eur:
394.62
usd:
365.9
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A férfiak versenyének győztese, Csere Gáspár a 35. Spar Budapest Maratonon 2020. október 11-én. Csere Gáspár 2:17:43-as idővel ért célba.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új útvonalon futhatják a budapesti maratont

Több mint tizezer résztvevőt - köztük mintegy ezer külföldi vendéget - várnak a 36. Spar Budapest Maraton futófesztiválra, amelyet szombaton és vasárnap tartanak.

A két nap során 11 távot teljesíthetnek az érdeklődők, 400 métertől a maratoni távig. Megemlékeznek majd a "futás nagyasszonyáról", a tavasszal elhunyt Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról, aki kitartó szurkolója és szervezője volt futóversenyeknek.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az amatőrfutást is megviselte, világszerte csak most indulnak a maratonok.

"Mi szerencsés helyzetben vagyunk, tavaly sem maradt el a versenyünk, és az idén is tudunk sporteseményeket rendezni" - mondta, majd hozzátette, hogy a korábbi években 31 ezer fő volt az átlagos indulói létszám, ám az idén nem várható csúcsdöntés, mivel védettségi igazolvány szükséges a részvételhez - ezért

a megszokott 4-5 ezer külföldi helyett csupán mintegy ezer vendégre számítanak.

Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Fut a színház elnevezésűre például 11 színház nevezett. Újdonság, hogy a Lánchíd felújítása miatt új útvonalat kellett kijelölni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először a fesztivállal kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel, mint mondta: volt már szurkoló és futó, igaz, nem a maratonit teljesítette, de csapattagként aktív részese volt az eseménynek.

"Nehéz időszakon vagyunk túl, de a kormány hathatós intézkedéseinek köszönhetően megrendezhetjük a versenyt, és kínálhatunk lehetőséget a mozgásra, sőt, vendégeket is fogadhatunk" - mondta, majd arról beszélt, hogy ez a legnépszerűbb sportesemény Magyarországon, de világszerte is ritka, hogy 30 ezernél többen vegyenek részt egy versenyen.

"A magyar kormány fő célja, hogy mindenki mozogjon.

A futás népszerű sport, ráadásul alapsportág, és mi országszerte sok futópályát építettünk" - hangsúlyozta az államtitkár.

Schőbel Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar V4-elnökség és a szlovén EU-elnökség támogatásával sor kerül az Elnökségi Váltóra, vagyis a 4x2 kilométeres váltófutásra, melynek mottója: Fuss egy biztonságos jövőért! A közös cél, hogy Európa és az Európai Unió erős, stabil és biztonságos legyen.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője megemlítette, hogy nem csak szponzorként és kiállítóként vesznek részt a kétnapos fesztiválon, hanem saját dolgozóik részére ingyenes nevezést biztosítanak, ezzel motiválják őket a sportolásra.

A maratonisták között lesz 701 "első bálozó", aki először vág neki a 42 kilométeres távnak, de lesz, aki már 33. versenyére készül. A legidősebb maratonista 78 éves, a maratoni távra nevezettek 28 százaléka nő.

A maraton vasárnap 9 órakor kezdődik, a rajt és a cél a Pázmány Péter sétányon lesz.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×