eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Valencia, 2018. szeptember 20.Cristiano Ronaldo, az olasz Juventus új játékosa, miután szabálytalanságért kiállították a labdarúgó Bajnokok Ligája H csoportjának első fordulójában a spanyol Valencia ellen játszott mérkőzésen a valenciai Mestalla stadionban 2018. szeptember 19-én. Az olasz csapat 2-0-ra győzött idegenben. (MTI/AP/Alberto Saiz)
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Saiz

Dominóként dőlhet össze a nagy Ronaldo-üzlet

Kritikus helyzetbe került Cristiano Ronaldo pályafutása, és már új csapata, a Juventus részvényei is sokat estek a portugál futballsztárt szexuális erőszak miatt ért vádak miatt. A sportközgazdász szerint nemcsak a CR7 márka sérülhet, hanem bedőlhet a klub nagy befektetése, és megtörhet az olasz foci feltörekvő lendülete is.

Egy kilenc évvel ezelőtti nyomozást indított újra a Las Vegas-i ügyészség, miután egy nő immár névvel és arccal vállalva a nyilvánosságot azt állította, hogy a játékos 2009 nyarán egy szállodai szobában megerőszakolta. A német Spiegel már tavaly tavasszal igen részletesen cikkezett az esetről, de akkor még nem lett belőle nagyobb ügy, Ronaldo menedzsmentje hárított, az állítólagos áldozat pedig még csak álnéven jelent meg.

A 2009-es eset fél évvel később titoktartási megállapodással zárult. Ez az amerikai jogban nem ritka: a sértett kártérítést kap, a bűncselekményt elkövető híresség presztízsén pedig nem esik csorba. A nőnek akkor 375 ezer dollárt fizettek.

Két hete már nyilvánosan is vállalta a történetet, amelyről a Spiegelben számos újabb részlet jelent meg. Kiderült az is, hogy a történtek után kórházban kezelték a nőt.

Október elején a Las Vegas-i rendőrség újraindította a nyomozást, Ronaldo pedig Twitter-oldalán tagadta a vádakat.

A csatársztár ügyvédet fogadott, a Juventus rövid közleményben állt ki mellette, ugyanakkor a klub tőzsdei részvényei már 10 százalékot estek, míg Ronaldo egyéni szponzorai is szűkszavúan és óvatosan reagáltak a fejleményekre.

A játékos előélete nem makulátlan: a korábbi szexuális vádak egyikét sem bizonyították, ugyanakkor az adócsalási ügyében néhány hónapja elfogadta a spanyol ügyészség által szűk két éve megállapított 19 millió eurós büntetést és a kétéves felfüggesztett börtönbüntetést.

Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékos, a klubja, a Juventus és a teljes olasz liga szintjén is károkat okoz az ügy. Mint mondta, van egy személyes szint, hogy mi lesz a Ronaldo márkával, ez egy nagyon érzékeny terület.

"Ha bármilyen bizonyítást nyer, vagy csak rajta ragad Ronaldón ez a vád, az az egyéni márkáját nagyon meg tudja tépázni,

és a hosszú távú karrierjét és jövőjét is negatívan érinti" - mondta a sportközgazdász.

Az ügy másik szintje a Juventusé: "Látszik, hogy óvatos klub, miközben kiáll a játékos mellett, óvatosan fogalmaz, mert nem lehet vabankot játszani, és mindent egy lapra feltenni" - mondta Dénes Ferenc, és szerinte most az az igazán izgalmas kérdés, hogy mit tesz a Juventus, hiszen nagy befektetés volt Ronaldo szerződtetése. Nemcsak a vételár és a fizetés miatt, hanem mert márkát kívánnak vele építeni, és a klub be akar kerülni gazdaságilag is a legnagyobbak közé.

"Nagyon rosszul jön, ha ez a vád bármilyen módon igaznak bizonyul, vagy akár csak elhúzódik az ügy bármilyen kimenettel"

- mondta az üzleti szakértő.

A harmadik szint az olasz futballé. A Juventus és Ronaldo együttesen húzta fel az olasz labdarúgást, újra érdekes lett, és ha megint beletenyerelnek egy botrányba, annak súlyos következményei lehetnek - figyelmeztetett Dénes Ferenc.

Felvetődött az is, hogy a Real Madridnál tudhattak a kirobbanni készülő botrányról, és ezért adták el legjobb játékosukat viszonylag olcsón, az eredeti kivásárlási ár - egymilliárd euró - tíz százalékáért a nyáron.

"Konkrét információk nincsenek, csak a szereplők magatartásából és eddig életútjából próbálunk következtetni. Florentino Perez elnök az európai labdarúgás egyik legjobb menedzsere, de egyben a legrafináltabb is. Belefér az én világ képembe, hogy ezért vált meg Ronaldótól viszonylag könnyedén, és ezért nem állt ki mellette, nem tartóztatta a nyilvánosság előtt egy pillanatig sem" - mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×