eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Ferencváros játékosai és szurkolói ünnepelnek, miután a csapat 1-1-es döntetlent játszott a Fiorentina ellen a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én. A Ferencváros második helyen jutott tovább a csoportból.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az Olympiakosz Pireusszal játszik februárban a Ferencváros a Konferencia-ligában

Az Olympiakosz Pireuszt kapta a Ferencváros az Európa Konferencia-liga 2024-es playoffkörének nyoni sorsolásán.

Az őszi csoportkör minden négyeséből két-két csapat lépett tovább az Európa Konferencia-ligában. A csoportelsők egyből a legjobb tizenhat közé, a nyolcaddöntőbe kerültek, a csoportmásodikok úgy nevezett playoff kört játszanak az Európa-liga-csoportok harmadik helyezettjeivel ezért.

A Ferencváros ez utóbbiban érdekelt, nyolc lehetséges ellenfélből kap egyet. A „kínálat”: AFC Ajax, Maccabi Haifa, Molde, Olympiakosz Pireusz, Real Betis Balompié, Servette, Sturm Graz, Union Saint-Gilloise. Az egyetlen kritérium, hogy azonos nemzetbelieket nem sorsolhatnak össze, ez a zöld-fehéreket nem érinti, nincsen más magyar csapat.

Giorgio Marchetti, a sorsolások szokásos fő ceremóniamestere ismertette a sorsolás menetét, majd beszólította maga mellé – tekintettel arra, hogy Athénben lesz majd a döntő – a görög Trajanosz Dellaszt, a 2004-es Európa-bajnok válogatott kiváló védőjét.

Tobias Hedstück az UEFA versenyigazgatósága részéről ismertette a lebonyolítási rendet, kiemelte, amit tudtunk: a csoportmásodikok a kiemeltek (így a Ferencváros is), ők játszanak majd a második mérkőzésen otthon, illetve pályaválasztóként.

Megkezdődött a sorsolás!

Íme, a párosítás:

Sturm Graz–Slovan Bratislava

Servette FC–Ludogorec

Union Saint-Gilloise–Eintracht Frankfurt

Real Betis Balompié–GNK Dinamo Zagreb

Olympiakosz Pireusz–Ferencváros

AFC Ajax–Bodö/Glimt

Molde FK–Legia Warszawa

Maccabi Haifa–KAA Gent

A mérkőzéseket február 15-én Pireuszban, február 22-én Budapesten, a Groupama Arénában játtsza a Ferencváros.

A pireuszi csapat a negyedik helyen áll a görög bajnokság mostani idényében, a PAOK, a Panathinaikosz és az AEK előzi meg. Ma játszik bajnoki mérkőzést, ellenfele idegenben a Panszerraikosz. Ha nyer, pontszámban utoléri a második helyezett Panathinaikoszt.

A Ferencvárossal szemben feltétlenül előnyben van abban a tekintetben, hogy végigjátszhatja az előttünk álló körülbelül nyolc hetet, tart a görög bajnokság.

Érdekes a csapat hazai mérlege, magabiztosan legyűri a nálánál gyengébb ellenfeleket, de a rangadókon nem szerepel jól, idén az AEK Athéntől (márciusban), a Panathinaikosztól (októberben) és a PAOK-tól (novemberben) is kikapott. Az Európa-liga őszi szakaszában Sallai Roland csapata, a Freiburg is nyerni tudott a vendégeként. A magyar válogatott csatár szerzett gólt a mérkőzésen.

Az Olympiakosz idegenben nem szerepelt jól az őszi nemzetközi kupaidényben, a Freiburgtól és a West Ham Unitedtől kikapott, Topolyán döntetlent játszott a TSC-vel.

A piros-fehéreket – akiknek korábban nagyon híres és sikeres magyar edzői is voltak, közülük is érdemes kiemelni Bukovi Mártont – december első hete óta a portugál Carlos Carvalhal dirigálja. Honfitársa, Pedro Martins 2022. augusztusi távozása óta, 16 hónap alatt ő az ötödik edző, aki irányíthatja az Olympiakoszt. Érdekes, hogy az elmúlt 12 évben ő a hatodik portugál az Olympiakosz élén.

A fentiek ismeretében nem meglepő módon van két portugál játékos is a keretben, mindkettő kulcsember. Joao Carvalho 2021 óta az Olympiakosz játékosa, de az előző szezont az Estorilban töltötte. Daniel Podence kilenc bajnokin öt gólt szerzett, ő korábban standard Premier League-játékos volt a Wolverhamptonban.

Érdemes még kiemelni a montenegrói Sztevan Joveticset (járt nálunk novemberben, válogatottja tagjaként), a marokkói Ajub el-Kaabit és talán mindegyikük előtt az Olympiakosz bástyáját, a csapatkapitányt, Kosztasz Fortuniszt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×