eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Kentin Mahé, a Telekom Veszprém (k), valamint Rogerio Ferreira Moraes (b) és Glab Kalarash, a Vardar Szkopje játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának kölni döntőjében 2019. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

A sportpszichológus szerint ezért vesztett a BL-döntőben a Veszprém

Külön műfajt jelent egy döntő megnyerése, sokszor pedig már nem a játéktudás számít egy sorozat végső fázisában - fejtette ki az InfoRádióban a Veszprém újabb Bajnokok Ligája-ezüstérme után Nagy Sándor sportpszichológus.

Ismert: vasárnap este - 2002 óta már negyedszer is - vereséget szenvedett a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém, Nagy László pályafutásának utolsó találkozóján.

Nagy Sándor sportpszichológus szerint egyedülálló logikája van egy sorozat hajrájának, ahová eljutni is igazán nagy tett.

"Ha csapatszinten gondolkodunk,

szervezeti, illetve klubszinten is bevésődik az a negatív mintázat, hogy sorozatban az utolsó pillanatban bukik el egy csapat"

- mutatott rá az InfoRádióban Nagy Sándor, aki szerint egy ilyen sorozatban "kollektív szorongás" is kialakulhat már, amikor eljut egy csapat a véghajráig.

"Alakulhat ki hosszabb távon félelem a sikertől"

- tette hozzá egy szakkifejezéssel élve.

Úgy látja, hogy ha egy csapat folyamatosan eljut a legjobbak közé, de mindig elbukik a legvédén, az a csapat nem tanult a hibáiból, a BL-döntőbeli vereségeiből.

"Fel kell ismernie a játékosoknak, az edzőknek, a vezetésnek, hogy mi az, amit változtatni kell ezen a szinten" - mutatott rá Nagy Sándor.

Arra a felvetésre, hogy a Győr női kézilabdacsapata is sokáig hasonló cipőben járt, majd jött a 2013-as év, és átszakadt a gát, összesen öt Bajnokok Ligája-győzelemmel, azt mondta, ott "megtörtént az áttörés, ezen a szinten nem kézilabdázni tudnak jobban, hanem akár tényleg egyénileg, akár csapatszinten mentálisan győztessé vált a csapat".

Hogy mi hoz el egy ilyen áttörést, arra Nagy Sándor szerint több féle recept is van: lehet személyi változtatást is végrehajtani, de van, hogy a koncepciót változtatja meg a klub, esetleg az edzésmódszerekben áll be változás vagy a meccseken alkalmazott stratégiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×