eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Aram Airapetján örmény kapus és a finn Teemu Pukki a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező J csoportjában játszott Örményország - Finnország mérkőzésen Jerevánban 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Photolure/Hajk Baghdaszarján

Történelmi futballmeccsre készül Finnország

Ma délután Koppenhágában, a házigazda dánok ellen, története első Európa-bajnoki mérkőzését játssza a finn válogatott.

„Most kezdődik. Ma van a várva várt pillanat, amikor Finnország végre a nemzetközi futballcsalád tagja az egyik legnagyobb színterén: a labdarúgó Európa-bajnokságon. Eszméletlen pillanat lesz. Nem csoda, hogy a szurkolóknak már elfogynak a szavai, hogy elzengjék az előttünk álló pompát” – így kezdődik a legnagyobb finn napilapban, a Helsingin Sanomatban Ari Virtanen vezércikke. Az apropó világos: a finn válogatott először játszik világ- vagy Európa-bajnokságon mérkőzést.

Alighanem azt élik most meg, amit a 21. század magyar szurkolói öt éve, Franciaországban: valóra vált az, amiről legfeljebb csak álmodoztak, amiben talán reménykedni mertek. Markku Kanerva válogatottja kijutott az Eb-re, s ebben természetesen szerepe van a létszámnövelésnek is, de ismerjük el: a finnek nagyon jól szerepeltek 2018 őszén a Nemzetek Ligájában – éppen a magyar válogatottat előzték meg –, s aztán 2019-ben az Európa-bajnoki selejtezőkön is, hazai pályán csak az olaszoktól kaptak gólt.

Nyilván lehetne azon polemizálni, hogy akadtak a finn futballnak a mostaniaknál is nagyobb egyéniségei (Jari Litmanen és Sami Hyypiä elsősorban), de minek: ez a generáció jutott ki az Európa-bajnokságra. A keret minden tagja – az ír édesapától és finn édesanyától származó Daniel O'Shaughnessy kivételével – külföldi klub játékosa. A legtekintélyesebb Teemu Pukki, a Norwich City csatára, 90 meccsen 31 gólt szerzett eddig, a finn örökranglistán már csupán Jari Litmanen előzi meg.

Nikolai Alho az MTK játékosa, ketten, Pyry Soiri és Joni Kauko az Esbjerg csapatában, tehát dán klubban futballoznak.

A dánok október eleje óta csak egyszer, a belgáktól kaptak ki, idén egyetlen döntetlen rontja a makulátlan mérleget, egy a németek elleni, innsbrucki mérkőzés. Az ottani sajtó szerint a minimális elvárás a csapattal szemben a csoportból való továbbjutás, egyébként mind a három mérkőzésüket, még az oroszok elleni csoportzárót is Koppenhágában, a belvárosban lévő Parken Stadionban rendezik.

Ahogyan azt 1984 óta megszokhattuk a nagy tornákra eljutott dán csapatoknál, a legjobbak külföldi klubokban játszanak, mint például Kasper Schmeichel (az Európa-bajnok Peter Schmeichel fia, a Leicester City kapusa), Christian Eriksen (Internazionale), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Simon Kjær (AC Milan), Martin Braithwaite (Barcelona) és Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham).

A koppenhágai „északi rangadó” 18 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×