eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyon, 2017. február 9.Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke sajtóértekezletet tart a szervezet végrehajtó bizottságának ülése után Nyonban 2017. február 9-én. (MTI/EPA/Martial Trezzini)
Nyitókép: MARTIAL TREZZINI

UEFA-elnök: a futballisták nem kapzsik

Aleksander Ćeferin, az UEFA szlovén elnöke a tekintélyes Guardiannek nyilatkozva beszélt az európai futball jelenlegi helyzetéről.

A jelenlegi helyzetről: „Sok tennivalónk van még. A múlt héten két hónap után először jártam Svájcban, és reggel 9-től este 11-ig folytattam megbeszéléseket. Rengeteg tisztázandó kérdés van, a helyzettel és az ütemezéssel kapcsolatban. Sok-sok millió dollárt fogunk elveszíteni. Az UEFA helyzete nem annyira riasztó, de továbbra is törődünk a klubokkal, a ligákkal, az érdekelt felekkel, sok a munka.”

Mikor döntötte el a 2020-as Európa-bajnokság elhalasztását. Egy álmatlan éjszakán? „Még ennél is rosszabb. Reggel 4-ig nem tudtam elaludni. Akkor döntöttem, majd pár órát még aludtam.”

Fel merne tenni egymillió dollárt arra, hogy lesz 2021-ben Eb? „Nem tudom, miért nem lenne? Nem hiszem, hogy ez a vírus örökké tart. Azt hiszem, sokkal hamarabb rendbe jönnek a dolgok, mint sokan gondolják.”

Örökre megváltozik a futball? „„Nem hiszem, hogy bármi is örökre megváltozik. Ez egy új helyzet, és amikor megszabadulunk ettől a gyilkos vírustól, a dolgok normalizálódnak. A labdarúgás nem változott a második világháború vagy az első világháború után, és a vírus sem fog változtatni rajta. Pedig az emberek már sokszor elmondták, hogy a világ nem lesz ugyanaz ez után… De miért nem gondolják, hogy a világ jobb lesz a vírus után? Miért nem gondolják, hogy okosabbak leszünk, vagy végül megértjük, milyen törékenyek vagyunk, mennyire védtelenek vagyunk a természettel szemben? Mindig vannak tanulságok.”

Mi a helyzet a pénzügyi fair play-vel és annak jövőjével? Még mindig elkötelezett a jelenlegi szabályok mellett? Mennyire fontos, hogy a klubokat szankcionálják, ha nem tartják be a szabályokat? „Aki nem követi a szabályokat, mindig büntetést kap, de természetesen azon gondolkodunk, hogyan javíthatjuk rendeleteinket és szükség esetén alkalmazkodunk az új helyzethez. De ez nem fog a közeljövőben megtörténni. Fontolgatjuk egyfajta „luxusadó” bevezetését is, ha ez lehetséges. Tehát sok ötlet létezik, ezekben a nehéz időkben is gondolkodtunk a jövőbeni változásokon. Most a hajót a megfelelő irányba kell irányítanunk, és közel állunk ahhoz, hogy megcsináljuk. Ezután, amikor a dolgok megnyugodnak, visszatérünk a régi feladatokhoz.”

A koronavírus-válság kezdetén Gianni Infantino, a FIFA elnöke azt mondta, hogy ez egy esély a labdarúgás átszervezésére és a mérkőzésszám csökkentésére. Egyetért? „Nem tudom. Megpróbáltam megérteni, hogy mit ért ez alatt, de nekem furcsa, hogy egyrészt azt mondja, hogy csökkenteni akarja a mérkőzések számát, másrészt egy új sorozatot javasol a kibővített klubvilágbajnokságban. Ez csökkenti a mérkőzések számát?”

Beszélt erről Infantinóval? „A válság alatt nem sokat beszéltünk… De amikor eljön az idő, megbeszéljük.”

Sokat beszélnek a játékosok fizetéséről. Gondolja, hogy a játékosoknak kissé szerényebbnek és kevésbé kapzsinak kell lenniük, és hogy a kluboknak kicsit okosabban kell majd költekezniük? „Nem hiszem, hogy a játékosok kapzsik. Nem kapzsik. A piac dönt az árakról, és ha valamelyikünk ajánlatot kapna, hogy szezononként 20 millió dollárt kereshet, nem hiszem, hogy azt mondanánk: Nem, nem, nem, nem akarok mohó lenni, adj nekem csak 200 000 dollárt. Majd kiderül, hogy a piac válasza a válságra az lesz-e, hogy az árak csökkennek. Lehetséges, hogy az árak csökkenni fognak, de nem hiszem, hogy méltányos azt mondani, hogy a játékosok kapzsik, hogy a játékosok nem tisztességesek, mert fizetéseik olyan magasak. Óriási bevételt generálnak, és a labdarúgás egy nagy iparág, amely hatalmas összegeket mozgat meg. A játékosok hatalmas adókat is fizetnek, ezért nem gondolom, hogy a megfelelő szó a kapzsiság, vagy hogy a kluboknak okosabbaknak kell lenniük. Az árak mozgását a piac határozza meg.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×