eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök a Magyar Birkózó Szövetség 100. születésnapi ünnepségén a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében 2021. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kajak- és úszóaranyat adna át a magyaroknak Schmitt Pál

Hat-hét aranyéremre számít a magyar sportolóktól Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke a tokiói játékokon. A NOB tagja, volt államfő arra számít, hogy rendben lezajlik az olimpia.

Milyen tanácsokkal látná el a mostani olimpikonokat?

Érezzék át annak a szépségét, hogy olimpikonná váltak, amit azért kevesen mondhatnak el magukról. Emellett fogják fel, hogy olimpia négyévenként van, lehet, hogy sokuknak ez az egyetlen, amin részt vehetnek, ezért is hozzák a legjobb formájukat. Aztán, ahogy az esküben is szerepel, hogy tiszta eszközökkel készüljenek. Bízzanak az edzőjükben, bízzanak saját magukban, és akkor rendben lesz.

Milyen olimpiára számít?

Sok szempontból megnyirbált lesz: kevesebb vendég utazhat, korlátozzák a sportolók mozgását, amikor pedig végeztek, két nap múlva haza kell jönniük. Messze nem az a hangulatú olimpia lesz, mint volt korábban, de én örülök, hogy megtartják. Azért is jó, hogy Tokió kapta, mert állják a szavukat és minden nehézség ellenére megrendezik a játékokat. Ott is van komoly politikai ellenzék, amely demonstrál majd, de nagyszerű szervezők a japánok, elkötelezettek az olimpiai eszme mellett.

Milyen magyar szereplésben bízik?

Azért nehéz meghatározni, mert sokszor egy századmásodpercen, egy benyúláson, egy tuson múlik a siker. Egy ilyen népes delegációból, ráadásul vannak erről sportágaink, én 6-7 aranyéremre számítok és ugyanennyi ezüstre és bronzra.

A vívók megismételhetik a riói sikereket?

Jó lenne! Ott vagyunk a világ élvonalában. Mondhatnám a női kardozókat, akik azóta csak feljebb léptek a világranglistán. Vannak fiatalok, régiek, ez jó kis ötvözet. A vívók mindig hozzák magukat. De ott vannak az úszók, a kajakozók, a három csapat, az öttusázó Marosi Ádám, népes cselgáncsdelegáció megy, a turbulens sportlövők is jól szerepelhetnek – sok minden benne van a levegőben. Drukkolok és szerintem sok örömet okoznak majd.

NOB-tagként milyen feladatai lesznek?

Korábban kell kiutaznom, mert háromnapos NOB-ülésünk lesz, két év után először személyesen. A NOB-tagoknak lehetőségük van érmeket átadni, arra jó előre be kell jelentkezni. Én biztosan egy kajak- és egy úszószámra bejelentkezem.

Vannak még szervezési bizonytalanságok?

Minden a biztonság körül forog, nagyon szigorúak lesznek már a beutazás pillanatától kezdve. Mindenkiről mindig tudni akarják, hogy hol van és mindennapos ellenőrzésekre kell számítani. A sportolók 90, az önkéntesek 100 százaléka be lesz oltva, szóval szerintem rendben lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×