eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Robert Lewandowski a világ legjobb futballistája

Robert Lewandowski nem lehetett a France Football aranylabdása idén – nem adták ki a díjat –, ám megkapta a Best elismerését: egy éven keresztül ő számít a világ legjobb játékosának. A FIFA zürichi gáláján Manuel Neuer lett a legjobb kapus, Jürgen Klopp pedig a legjobb edző a férfi futballban.

Ezúttal online gálán hirdeti ki a FIFA, hogy kik kapják a 2020-as teljesítményük alapján a nemzetközi szövetség díjait. Kiderül, valóban Robert Lewandowskié lesz-e a férfi mezőnyjátékosok díja, átenged-e egyet is a Bayern a három legfontosabb, férfi futballban nyerhető díjból. (Mezőnyjátékos, kapus, edző). Kiderül az is, ki lesz Zsóri Dániel utóda, ki érdemelte ki a Puskás-díjat.

Két műsorvezető irányítja a mai ceremóniát, Reshmin Chowdhury brit televíziós személyiség és Ruud Gullit, korábbi aranylabdás holland futballista, Európa-bajnok. Chowdhury elmondta, hogy tizenegy kategóriákban osztanak díjat, Gullit arról beszélt, hogy tisztelegni fognak a közelmúltban elhunyt két korábbi világklasszis, Diego Armando Maradona és Paolo Rossi emléke előtt.

A futballvilág tisztelgett a koronavírus elleni harcban oroszlánrészt vállaló egészségügyi dolgozók előtt, s hangsúlyozta a sportág erejét. Gianni Infantino, a FIFA elnöke nem lehetett ott a stúdióban, így bejátszották üzenetét. Ő is megemlékezett az 1982-es és az 1986-os világbajnokság legnagyobb csillagáról, Rossiról és Maradonáról.

Marcus Rashford következett Manchesterből, aki a gyermekélelmezés fontosságáról, a szegénység elleni küzdelemről beszélt. A Man United fiatal csatára sikeres kampánya elismeréseként nemrégiben felkerült a királynő kitüntetési listájára.

A svájci Pascal Zuberbühler, a korábbi klasszis kapus lépett a színre, aki a legjobb női és férfi kapus díjazásában segédkezik. A női jelöltek: Sarah Bouhaddi (francia, Olympique Lyon), Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain) és Alyssa Naeher (amerikai, Chicago Red Stars). Sarah Bouhaddi győzött.

A férfiaknál a három jelölt: Alisson Becker (brazil, Liverpool), Manuel Neuer (német, Bayern München) és Jan Oblak (szlovén, Atlético Madrid). A három nagyszerű kapus közül a német világbajnok, Manuel Neuer kapta meg a díjat.

Következett a Puskás-díj átadása, megnézhettük a tíz jelöltet – persze, már azt is tudva, melyik három került be a szűkített listára. Giorgian De Arrascaeta (uruguayi, Flamengo), Szon Hungmin (dél-koreai, Tottenham), és Luis Suárez (uruguayi, Barcelona/Atlético Madrid) közül a dél-koreai lépett Zsóri Dániel nyomába, ő lett a díjazott.

Arsene Wengert kérték szinpadra a műsorvezetők. Következett tehát a legjobb edzőknek felajánlott két díj. A jelöltek voltak az év női csapatot irányító edzője díjára: Emma Hayes (angol, Chelsea), Jean-Luc Vasseur (francia, Olympique Lyon), Sarina Wiegman (holland, holland válogatott). Az év férficsapatot irányító edzője elismerésre: Marcelo Bielsa (argentin, Leeds United), Hans-Dieter Flick (német, Bayern München), Jürgen Klopp (német, Liverpool).

A két győztes Sarina Wiegman (holland, holland válogatott) és Jürgen Klopp (német, Liverpool).

Mattia Agnese, egy fiatal olasz labdarúgó, az Ospedaletti tagja kapta a Fair Play-díyjat, aki a pályán mentete meg egy összecsapás után életveszélyes állapotban lévő társa életét. A szurkolói díjjal Marivaldo Francisco da Silvát tüntették ki, aki 60 kilométert szokott azért gyalogolni, hogy lássa a kedvenc csapatát.

A FIFA álomcsapatába a FIFPro, a futballisták szakszervezetének nemzetközi szövetsége felkérésére a világ profi játékosai szavazták meg a tizenegyet, ami a következő: Alisson – Alexander-Arnold, Van Dijk, Sergio Ramos, Davies – Kimmich, De Bruyne, Thiago – Messi, Lewandowski, Cristiano Ronaldo.

A női labdarúgás álomtizenegye: Endler – Bronze, Renard, Bright – Heath, Vero Boquete, Bonansea, Rapinoe – Cascarino, Miedema, Harder.

Szomorú pillanatok következtek, a gála és a nézők Diego Armando Maradonára emlékeztek. Sergio Goycochea, a korábbi kiváló argentin kapus és Ciro Ferrara, az egyik nápolyi klubtárs, olasz futball-legenda idézte meg az emlékét. A műsorvezető Ruud Gullit, mint ellenfél azt emlegette, hogy soha nem látott jobb technikával megáldott futballistát, aki manapság, amikor a bírók és a kamerák még inkább védik a játékosokat, még ragyogóbb csillag lenne.

Már csak két díj maradt, az egyik a legjobb női játékosé. Fatma Samba Diouf Samoura, a FIFA szenegáli főtitkára jelentette be, hogy az angol Lucy Bronze nyert, megelőzve Pernille Hardert (dán, Wolfsburg, Chelsea) és Wendie Renard-t (francia, Olympique Lyon).  Bronze idén BL-t nyert az Olympique Lyonnal, majd hazaszerződött a Manchester Cityhez.

Az Év férfi játékosa díj három jelöltje az a három sztár volt, akik az Év csapatának csatársorát alkották: Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) és Lionel Messi (argentin, Barcelona).

A győztes: Robert Lewandowski. Aligha kell hangsúlyozni: az első FIFA Év játékosa Lengyelországból. Márciusban látjuk őt Budapesten…

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×