eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája az október 12-i Világsakkfesztiválról tartott sajtótájékoztató előtt a Morgan Stanley IX. kerületi irodájában 2019. október 2-án. Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont és várhatóan 30 országból csatlakoznak hozzá profi és amatőr játékosok, világhírű sakkozók.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Rangos elismerést kaptak a Polgár-lányok

Polgár Juditot és Polgár Zsuzsát is díjazta a százéves FIDE

A legjobb női játékosnak járó elismerést Polgár Judit kapta, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője pedig Polgár Zsuzsa lett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett budapesti díjátadó ünnepségen.

A FIDE 100 Awards keretében 18 kategóriában adtak át elismeréseket. A legjobb férfi játékosnak járó díjat az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen nyerte el.

Az 1924-ben alapított nemzetközi szövetség centenáriumának tiszteletére rendezett díjátadóra a 45. sakkolimpia nyolcadik versenynapján került sor a magyar fővárosban. Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek - tájékoztatta a FIDE az MTI-t.

A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz jelölés volt, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok. A cím Polgár Judit, a georgiai Noa Gaprindashvili és az orosz-cseh-angol Vera Menchik között dőlt el, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján Polgár Judit. Minden idők legerősebb női játékosa már 15 évesen kiérdemelte a nagymesteri címet, ő az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a férfiak között a top 10-be. A Magyar Szent István-renddel kitüntetett sakkozó kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Eb-bronzérmes, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. Hétszer kapta meg a női sakk Oscart, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is, 2021-ben beválogatták a World Chess Hall of Fame-be, a sportág hírességeinek csarnokába.

A legjobb férfi játékosnak járó díj három jelöltje Magnus Carlsen, a szovjet-orosz Garri Kaszparov és az amerikai Bobby Fischer volt, és a győztes Magnus Carlsen lett. A norvég nagymester ötszörös világbajnok a klasszikus idejű sakkban, valamint rapid- és villámsakk világbajnok, ötszörös sakk Oscar-díjas.

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották. Polgár Zsuzsa négyszeres sakkvilágbajnok, 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet. Összesen 11 érmet nyert sakkolimpiákon. Edzőként, szakíróként és a sakk népszerűsítőjeként számos fiataloknak szervezett sakktornát szponzorál, egyben a Susan Polgar Institute for Chess Excellence (SPICE) vezetője is az Egyesült Államok Missouri államában működő Webster University-n. 2008 és 2018 között a FIDE női sakkért felelős bizottságának vezetője volt.

Az elmúlt 100 év legjobb férfi sakkcsapatának Örményország válogatottját, legjobb női sakkcsapatának Georgia együttesét választotta meg a FIDE.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×