eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Emilia Romagna Nagydíján az imolai pályán 2020. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Luca Bruno

Lewis Hamilton győzelmével hetedszer is világbajnokot csinált csapatából

Lewis Hamilton idei kilencedik futamgyőzelmét aratta az Imolában rendezett, századik olaszországi Forma–1-es nagydíjon, ezzel már csak hét sikerre van a száz elsőségtől. A Mercedes brit pilótája mögött csapattársa, a finn Valtteri Bottas ért be másodikként, a harmadik az ausztrál Daniel Ricciardo (Renault) lett.

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíját, ezzel csapata megvédte konstruktőri világbajnoki címét.

Korábban egyetlen konstruktőr sem nyert sorozatban hét vb-címet, ez a Mercedesnek sikerült először, mivel négy versennyel az idény vége előtt behozhatatlan az előnye a pontversenyben második Red Bull előtt.

Hamiltonnak – aki egy hete adta át a múltnak a legendás hétszeres vb-győztes német Michael Schumacher 91 sikert számláló rekordját –

ez volt idei kilencedik, pályafutása során pedig a 93. futamgyőzelme,

amivel tovább növelte előnyét az összetettben.

A második helyen csapattársa, a finn Valtteri Bottas, a harmadikon pedig az ausztrál Daniel Ricciardo (Renault) végzett Imolában.

Az idény 13. futamát Bottas, a Red Bull-lal versenyző holland Max Verstappen, és Ricciardo remekül kezdte, előbbi a rajt után megőrizte első helyét, utóbbi kettő pedig egy-egy pozíciót javított, vagyis Hamilton a harmadik helyre került. Az éllovas trió fokozatosan növelte előnyét.

A nyolcadik körben az Alpha Taurival versenyző francia Pierre Gasly műszaki hiba miatti feladni kényszerült a viadalt.

A várakozásoknál hamarabb, már a tizedik körben elkezdődtek a kerékcserék, majd Bottas autóján megsérült a padlólemez, ezért lassulni kezdett, ugyanakkor Verstappen akkumulátor-problémák miatt – ekkor még – nem tudta megelőzni. Mindezt Hamilton rendkívül gyors körökkel kihasználta, és mivel az abroncsai bírták a tempót, csak a 63 körös futam harmincadik körében állt ki. A Mercedes taktikája remekül bevált, ugyanis a címvédő az első helyre jött vissza, és rögtön elkezdte ismét növelni az előnyét.

A négyszeres világbajnok német

Sebastian Vettel negyedikként haladt, de miután a Ferrarinál elrontották a kerékcseréjét, elveszítette esélyét a pontszerzésre.

Autója sérülése miatt Bottas egyre többet hibázott, és bár a 43. körben Verstappen megelőzte, ám a holland az 51. körben – vélhetően defekt miatt – kiesett, ezért beküldték a biztonsági autót a mezőny elé.

A Williams brit versenyzője, George Russell még a biztonsági autós fázisban a falnak ütközött, a Racing Point kanadai pilótája, Lance Stroll pedig a kerékcserénél elütötte az egyik szerelőjét, akinek nem esett komoly baja.

Hamilton vezetését és sikerét nem fenyegette veszély, végül a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is megszerezte.

A Forma–1 történetének századik olaszországi futama egyben a sorozat első novemberi versenye volt, amelyet Európában rendeztek.

A szezon két hét múlva a Török Nagydíjjal folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×