eur:
395.3
usd:
367.96
bux:
71529.67
2024. július 2. kedd Ottó
Mohamed Amin Mezghrani (b) a Honvéd a és Schön Szabolcs, az MTK (k) játékosa a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében játszott Budapest Honvéd-MTK Budapest mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Újabb premier a Puskás Arénában

Nem állítható, hogy parádés előjelek alapján készül a Bp. Honvéd és a Mezőkövesd a labdarúgó Magyar Kupa szerdai döntőjére. A kispestiek csupán az első bajnoki győzelmüket szerezték vasárnap a februárban megbízott Pisont Istvánnal, míg a kövesdiek az újrakezdés óta játszott három meccsükön még nem nyertek. Mind a két gárda úgy jutott túl az elődöntőn, hogy a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban nem nyert meccset.

Mindazonáltal mindkét csapat megkoronázhatja az idényét. Különösen igaz ez a Mezőkövesdre, amely jó eséllyel története legjobb bajnoki helyezését érheti el a 33. forduló zárásakor (most a harmadik helyen áll az OTP Bank Ligában), az pedig a finálé eredményétől is biztos, hogy eddigi története legjobb kupaszereplését jelenti a 2019–2020-as.

A döntőig vezető úton a Hévíz, a Sényő, a WKW ETO FC Győr, a Kaposvári Rákóczi, a Puskás Akadémia és a MOL Fehérvár csapatain jutott túl, bár az utolsó három meccsén csak döntetlent játszott, a kupaidényben még veretlen.

A Bp, Honvéd tizenkilencedik alkalommal jutott a végjátékba, eddig hétszer nyert, legutóbb 2009-ben. Azóta már tizenegy – a klub szempontjából is mozgalmas – év eltelt. Többek között tulajdonosváltással. Ami az eredményeket illeti: 2017-ben bajnok lett a Honvéd, 2019-ben kupadöntőt játszott, 2020-ban ismét, ez egy sikeres időszak, amelyet három (vagy négy…) különböző edzővel értek el a kispestiek. Marco Rossival lettek bajnokok, Supka Attilával jutottak tavaly a kupadöntőbe, a mostaniban pedig Beppe Sanninóval kezdték a szezont, majd februárban az egyesület legendás játékosa, Pisont István vette át a csapatot.

A piros-feketék a Dunaharaszti, a Kazincbarcika, a Monor, a Haladás, majd a Paks és az MTK kiejtésével kerültek a fináléba, azaz a hat fordulóból mindössze egyben, a negyeddöntőben kellett élvonalbeli csapattal játszaniuk. Szombathelyen kikaptak, az volt egyébként az egyetlen meccsük, amelyen két gólt is kaptak. A 870 játékperc alatt mindössze négy gólt kaptak, a legutóbbi négyen egyet sem.

A szerda este nyolc órakor kezdődő mérkőzés lesz az első döntő az új Puskás Arénában, korlátozott számban bár, de bemehetnek a mérkőzésre szurkolók is, folyik az online jegyértékesítés.

Az esélyekről nehéz bármit is megfogalmazni, a mostani szezonban mind a két csapat nyerni tudott a másik ellen idegenben, egyformán 2-1-re.

A szereplők közül mind két vezetőedző (Pisont István és Kuttor Attila), valamint a segítők is (Tóth Mihály és Dajka László) nyerték már meg a trófeát futballistaként, edzőként azonban még nem. A Honvéd keretében van több játékos, akinek már van kupadöntős tapasztalata, hiszen nyolcan is részesei voltak a tavalyi döntős menetelésnek, míg a kapus, Tomáš Tujvel a 2019-es döntőben a győztes MOL Vidi cserekapusa volt. Ő egyébként korábban két idényen át Mezőkövesden védett.

Egészen kivételes a mezőkövesdi Nagy Dániel története: nyert már a Ferencváros és az Újpest tagjaként is, de most először játszhat kupadöntőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×