eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szalai Gábor a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a másnapi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2023. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Van tétje a Montenegró elleni mérkőzésnek

A magyar labdarúgó-válogatott ma délután 3 órától játssza utolsó Európa-bajnoki selejtező-mérkőzését, mégpedig Montenegró ellen, az alapkérdést tekintve „páholyban ülve”. Ugyanakkor egyáltalán nem tétmentes az összecsapás.

Marco Rossi válogatottja csütörtök este, a szófiai 2-2-es döntetlennel megszerezte a biztos továbbjutáshoz szükséges egy pontot, s ezzel – a rendező német csapatot is ideszámolva – tizedik csapatként lett a jövő évi torna résztvevője. (Sorsolás december 2-án, szombaton, Hamburgban.)

A magyar futball Eb-történetében példátlan helyzet ez, hiszen a korábbi négy részvétel esetében egy adott mérkőzés döntött a kijutásról, nem maradt még utána tétmeccs a torna előtt. Miután 1980 előtt egyenes kieséses szakasszal zárult a selejtező, erre értelemszerűen nem is volt mód. 1964-ben a franciák elleni idegenbeli 3:1, természetesen, több mint biztató volt, de a továbbjutást a hazai mérkőzés eredménye biztosította be, azt is megnyerte 2:1-re a válogatott.

1972-ben hasonló volt a lebonyolítási rend, a csoportszakasz után a negyeddöntőben kuparendszerű mérkőzést kellett vívni a románokkal. A budapesti és a bukaresti mérkőzés is döntetlenre végződött, végül a két csapat belgrádi meccsén aratott 2-1-es magyar győzelem adta meg a jogot a négyes döntőben való részvételre. Szőke István a 87. percben szerezte meg a győztes gólt az akkor még jugoszláv fővárosban,

2015-ben pótselejtezőn jutott ki Bernd Storck együttese a franciaországi tornára, hasonló volt a helyzet az 1964-eshez: az idegenbeli győzelmet hazai 2-1-es siker követett. Akkor a norvégok ellen. Idén pedig – a kijutást eldöntő találkozót tekintve – egy kicsit a 2020-as eseménysor ismétlődött, igaz, nem Budapesten, hanem Szófiában: a 90. percen túl esett gól hozta meg a sikert. Mint emlékezetes, akkor Loic Négo egyenlített a 88. percben, majd Szoboszlai Dominik lőtte a győztes gólt a 92. percben.

Egy kis emlék

A mostani forgatókönyv az 1986-os világbajnokság előttihez rokonítható. Akkor, a Hanappi Stadionban elért 3-0-s diadal megnyitotta az utat Mexikó felé, már egy mérkőzéssel a selejtezőcsoport zárása előtt, idegenben. Itthon ünnepelni készültek a szurkolók, de 1-0-s vereség lett a hollandok elleni találkozó vége.

A mostani képlet annyiban más, hogy az egy teljes mértékben tét nélküli mérkőzés volt az abban a bő kilencven percben mérhetetlenül balszerencsés magyar válogatott számára, a mai nem az, ugyanis

az Európa-bajnokság kalapbeosztását a selejtezőcsoportok végeredménye alapján készítik majd el.

Amennyiben Marco Rossi legénysége legalább egy pontot szerez, biztosan csoportelső lesz, mivel a szerbek ugyan pontszámban utolérhetik, de az egymás elleni eredmények alapján semmiképpen sem előzhetik meg.

Budapest, 2023. november 18.
Miodrag Radulovic, a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapata edzésén a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 18-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. november 18. Miodrag Radulovic, a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapata edzésén a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 18-án. MTI/Hegedüs Róbert

A budapesti mérkőzéssel párhuzamosan rendezik Leskovacban a Szerbia–Bulgária mérkőzést. Ameddig azt le ne fújják, a montenegróiaknak megvan az esélyük az Eb-részvételt érő második helyre. Két pont a hátrányuk a szerbekkel szemben, ezt úgy dolgozhatják le, hogy nyernek Budapesten, a bolgárok pedig győznek Szerbiában. Az esély inkább matematikai, de nyilván a maguk részéről mindent megtesznek majd ezért.

Vélhetően menet közben értesülni fognak majd a „párhuzamos” meccs alakulásáról, érdekes lesz figyelni, látszik-e ez adott esetben a játékukon. A magyar válogatott számára a döntetlen jó eredmény, de azt láthattuk a szófiai találkozót követve is, hogy „ikszre” veszélyes játszani. Hatvanezer szurkoló előtt pedig nem is lehet.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×