eur:
396.5
usd:
370.86
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Georges Leekens, a magyar labdarúgó válogatott belga szövetségi kapitánya (k) a Kazahsztán és Skócia elleni felkészülési labdarúgó-mérkőzések előtti edzésen a telki edzőközpontban 2018. március 19-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Leekens üzent a magyar szurkolóknak

Georges Leekens hosszú távra tervezett a magyar labdarúgó-válogatottnál, és úgy érzi, félbeszakították a munkát, melyet elkezdett.

A belga szakvezető meglepődött és csalódott volt, amikor júniusban menesztették a magyar labdarúgó-válogatott kispadjáról. Az M4 Sportnak adott interjúban elmondta: úgy érezte, hogy rengeteget dolgozott, minden szóba jöhető játékost megnézett és jó nagykövetként szolgálta a magyar labdarúgást.

„Amikor Storcktól átvettem a válogatott irányítását, akkor nagyon különleges és nehéz feladatom volt: ahhoz, hogy a játékosoknak visszahozd az önbizalmukat idő kell. Idő és türelem. A magyarok viszont nem türelmesek: egyből azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél! Lépésről lépésre kellett haladnunk: az első mérkőzésünk Kazahsztán ellen csapnivaló volt, a másodikon Skócia ellen már jobb volt, habár nem nyertünk, de felkészülési mérkőzésről volt szó. Fehéroroszországban már néztük az eredményt is, 1-1-et játszottunk, míg végül Ausztrália ellen nagyon jól ment a játék, két góllal is nyerhettünk volna akár. A felkészülési mérkőzések arról szólnak, hogy kipróbálj dolgokat. De itt fontosabbak voltak az eredmények, minthogy felépítsünk valamit" - fejtette ki.

Leekens kiemelte: profi, tudja, hogyan kell egy csapatot felépíteni, de kevés időt kapott.

"Én voltam a megfelelő ember a megfelelő helyen, de azt gondolom, hogy nem a megfelelő időben"

- fogalmazott.

Mindezt az eredménykényszerrel magyarázta Leekens. „Szerettem volna megváltoztatni ezt a negatív gondolkodást, ezt félre kell tenni és időt adni a fiataloknak, nem pedig nyomást helyezni rájuk.”

„Szerintem nem az én hibám, hogy az elmúlt tíz évben a magyar labdarúgás nem ért el nagy eredményeket. Storck után nagyon nehéz volt lépésről-lépésre újraépíteni ezt a csapatot, de a fejlődés látszott, Ausztrália ellen már jól játszottunk a mi szintünkhöz képest. A bajnokságnak fejlődnie kell, a kluboknak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában kellene szerepelnie, hogy a magyar válogatott ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudja. Kevesebbet kellene beszélnünk és többet dolgoznunk, én a magam részéről úgy érzem, hogy sokat dolgoztam a magyar labdarúgás fejlődéséért" - nyilatkozta.

Leekens hozzátette, leváltása olyan szomorúságot okozott neki, mint még soha semmi. Nem számított rá, de nem neheztel senkire, jót kívánt a válogatottnak és Magyarországnak, mert az itt töltött hónapjaiban végig otthon érezte magát.

„Tisztában vagyok vele, hogy nem tudom megváltoztatni a labdarúgás szintjét, de azt tudom, hogyan készítsek fel egy válogatott csapatot.

Ahogyan én távozok, az nem a helyes út. Az elnöknek is elmondtam, hogy ha sprintelni akarsz, ahhoz először el kell kezdened sétálni, majd futni, és azután sprintelhetsz. Én így látom a dolgot. Lépésről lépésre kell haladni, semmi szükség a kapkodásra. Nagyon sok munka lesz a csapattal. Pozitívabb hozzáállásra van szükség, hinnünk kell abban, hogy magasabb szintre emelkedhetünk. Azt, hogy világklasszis csapat lehetünk, már az első pillanatban el kell felejteni, de keményen kell dolgozni" - hangsúlyozta.

Leekens azt is elmondta, hogy szívesen áll utódja, Marco Rossi rendelkezésére.

"Az életben néha időre van szükség és nagyon keményen kell dolgozni. Ezt az üzenetet akarom átadni a játékosoknak és a szurkolóknak is, hogy legyenek türelmesek, és támogassák a csapatot, mert szükség van rá.

Miért kell ilyen negatívnak lenni? A válogatottnak van jövője, pozitívan kell gondolkozni, és akkor megvalósíthatunk dolgokat.

Ha csakis az eredményekre mész és nem próbálsz újítani, soha nem leszel sikeres. A sikereket csak változtatásokkal lehet elérni. Egyre többet és többet, keményen kell dolgoznod. Beszélni mindenki tud, de a sikerhez tenni is kell. Hiszek a fiatalokban és hiszek Magyarországban" - fejtette ki.

Úgy látja, vannak tehetséges fiatalok, de segíteni kell őket, és nem várható el, hogy egy nap alatt a csúcsra érnek.

"Az üzenetem a magyarok számára, hogy próbáljanak meg pozitívak lenni és élvezzék a labdarúgást. A futball nem egy negatív dolog, meg kell próbálni élvezni. Remélem, sikeresek lesznek a jövőben" - tette hozzá a belga szakember.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×