eur:
390.48
usd:
358.65
bux:
73042.22
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók egyéni versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Még mindig bizonytalan a következő utáni téli olimpia helyszíne

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) türelmet kért a 2030-as téli játékok odaítélésével kapcsolatban.

Az ötkarikás testület korábban a francia Alpok pályázatát választotta ki, de a végleges döntést egyelőre bizonytalanság övezi, mivel jelenleg Franciaországnak nincs többségi kormánya, így a NOB az előírt garanciákat nem kapta meg. "A politika kissé bonyolítja a helyzetet" - ismerte el Mark Adams, a NOB szóvivője a végrehajtó bizottság szombati, párizsi ülése után.

A 2030-as és a 2034-es téli olimpia hivatalos odaítélésének az ötkarikás testület jövő héten esedékes 142. teljes ülésén kellene megtörténnie. A francia Alpok után 2034-ben Salt Lake City lenne a házigazda. A nemzetgyűlés feloszlatása és az új választások ugyanakkor bizonytalan belpolitikai helyzetet teremtettek,

így a francia pályázók nem tudták bemutatni a NOB-nak a szükséges garanciákat.

Egyrészt a kormány kötelezettségvállalásáról szóló dokumentumot, másrészt a költségek megosztását rögzítő megállapodást, melynek a kormány és a két érintett régió, Rhône Alpes-Auvergne és Provence-Alpes-Côte d'Azur között kell megszületnie.

Thomas Bach NOB-elnök pár napja megismételte álláspontját: "garancia nélkül nem lehet feltétel nélküli döntést hozni a játékok odaítéléséről, ezzel minden érdekelt fél tisztában van". A szavazás esetleges elhalasztására vonatkozó felvetésre Mark Adams szombaton úgy reagált, van még néhány munkanap a tervezett döntésig, az egyeztetések pedig folytatódnak.

A várakozás szerint a francia pályázatot semmiképpen nem fogja elutasítani a NOB, főleg az után, hogy korábban egyértelműen a francia Alpok jelentkezését támogatta a svájci és a svéd kandidálással szemben. Amennyiben most még nem lehet végső döntést hozni, a NOB akár ősszel, rendkívüli közgyűlésen tarthatja meg a végső szavazást, de az is lehet, hogy a jövő héten valamilyen részleges jóváhagyás születik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×