eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Solymosi Péter játékvezető a videobíró-rendszer (VAR, Video Assistant Referee) tesztelésén a mátyásföldi Ikarus-pályán 2021. június 26-án. Véget ért a magyar játékvezetők képzése, ezzel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által előírt minden követelménynek megfelel a magyar szövetség (MLSZ), így július végén, az OTP Bank Liga következő idényének rajtján elkezdődhet a videobíró-rendszer alkalmazása.
Nyitókép: Solymosi Péter játékvezető a videobíró-rendszer tesztelésén a mátyásföldi Ikarus-pályán 2021. június 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Labdarúgó NB I - A júliusi idényrajton már alkalmazzák a videobírót

Vasárnap délután véget ér a magyar játékvezetők képzése, ezzel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által előírt minden követelménynek megfelel a magyar szövetség (MLSZ), így július végén, az OTP Bank Liga következő idényének rajtján elkezdődhet a videobíró-rendszer (VAR) alkalmazása.

Zelei János, a videobíró projekt vezetője szombaton, a mátyásföldi Ikarus-pályán elmondta, hogy az MLSZ 2019 augusztusában kezdte el a programot, és eredetileg már a 2020/21-es idényben szerette volna alkalmazni a technológiát, a koronavírus-járvány miatt azonban a rendszer bevezetése egy évet csúszott.

Zelei kiemelte, a projekt négy fő elemből állt. Egyrészt az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá kellett tenni a VAR fogadására, ki kellett választani a FIFA által akkreditált cégek közül azt, amely biztosítja a rendszer technikai hátterét, tovább kiképezni a játékvezetőket, illetve módosítani az MLSZ vonatkozó szabályzatait.

A projektvezető tájékoztatása szerint az MLSZ az élvonal következő idényére indulási jogot szerzett sportszervezetek stadionjait infrastrukturális szempontból felülvizsgálta, és a szükséges fejlesztéseket májusig minden létesítményben elvégezte. Hozzátette, az MLSZ pályázatot írt ki, amelynek nyerteseként a kanadai Evertz Microsystrem Ltd. hazai leányvállalata, a Studiotech Hungary Kft. biztosítja a VAR technológiai hátterét. A cég rendszerét az április 25-én elvégzett technikai teszt alapján a FIFA jóváhagyta.

A játékvezetők képzéséről Zelei annyit mondott, hogy a tanfolyam kilenc, egymásra épülő szakaszból áll. Az elméleti képzést a szimulátorok előtti gyakorlás követte, majd a VAR-mikrobuszokban offline tesztekre került sor. Jelenleg az online képzés zajlik, amely várhatóan vasárnap sikeresen befejeződik.

Az offline tesztek elvégzésére az NB I tavaszi utolsó hat fordulójának mérkőzésein került sor. Ekkor még semmilyen kapcsolat nem volt a VAR-buszban ülő videobíró és a mérkőzés játékvezetője között. A képzés záró fázisában már online gyakorolják a játékvezetők a rendszer alkalmazását, amikor is a játékvezető és a videobíró élő kapcsolatban áll egymással. Az online tesztek sikeres teljesítésével az MLSZ már minden, a FIFA által megkövetelt feltételnek meg fog felelni, így július végén élesben is indulhat a VAR-rendszer működése.

Zelei az MTI kérdésére elmondta, hogy a VAR-buszokban hárman ülnek majd, a videobíró, a videobíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor. Videobírónak összesen 16, videobíró-asszistensenk 15 főt képeztek ki. Kiemelte, a videobíró kizárólag abban az esetben javasolhat felülvizsgálatot a mérkőzés játékvezetőjének, ha a rendelkezésére álló kameraképek számára nyilvánvaló és egyértelmű hibát mutatnak. Ezt a játékvezetői kommunikációs rendszeren keresztül jelzi a bírónak, aki a felülvizsgálat során részére bemutatott képanyag alapján jóváhagyja, vagy megváltoztatja az eredeti döntését. A VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az NB I-ben.

Kiderült az is, hogy VAR-buszból jelenleg három van, így ezentúl egy nap legfeljebb három mérkőzést tudnak megrendezni a magyar élvonalban. Hozzáfűzte, a rendszer bevezetése a 120 esztendős MLSZ eddigi legnagyobb technikai jellegű projektje, és a szövetségben nagy várakozással tekintenek az alkalmazása elé.

Zelei János felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer elindításával nem szűnnek meg teljesen az esetleg hibás játékvezetői döntések, ám a súlyos hibákat reményeik szerint ki lehet majd szűrni vele.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×