eur:
395.33
usd:
367.47
bux:
71570.38
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Bahreini Nagydíját megelőző parádéra a szahíri pályán 2019. március 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Wéber Gábor Vettelről: rosszkor, rossz helyen

Csak az időpont lepte meg, nem a bejelentés ténye – fogalmazott az InfoRádiónak az M4 Sport Forma–1-es kommentátora, miután kiderült, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel távozik a Ferraritól. Hozzátette, hogy azon sem csodálkozna, ha a német pilóta az idény végén befejezné sportpályafutását.

Wéber Gábor szerint az ifjú monacói Charles Leclerc tavalyi megérkezésével a Ferrarihoz, illetve az év második felében nyújtott kiváló teljesítményével megmutatkozott, hogy „két dudás van egy csárdában”, és nem feltétlenül Sebastian Vettel számára lesz kedvező ennek a kimenetele. Természetesen alakulhatott volna másképp is, mindenesetre azzal, hogy a 32 éves, négyszeres világbajnok német pilóta szerződése 2020 végén kifut, új helyzet állt elő, miszerint a folytatásról kellett volna megegyeznie a Ferrarival. És vélhetően itt lehettek olyan pontok a jövőre nézve, amit Vettel vélhetően egész másképp gondolt, mint az istálló – tette hozzá a kommentátor.

A szakember arra is kitért, annak ellenére, hogy a kialakult helyzet, miszerint a német Forma–1-es pilóta távozhat a Ferraritól, erősen benne volt a pakliban, inkább csak

a bejelentés időpontja volt derült égből villámcsapás,

miután ezt a bejelentést inkább a nyár végére, az ősz elejere tett volna mindenki. De a koronavírus-helyzet, illetve a szezon el nem indulása felborította a normál ütemtervet, ahogy a példa mutatja, a szerződések hosszabbítása szempontjából is. Tehát meglepetés volt az időpont, a döntés viszont nem annyira – ismételte meg.

Mi következhet?

Viszont amiatt, hogy számos istállónál, jellemzően a nagyoknál, a pilóták már hónapokkal korábban hosszabbítottak,

túl sok hely nem maradt Vettel számára.

A nagy kérdés, hogy a brit Lewis Hamilton, akinek szintén lejár a kontraktusa az év végén, marad-e a Mercedesnél. Egy optimális forgatókönyv Vettel szempontjából lehetne egy helycsere a hatszoros bajnokkal, de erre Wéber Gábor egyelőre nagyon kicsi esélyt lát, és szerinte inkább valamelyik erős középcsapatnál köthet ki a német.

Amennyiben egyáltalán folytatja - tette hozzá a kommentátor, aki 50 százalékra teszi, hogy a kora ellenére Sebastian Vettel az év végével végleg visszavonul a száguldó cirkusztól, amire nyilatkozatában fél mondattal utalt is, miszerint a prioritások megváltoztak az életében és a kényszerszünet néhány dolgot átértékelt a fejében.

A négyszeres német világbajnok elmúlt évek sikertelenségét Wéber Gábor „a rosszkor, rossz helyen” helyzettel magyarázta, emlékeztetve, hogy

hasonlóképp járt Alain Prost vagy Fernando Alonso is a Ferrarinál, ahol, mint hozzátette, nem mindig fenékig tejfel az élet.

Bármennyire is a Forma–1 legismertebb, legszeretettebb csapata szurkolói szemmel, hiába adott minden pénz és lehetőség, ha valaki rossz korszakban kerül oda, vagy nem szerencsés csillagzat alatt, nagyon nagy terhet jelenthet a versenyző, akár egy többszörös világbajnok számára is a győzelmi kényszer, és hogy a hátán vigyen egy olyan csapatot, amely nem tökéletesen felkészült arra, hogy nyerni lehessen vele – magyarázta a szakember.

Vettelnél azért más kicsit a helyzet, és lett kissé keserédes a búcsú, mert

az utolsó két évben valós lehetősége lett volna világbajnoki címet nyerni,

de saját hibák sorozatából dobta el azt magától. Szemben például Alonsóval, aki annak idején túlteljesített minden elvárást, és majdnem sikerült is számára a vb-cím megszerzése egy olyan autóval, amellyel kevesebb esélye volt erre. Mindemellett Sebastian Vettelnek is meg kellett küzdenie azzal a Ferrari-hierarchiával, és azzal a belső konfrontációval, amibe kódolva van az állandó feszültség, sokkal inkább, mint a többi csapatnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Nem tud eltávolódni a 395-396 környékéről a forint, bármilyen kilengés után visszatér ide. Ma reggel is 395 környékén kezd az euróval szemben. Az utóbbi hetekben a nemzetközi hangulat változása billentette ki olykor-olykor a jegyzést, de ahogy a dollár is trendszerűen oldalazott, úgy a forint is visszatért ugyanoda mindig. A háten érkező amerikai foglalkoztatottsági mutató talán változtat ezen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×