eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Lattaccante argentino Diego Armando Maradona esulta durante la semifinali dei Mondiali di Italia 90 contro lItalia, Napoli, 03 luglio 1990. ANSA

1990: lecsap a 17-es szám átka Olaszországra

Ötven év, ötven mérkőzés – az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. 1990-ből egy unalmas világbajnokság izgalmas elődöntőjént válaszottuk, benne természetesen Diego Maradonával.

Az 50 év, 50 meccs-sorozat előző részeit itt olvashatják!

Az 1990-es az olaszok éve volt – egészen a Mondialéig, a világbajnokságig. Az akkor már gyenge lábakon álló Közép-Európa Kupát is beleértve, az esztendő négy nemzetközi kupasorozatát kivétel nélkül a Serie A csapatai nyerték meg, e ebben még nincs is benne, hogy 1989 és 1990 őszén is az AC Milan nyerte meg az Európai Szuperkupát és a Világkupát. A Milan diadalmaskodott (ismét) a Bajnokcsapatok Európa-kupája, a Sampdoria a Kupagyőztesek Európa-kupája és a Juventus az UEFA-kupában. Ráadásul utóbbi egy további olasz csapatot vert meg, a Fiorentinát. A KK-ban a Bari végzett az élen.

Ennyi siker után különösen érthető, hogy a tifosók kiemelkedő szereplést váltak csapatuktól, a Squadra Azzurrától a hazai rendezésű világbajnokságon. A nemzetközi sajtó óvatosabb volt: az olaszokat az esélyesek egyikének jelölte meg. Azt minden kockázat nélkül megjósolhatta bárki, hogy a torna legjobb játékosainak többsége majd a világ akkori legerősebb bajnokságának, a Serie A-nak a csapataiból kerül ki.

Az esztendő futballjának csúcspontját jelentő világbajnokság felemás emlékeket csal elő a visszaemlékezőből. Egyfelől nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ez volt a modern idők legunalmasabb vébéje, amelyen a világbajnok válogatott az utolsó három mérkőzésén egyetlen akciógólt sem tudott szerezni. A torna gólátlaga 2,21 volt, a valaha volt legalacsonyabb.

Másfelől, amikor arról gondolkodunk, hogy melyik volt a Mondiale legjobb mérkőzése, rájövünk: nem is könnyű a választás. „Erősen” kezdődött, ki gondolta volna, hogy a kameruni válogatott, amely a mérkőzés végére kilencfőnyire fogy, megveri a Maradonával felálló világbajnoki címvédőt. Az Albiceleste végül nem csupán a kameruniak, hanem a románok mögött is végezve, csak harmadikként jutott tovább a csoportból. Vagy lehetne citálni az F csoport történéseit, hiszen a hat mérkőzésből öt is döntetlenre végződött, s végül az döntött, hogy az angolok a harmadik meccsükön Mark Wright góljával 1-0-ra meg tudták verni az így búcsúzó, Hani Ramzy vezérletével addig remekül védekező egyiptomiakat.

A nyugatnémetekről – ez volt az utolsó nagy torna az egyesítés előtt – már tettünk egy utalást, a nyolcaddöntők egyik szenzációját jelentette a hollandok elleni meccsük. Frank Rijkaard és Rudi Völler köpködős duettjéről maradt emlékezetes, de érdemesebb Jürgen Klinsmann világklasszis játékát emlegetni. Maradva a nyolcaddöntőknél: a brazilok az előzetes várakozás szerint a torna első számú esélyesének számítottak, legalábbis ha azt vesszük, hogy a Gazzetta dello Sport a torna előtt minden poszton megjelölte a világ akkori legjobbjait, s Sebastião Lazaroni válogatottjából minden posztra jutott egy eminens. Az arany-zöld mezesek a csoportszakaszban még hibátlanul meneteltek, ám aztán egy máig emlegetett, „rejtélyes” találkozón kikaptak az argentinoktól. Mindmáig az a brazilok meggyőződése, hogy Brancót, aki hibázott a meccs egyetlen gólja előtt, s aki korábban ivott az argentinok egyik kulacsából, megmérgezték. Még egy nyolcaddöntőt érdemes kiemelni: a kameruniak kihasználták René Higuita kapus könnyelműségeit, s elbúcsúztatták a sokra hivatott kolumbiai válogatottat.

Az argentinok elleni siker után sok szurkolója lett a kameruniaknak, akiknek még a negyeddöntőben, az angolok ellen is volt esélyük. Akkor volt először karnyújtásnyira, de azóta sem valósult meg: még soha nem jutott afrikai csapat a legjobb négy közé.

A negyeddöntőkben jutott a torna mélypontjára, három meccsen összesen egy akciógól esett, azt a Mondiale meglepetésembere és gólkirálya, Salvatore „Toto” Schillaci rúgta, továbbjuttatva a házigazdákat.

Alkalmasint az elődöntő volt ellenben a vb legjobb szakasza. Az angolok idegen földön (értsd: az 1966-os, hazai rendezésű tornát leszámítva) először jutottak világbajnokságon a legjobb négy közé, „szűken” bár, de megnyerték a csoportot, aztán David Platt a 119. percben bekanalazott fura góljával kiejtették a belgákat, majd Gary Lineker két tizenegyesével (is) hazaküldték a kameruniakat. A Nationalelf elleni elődöntőben Andy Brehme és Gary Lineker lőtte a két gólt, az angol csatár Mexikóban és Olaszországban összesen tíz vb-gólt szerzett. A két gárda újabb „történelmi” csatája (1966, 1970 után) ezúttal nem hosszabbításban, hanem tizenegyesekkel dőlt el. A németek javára, ki feledné utána Gazza, azaz Paul Gascoigne könnyeit?

A Mondialén az argentinokkal „mindig történt valami”. Amikor 1978 után 1982-ben címvédőként játszottak, Menotti szinte a teljes csapatát megtartotta, s még ki is egészült a gárda Diego Armando Maradonával. Ennek ellenére kudarcot vallottak Spanyolországban. 1990-ben ugyancsak címvédőként érkeztek Olaszországba, de a négy évvel korábbihoz képest alapvetően átalakított csapattal. Egy nem változott: Maradona köré épült a csapat, mindenki otthon kimondva-kimondatlanul tőle várta, hogy újra a csúcsra juttassa az Albicelestét. Sietve leszögezzük: az argentinok jobban szerepeltek a döntőbe jutással, mint amennyire előzetesen taksálták őket. Az ázsiójuk a brazilok legyőzésekor ugrott meg.

Előtte kikaptak a kameruniaktól, döntetlent játszottak a románokkal, s egyetlen győzelemmel jutottak tovább a csoportból. Úgy, hogy elveszítették első számú kapusukat, a második mérkőzés elején lábát törő Nery Pumpidót.

Aztán megverték a brazilokat, majd tizenegyespárbajban a jugoszlávokat. Addigra a „tartalékkapus”, Sergio Goycochea már hős lett. A románoktól kapott ugyan egy gólt, de a sem a szovjetek, sem a brazilok, sem a jugoszlávok nem tudták bevenni a kapuját. Utóbbiak ellen ráadásul a tizenegyespárbajban is remekelt. Nem biztos, hogy sokan emlékeznek rá: három lövés után 2-2-re álltak, miután a két frontember, Pikszi Sztojkovics és Diego Maradona (!) kihagyta a maga lövését. Pedro Troglio is hibázott, az Albiceleste bajba került. Ám „Goyco” kivédte Brnovics és Hadzsibegics kísérletét.

Neki köszönhetően az argentinok találkoztak az olaszokkal a nápolyi elődöntőben. Alkalmasint sem addig, sem azóta nem akadt példa arra a futballtörténelemben, hogy egy vb-elődöntőben a hazai publikum nagy része nem országa válogatottjának szurkolt, hanem az ellenfélnek. Még pontosabban: az ellenfél első számú csillagának. Aki, történetesen az ő játékosuk, mármint a nápolyiak játékosa volt. Diego Armando Maradona.

Maradona mindent megtett a mérkőzés előtti napokban, hogy az oldalára állítsa a szurkolókat, arra az ellentétre utalt, ami kétségtelenül mindmáig megvan Olaszországban, s amelyet ő maga is megtapasztalt a Nápolyba szerződése óta addig eltelt hat évben. „Mosakodjatok meg” – hirdette egy transzparens az első idegenbeli meccsén, Veronában.

Elhíresült mondása úgy szólt: „Az év 364 napján idegeneknek tekintenek benneteket a saját hazátokban, ma viszont azt várják tőletek, hogy szorítsatok az olasz csapatnak. Én viszont az év mind a 365 napján nápolyi vagyok.”

Arra biztatta a nápolyiakat – elég furán hangzik, de talán érthető –, hogy nápolyiak legyenek inkább, mint olaszok.

Nem érte el teljesen a célját, talán azért sem, mert akkor már elég botránya volt a városban. Egy udvarias transzparens a tudtára adta: „Maradona, Nápoly szeret téged, de Olaszország a hazánk”.

Azeglio Vicini Squadra Azzurrája pedig jól kezdett. A „legyőzhetetlen” Sergio Goycochea Luca Vialli labdáját még kiütötte, de a lesen álló Toto Schillaci lövésével nem tudott mit kezdeni. A 17. percben az olaszok 1-0-ra vezettek. Az egyenes kieséses szakaszban addig egyszer sem szereztek ilyen gyorsan gólt, mégis kicsit megijedtek. A világhírű szerző, Jonathan Wilson az Argentin foci című könyvében elmagyarázta, hogy mitől: „Nem elég, hogy a 17. percben esett a gól, ez volt a 17. mérkőzés, amelyet az olasz válogatott Nápolyban játszott. A 17 pedig az olaszok számára szerencsétlen szám.”

De ahhoz, hogy bajba kerüljenek, az argentinoknak gólt kellett szerezniük. A Squadra Azzurra, azaz Walter Zenga azonban addig még nem kapott gólt a tornán. Ellenben Carlos Bilardo kifigyelte, hogy az olaszok szélső középpályásai, Roberto Donadoni és Luigi De Agostini labdavesztés után fennmaradnak, így mögöttük létszámfölény alakítható ki. Fölénybe is került az Albiceleste, igaz, a góljához kellett Zenga első hibája a tornán. Rosszul számította ki a labda ívét – mint Schumacher az 1986-os döntőben –, Claudio Caniggia pedig átcsúsztatta a labdát a kapuson. „Cani” – aki sokkal jobb csatár volt annál, mint amilyen klubokban Európában megfordult (Verona, Atalanta, AS Roma, Benfica, Dundee, Rangers FC), a Mondialén továbbjutó válogatottja egyetlen gólját szerezte a brazilok és az olaszok ellen… A döntőben ellenben nem játszott, pedig az emberhátrányba kerülő argentinok az újabb tizenegyespárbajban továbbjutottak. „Goyco” megint kivédett két lövést… (Az 1994-es világbajnokságra előregondolva: ebben a párbajban Franco Baresi és Roby Baggio is belőtte a magáét, nem úgy, mint Los Angelesben, a brazilok ellen.) Nevetett valaki az olaszok „17-es babonáján”? Az egyik tizenegyesüket a 17-es számú Donadoni hagyta ki.

Az argentinok eljutottak a döntőig. Már akkor összeesküvésről, s a FIFA ármánykodásáról beszéltek, emlegetve, hogy a Roberto Baggiót buktató Giustinak erős volt a második sárga lap (nem…), hogy Michel Vautrot-nak, a francia bírónak kár volt Caniggiának sárga lapot adnia (nem ő, hanem a szőke ciklon ütött bele kézzel a feje fölött a labdába), s a gólpasszt adó Olarticoechea, s a nagyjából 125. játékpercben Batista sem érdemelt sárga lapot. Giusti, Caniggia, Batista és Olartocoechea mind kizárta magát a németek elleni döntőből, ahol az Albiceleste a fentiekből következően tartalékosan állt fel. Néstor Lorenzo és Roberto Sensini belebukott a kameruniak elleni vereségbe, de a fináléra be kellett őket állítani a kezdő csapatba.

Carlos Salvador Bilardo leginkább úgy gondolta, a nagy esélyük, hogy elviszik a meccset harmadszor is a tizenegyespárbajig. Megúsztak egy tizenegyest, amikor Goycochea és Augenthaler találkozott az 58. percben. A 65. percben Pedro Monzón piros lapot kapott, ő let az első futballista, akit világbajnoki döntőben kiállítottak. Aztán a 85. percben az uruguayi származású mexikói bíró befújt egy több mint kétséges tizenegyest, amikor Lorenzo megpróbálta szerelni Rudi Völlert. A következő percek története jól ismert: Lothar Matthäus, az első számú tizenegyeslövő, mivel új volt a cipője, s ezért nem érezte biztonságosnak, ha ő lő, átengedte a büntetőt Andy Brehmének. A balhátvéd, aki az elődöntőben is szerzett gólt, s nyolc válogatottbeli góljának egynegyedét a Mondiale elődöntőjében és döntőjében rúgta, világbajnoki címhez segítette a Nationalelfet. Gustavo Dezotti is kapott egy pirosat, s ez újabb adag olaj volt a tűzre az argentinoknak.

Európa másként gondolta. Megtalálta a kapcsolatot a szövetségi kapitány játékoskorának klubja, a botrányosan durván játszó Estudiantese és 1990 argentin válogatottja között.

Lehet ugyanannak a versnek két olvasata.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×