eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A kormány volt a hibás, elmaradt a nagy ütközet

A kormány volt a hibás, elmaradt a nagy ütközet

Női K-1 200 méteren Lucz Dóra, a csapathajó szempontjából is fontos férfi K-1 500 méteren Kopasz Bálint volt a leggyorsabb a szegedi válogató utolsó napján. Az újpestiek kenusa, Fekete Ádám duplázott, míg férfi K-2 200 méteren Horváth Bence és Szomolányi Máté kormányproblémája miatt elmaradt a nagy ütközet a Balaska Márk, Birkás Balázzsal párossal – utóbbiak könnyedén győztek. Takács Tamara három aranyával a válogató legeredményesebb versenyzője lett.

Ha 200 méter, akkor Lucz Dóra! 2017-ben eddig az újpestiek fiataljáról szól a K-1 200 méter, a Világkupán és most, az első válogatóversenyen is Almási Nándor tanítványa gyűjtöttbe be az első helyet. Pedig a rajtja ismét nem volt tökéletes, sőt, a hullámzó Maty-éren meg is billent egy kicsit, mégis fölényesen tudta maga mögé utasítani a négyszeres világbajnok Vad Ninettát, valamint a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinát a versenyben.

„A rajt nem sikerült, hogy a szél vagy éppen más miatt, azt nem tudom, majd kielemezzük – mondta a szövetség honlapjának Lucz Dóra. -

Ami fontos, hogy győzni tudtam egy ilyen kemény mezőnyben.

Jó lett volna, ha emellé egy jó pályát is tudok menni, de a lényeg, hogy az Európa-bajnokságon én vihetem el a kétszáz egyest.”

Lucz Dóra a K-1 500 méteren megszerzett második helye miatt a női négyes indulásra is pályázhatna, bár nem biztos, hogy a plovdivi Európa-bajnokság időrendje miatt (alig egy óra van a két szám között) belefér a duplázás.

Ahogyan – szintén az időrend miatt - Kopasz Bálint sem tud rajtolni a férfi négyesben. Az algyőiek fiatalja K-1 500 méteren ismét „zsebre rakta” a férfi kajakos mezőnyt - óriási hátszélben 1:36.027-et, minden idők negyedik legjobb idejét lapátolva. A második helyen a győri Mozgi Milán, a harmadikon a Tótka Sándorral párosban győztes Nádas Bence zárt.

„Az Európa-bajnokságon szeretnék ötszáz és ezer egyest indulni, a későbbiekben pedig jó lenne ott lenni az ötszáz négyesben is, ezért nyomom meg ezt a számot, ezért indulok el” – mondta Kopasz Bálint, aki egyre többször mutatja, hogy

az állóképessége mellett a robbanékonyságára sem lehet panasz.

Robbanékony, nagy csatára volt kilátás K-2 200 méteren a Balaska Márk, Birkás Balázs, valamint a Horváth Bence, Szomolányi Máté kettős között. A várva várt ütközet azonban hamvába holt, amikor Horváth Bencéék a rajt után leálltak. A győri duónak jól láthatóan kormánygondjai adódtak, dühösen eveztek ki a partra, míg az U23-as korú Balaska Márkék könnyedén húzták be a győzelmet.

„Nagy küzdelemben jó csatát nyerni, így az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet a futam miatt – mondta Birkás Balázs, akit az is megzavart, hogy jó öt-hat perces csúszással indult a döntő.

„Nekem ez presztízsküzdelem lett volna Horváth Bencével, mert sokat versenyeztünk egymás ellen, így én is azt mondom, hogy nem teljes az örömöm – vette át a szót Balaska Márk, aki várja már a szolnoki második összecsapást a győriek duójával. És hogy mennyire tett jót a 200 méterüknek az, hogy az idén már elsősorban 500 párosra készülnek? „Az ötszáz méternek köszönhetően már jobban bírjuk a kétszáz végét, ami nálam kritikus volt” – tette hozzá Balaska.

Hogy mi történt pontosan a győriek hajójával?

„A döntő előtt pár perccel

tönkrement a kormány a hajóban,

ezért is csúszott a rajt időpontja. Próbáltuk összerakni, de rögtön a rajt után újra szétesett, kormányozhatatlanná vált a kajak, és elindultunk Birkás Balázsék felé. Nem volt más választásunk, vagy eltrafáljuk őket, vagy megállunk. Inkább megálltunk. Szomorú, mert eddig nem volt semmi baja a hajónak. Most lett. Pont a legjobbkor” – mondta Horváth Bence.

Férfi C-2 200 méteren Hajdu Jonatán és Fekete Ádám könnyedén győzött pedig nincs nagy múltjuk, gyakorlatilag ez a finálé volt a második összetérdelésük. C-1 500 méteren pedig ők osztozkodtak meg az első két helyen, Fekete győzött, Hajdu a második lett. Fekete Ádám mindhárom páros számban rajthoz állt a hétvégén, de saját bevallása szerint az ötszáz egyes a kedvence.

„Sajnos az ötszáz nem olimpiai szám, így több számot is indulnom kell. A kétszáz sosem tartozott a kedvenceim közé, de most, hogy így Jonatánnal egymásra találtunk, lehet, hogy a favoritom lesz. Az ezer méter még egyelőre nehéz nekem, mind fejben, mind fizikálisan, még nagyon sokat kell fejlődnöm ezen a távon, de úgy érzem, hogy párosban Sarudi Pállal a későbbiekben lehet keresnivalónk – mondta Fekete Ádám.

Női K-1 1000 méteren

a harmadik aranyérmét ünnepelhette ezen a hétvégén Takács Tamara.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese Bodonyi Dórát és Fazekas-Zur Krisztinát utasította maga mögé.

A válogatót lezáró számok a szokásoknak megfelelően az 5000 méterek voltak. Férfi kajakban a honvédos versenyzők által jól felpaprikázott Solti László zsebelte be az aranyérmet Ceiner Benjámin, Noé Milán és Noé Bálint előtt. „Volt ebben düh, mert nehéz egyedül felvenni a versenyt öt honvédossal, pláne úgy, hogy az egyik srác pont úgy vált vizet, hogy igazságtalanul engem esélytelen pozícióba tegyen. Úgy tűnt, elúszik ez a verseny, de Gere Bálinttal bajtársiasan megosztoztunk a terheken, és volt egy pillanat, amikor vissza tudtam magam küzdeni az első vízre. A finisben pedig nem mondom el, hogy mit rontottak el a honvédosok, de az utolsó pillanatot nem jól csinálták, és hát én sem vagyok lassú” – mondta Solti László.

A nőknél a szolnoki Bodonyi Dóra győzött, de meg kell említeni, hogy az élbolyban lévő Horváth Noémi kormánylapátja eltörött a Mihalik Sárával történt ütközés során, míg férfi kenuban Varga Dávid már az első nagy körben hatalmas előnyt szerezve nyerte meg a versenyt.

„Úgy álltam oda a rajthoz, mintha ezer méteren szerepelnék, az első kör fordítójában indítottam egyet, amivel sikerült leszakítanom Kiss Tamást, s innentől kezdve, tartva az előnyömet már csak biztonsági menetre törekedtem ezen a vízen. Bevallom őszintén, az elmúlt hetek huzavonája a párossal kapcsolatban megviselt, így ez a győzelem nagyon jót tett a lelkemnek. Kicsit dacból is született ez az eredmény” – mondta Varga Dávid.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×