eur:
396.56
usd:
370.94
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja az egyesület rendezvénye után a budapesti Danubius Hotel Gellért szállodában 2015. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Faragó Tamás a vízilabda-Eb előtt: ez most púp a hátán mindenkinek

Csütörtökön a férfiak Horvátországban, pénteken a nők Hollandiában kezdik meg a vízilabda-Európa-bajnokságot. A csapatokra február elejétől világbajnokság vár Dohában, a legjobbak pedig július végétől a párizsi olimpián szerepelhetnek. A nyári vb-n aranyérmes magyar férfiválogatott már biztosította helyét az év legnagyobb sporteseményén. Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnokot, a Nemzet Sportolóját kértük esélylatolgatásra.

A koronavírus-járvány miatt annyira összesűrűsödtek a világesemények, hogy idén háromra is sor kerül a vízilabdázóknak, csütörtök-pénteken az Eb indul két különböző országban a férfiaknak, illetve a nőknek, majd nemsoká jön a világbajnokság, az olimpiai ciklust pedig Párizsban zárja a világsport nyáron.

Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a Nemzet Sportolója az InfoRádióban nem kertelt, ez az Eb most "púp a hátán" mindenkinek, mivel egy évben háromszor csúcsformába kerülni majdnem lehetetlen.

A férfiak kezdenek előbb, de nekik is hosszabb az Eb, eltart egészen január 16-áig; Varga Zsolt tanítványai úgy utaztak Horvátországba, hogy a világbajnok csapatból többen hiányoznak, a legnagyobb sztárok jóformán kihagyják a kontinenstornát. Faragó Tamás "természetesen így is győzelemre" számít.

"Teljesen mindegy, hogy a magyar férfiválogatott milyen összeállításban megy ki egy világversenyre, az biztos, hogy a lehető legjobb eredményt várjuk. Kicsit mondhatnám azt is, hogy beáldozzuk ezt a fiatal csapatot képletesen mondva, mert az elnökség Varga Zsolt kérésére jóváhagyta, hogy a csapat teljesen más összeállításban menjen ki az Eb-re, mint a vb-re, ennek megfelelően azt várjuk, hogy a fiatal cspat helyt álljon, a lehető legjobb eredményt érje el. Teljesen mindegy, mi az összeállítás, a legjobb négy közé kell kerülni" - nyomatékosította a sportági legenda.

Csütörtök este 7-kor Görögország az első ellenfél, amelyen titkon győzelemre számít Faragó Tamás "a jövő válogatottjával", főként annak fényében, hogy a magyar válogatotthoz hasonlóan a görög is rendelkezik már olimpiai kvótával, így variálhat a csapaton.

"A görögök ellen nem könnyű játszani, mert sok-sok jó játékosuk van most már, ráadásul egy olyan taktikával is rendelkeznek, amellyel képesek az ellenfél játékát elrontani. Különleges adottság ez, nem könnyű ellenfél Görögország" - ecsetelte.

Egy nappal később a hölgyek tornáján - Eindhovenben (Hollandia) - a magyar válogatott szintén Görögország ellen száll medencébe, az a mérkőzés a szakember szerint azért lesz elsősorban, mert a görög csapatnak ugyanúgy nincs olimpiai kvótája, mint a magyarnak, ezen az Eb-n tehát a lehető legerősebb összeállításban kell szerepelni; a görögök legyőzése ráadásul kulcs lehet a negyeddöntős ellenfél "megszerzésében".

A női torna lesz az első igazi erőpróbája a kispadon debütáló edzőpárosnak, Mihók Attilának és Cseh Sándornak, "ők együtt arra szerződtek, hogy az olimpiai kvótát megszerzik, ha nem most, akkor a világbajnokságon, de hát jól is néznénk ki, ha egy női válogatott nem tudna szerepelni az olimpián, mert nem tudta kivívni a jogot. Azt hiszem, a lányok nagyon elszántak, nagyon szeretnének nyerni, és a két edző is bebizonyíthatja, hogy ért hozzá, igenis jó szakvezetők" - szögezte le.

Az Eb-t péntek és január 13. között rendezik, a magyar válogatott úgy szerezhet olimpiai kvótát, ha a két, már biztos párizsi résztvevőt, a spanyol és a holland csapatot leszámítva a legjobb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×