat gól esett, június 28. lett az Eb második gólokban leggazdagabb napja, a négymérkőzéses június 23 (18 gól). A gólátlag ellenben ma volt a legjobb.

Bukarest, 2021. június 29.
A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re győztek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án.
MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu
A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re győztek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án. MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

A svájciak úgy kezdték a szétlövést, hogy az előző négy, válogatott mérkőzésen rúgott tizenegyesüket elrontották. Most ellenben mind az öt lövőjük prímán lőtt, ellenben a franciáknál Kylian Mbappé hibázott. Így Svájc továbbjutott, a világbajnok francia válogatott ellenben kiesett.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×