eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Budapesten a a világ legjobb utcai sportolói

Pénteken megkezdődött és vasárnapig tart a világon először Budapesten megrendezett, a látványos utcai sportokat felvonultató és ingyenesen látogatható nemzetközi fesztivál, a World Urban Games. A 2019-től kétévente megrendezendő, most bemutatkozó fesztivál helyszíne a Soroksári útnál található Nagyvásártelep.

A versenyzők hat látványos utcai sportágban,

  • 3x3 kosárlabdában,
  • BMX freestyle-ban,
  • breaktáncban,
  • parkourban,
  • inline-görkorcsolyában,
  • repülő korong freestyle-ban

mérik össze tudásukat.

A 3x3 kosárlabda a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepel először az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket. Az eseményen jelen lesz a világ top 6 versenyzője.

Magyarok szinte minden sportágban indulnak a WUG-on. A 3x3 kosárlabda eseménye egyben az egész éves FIBA Nations League döntője, a magyar lányok csoportgyőztesként érkeznek és nem titkoltan céljuk, a dobogó legmagasabb fokára állni.

Az esemény kezdetén az ország számos pontjáról érkezett több mint ezer általános és középiskolás tanuló rendhagyó testnevelésórán vett részt.

A WUG a világ sporteseményei sorában az elsők között reagál a változó világra, a Z generáció szokásaira, ízlésére és kultúrájára. Missziója, hogy a fiatal közönséget megszólítva megteremtse a sport, a tehetséggondozás és a művészetek egységét.

A világ első World Urban Games rendezvényének a csepeli behajtónál fekvő Régi-Nagyvásártelep és környéke ad otthont. Az évtizedek óta elhagyatott és elhanyagolt terület rendezése a nyár elején indult – ennek keretében sor került az építési törmelékek és közel tíz tonna háztartási hulladék elszállítására, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére.

A terület kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők a természettel való összhangra.

A sportolóknak, edzőknek, kísérőiknek és a szervező személyzetnek minden ételt újrahasznosított szalvétával szolgálnak fel, az italokat pedig újrahasznosítható papírpohárból fogyasztják.

A WUG az UNICEF-fel együttműködve sok kis- és nagyiskolásnak is segít, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival, testközelből láthassák a legmenőbb trükkjeiket, szurkoljanak nekik, majd akár ők maguk is kipróbálhassák, mely sportág áll hozzájuk a legközelebb. A fiatalok 46 ország, több száz sportolójának tudását csodálhatják meg a három nap alatt.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, és mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat. A világon egyedülálló módon a férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.

A háromnapos ingyenesen látogatható eseményen a versenysportok mellett bemutatósportok, zenei fellépők és további programok is színesítik a rendezvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×