eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A sajtó munkatársai a sieani kórház bejáratánál, ahová Alex Zanardi olasz paralimpiai bajnokot szállították az előző nap történt balesete után, 2020. június 20-án. A korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművével verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést, majd helikopterrel szállították egy sienai kórházba, ahol gyors vizsgálat után azonnal a műtőbe vitték. Az olasz sajtó információ szerint súlyos fejsérüléseket szenvedett, és a kórházba már rendkívül súlyos állapotban érkezett meg.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio di Pietro

Zanardi sérülése más, mint Schumacheré

Az olasz versenyző orvosa jó hírről is beszámolt.

Alex Zanardi múlt pénteken kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett, ennek ellenére az orvosok megérkezéséig eszméleténél volt.

A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol háromórás műtéten esett át, azóta altatásban tartják. Az operációt végző orvos szerint a beavatkozás jól sikerült, viszont nehéz megmondani, hogy alakul majd Zanardi állapota a következő napokban.

Siena, 2020. június 20.
Alex Zanardi korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok kézzel hajtott, háromkerekű járműve a balesete után Siena közelében 2020. június 19-én. Zanardi verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést, majd helikopterrel szállították egy sienai kórházba, ahol gyors vizsgálat után azonnal a műtőbe vitték. Az olasz sajtó információ szerint súlyos fejsérüléseket szenvedett, és a kórházba már rendkívül súlyos állapotban érkezett meg.
MTI/EPA/ANSA
Alex Zanardi korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok kézzel hajtott, háromkerekű járműve a balesete után Siena közelében MTI/EPA/ANSA

A történtek láttán felmerült Michael Schumacher esete, aki 2013 decemberében szintén súlyos fejsérülést szenvedett egy síbalesetben. Zanardi kezelőorvosa szerint a két eset között akadnak eltérések – írja a gphirek.hu a La Gazzetta dello Sport alapján.

„Az út nem lesz rövid, időre lesz szükség, hogy kivizsgáljuk Zanardit a következő hetek során.

Hogy a károsodás olyan súlyos-e, mint Schumacheré? Az idegrostok károsodását, úgy tűnik, sikerült elkerülni. A diffúz axonális sérülés az egész agykéreg nagyon súlyos károsodása, abból nehezen lehet visszatérni a normális kognitív és motorikus funkciókhoz” – mondta Giuseppe Oliveri.

Az orvos kiemelte: időre van szükség, mire kiderül, milyenek a kilátások.

„Ilyen típusú sérüléseknél néhány napot biztosan várni kell. Egy hetet, talán kettőt. Egy törékeny állapotban lévő betegről beszélünk, aki jelentős fejsérülést szenvedett, és extrém óvatossággal kell őt kezelni. A legrosszabb, ha aggódni kezdünk, és túlságosan előre tekintünk” – közölte.

A szakorvos szerint nemcsak az számít, hogy hol érte ütés Zanardit, hanem az, hogy koponyán belül milyen mértékű a sérülés, ami más területeken is megjelenhet.

„Túl korai még megmondani, hogy Alex visszatér-e a korábbi állapotába. Egyelőre az az első jó hír, hogy a beteg állapota stabil. Most ez a legtöbb, amit kívánni lehet. Optimizmusra ad okot, hogy sportoló, ezért az általános állapota optimális volt.”

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi versenyen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. Ezt követően a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×