eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Elrajtol a Giro dItalia országúti kerékpáros körverseny Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres nyitóetapjának mezőnye a Hősök terén 2022. május 6-án. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ahogy kitette a Giro a lábát Magyarországról, máris baj történt - videó

Az egyik kísérő motoros bukása magával vitte a mezőny egy részét is.

A német Lennard Kämna nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát kedden, amelynek nagy részét Fetter Erik szökésben töltötte. Az összetett első helyét a másodikként célba érő spanyol Juan Pedro López vette át.

A három magyarországi etap és az utazással töltött hétfői szünnap után kemény erőpróba várt a 105. olasz körverseny mezőnyére, első kategóriás hegyi befutóval az Etnán.

A szakasz eleje a magyarországi mezőnyetapokhoz képest nyugtalan volt, több bukás történt - az egyikben egy motoros is érintett volt - és sokkal nehezebben engedték el a nap szökését is. Végül 14 bringás tudott eltekerni, ott volt köztük Fetter Erik (EOLO-Kometa) is, csoportjuk 11 perc közeli előnyt tudott kidolgozni.

A sort az olasz Stefano Oldani bontotta meg 28 kilométerrel a cél előtt, a záró húsz kilométerre pedig teljesen széthullott az élboly, Fetter is leszakadt riválisairól. A szökevények közül előbb Juan Pedro López, majd Lennard Kämna iramodott Oldani után, le is hagyták az olaszt. A szakaszelsőségért annak tudatában meccselt Kämna és a spanyol, hogy utóbbi át fogja venni a rózsaszín trikót. Az utolsó kanyarban López hibázott, így az etapot elvitte a német bringás, akinek a Tour de France után immár az olasz körversenyről is van szakaszsikere. Az összetett elsőséget pedig López vette át a három napig éllovas Mathieu van der Poeltól, aki a várakozásoknak megfelelően korán leszakadt a főmezőnyről.

Kisebb meglepetésre az utolsó tíz kilométerre a 2017-es győztes, eddig harmadik helyen álló holland Tom Dumoulin is leszakadt az esélyesek csoportjától az élre álló Ineos Grenadiers "rombolása" nyomán, akárcsak a kétszeres győztes olasz Vincenzo Nibali. Az összetett siker várományosainak többsége azonban együtt, két és fél perces lemaradással érkezett meg az 1892 méteres tengerszint feletti magasságban lévő célba.

A magyarok közül Fetter végül 12 és fél perc hátránnyal a 65. helyen ért célba, Valter Attila (Groupama-FDK) egy perccel mögötte érkezett meg és 70. lett. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) Van der Poel csoportjában, majdnem 23 perccel Kämna után tekert be.

Csípőproblémák miatt kiszállni kényszerült a versenyről a kolumbiai Miguel Ángel López.

Eredmények, Giro d'Italia:

4. szakasz, Avola - Etna-Nicolosi, 172 km, hegyi befutó:

1. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 4:32:11 óra

2. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) azonos idővel

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 34 másodperc hátrány

...65. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 12:32 perc hátrány

...70. Valter Attila (Groupama-FDJ) 13:31 p h.

...97. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 22:54 p h.

...107. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. López 14:17:07 óra

2. Kämna 39 másodperc hátrány

3. Taaramäe 58 mp h.

...61. Valter 13:27 perc hátrány

...64. Fetter 14:33 p h.

...132. Peák 29:13 p h.

Szerdán a Catania és Messina közötti 174 kilométeres etap megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát rendezték Magyarországon - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×