eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Kikapott az Eger, a Pro Recco a bronzérmes

A Pro Recco végzett harmadik helyen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája budapesten hatos döntőjében, miután a szombati bronzmérkőzésen fölényesen, 15-6-ra legyőzte a ZF-Eger együttesét a Duna Arénában.

A februárban elkészült Duna Aréna megnyitójával indult a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének szombati helyosztós programja.

Az ünnepélyes eseményen szinkronúszó- és műugró-bemutatót követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, a Duna Aréna a magyar nemzet közös munkájának az eredménye.

"Magyar mérnökök által megálmodott terveket magyar építészek váltották valóra, és világszínvonalú nemzetközi eseményeknek otthont adva magyar tehetségeink sikereinek színhelye lesz már a mai napon is" - mondta. Hozzátette, a magyarok már többször bizonyították, hogy összefogásuk erejével emberfeletti teljesítményre képesek. - "Ennek rendkívüli példája a Duna Aréna tervezése és megépítése is, amellyel hamarosan az egész világ csodálatát kivívhatjuk, és tudjuk, ez a siker közös, mindannyiunké."

Kitért rá, azért fontos a rangos világesemények megrendezésének támogatása, mert ezek az ország jó hírét viszik a világba.

"Idevonzzák a sportolókat és a sportkedvelő turistákat, munkahelyeket teremtenek, élénkítik a sportgazdaságot és népszerűsítik a sportot" - folytatta Szabó Tünde.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos leszögezte, Magyarország úszásban is, vízilabdában is a világ elitjébe tartozik.

"Igazi pólós nemzet vagyunk, reméljük ez bebizonyosodik ma is, amikor először van nemzetközi döntő itt. Hajrá Eger, hajrá Szolnok, hajrá magyarok!" - utalt a férfi vízilabda BL hatos döntőjére, amely a nyári vizes világbajnokság fő helyszínén, a világrekord idő alatt és költségkereten belül elkészült Duna Arénában zajlik. A tornán a ZF-Eger a bronzéremért a nyolcszoros győztes olasz Pro Reccóval, míg a Szolnoki Dózsa-Közgép a fináléban a címvédő horvát Jug Dubrovnikkal mérkőzik.

"Megcsináltuk, sikerült. Budapest készen áll. Minden más felújítás is időben elkészül majd, több és jobb vízfelület áll mindenki rendelkezésére Budapesten a világbajnokság után" - folytatta köszöntőjét. "A Duna Aréna mindannyiunké: otthona a kicsik úszásoktatásának, edzőbázisa a korosztályos és felnőtt vizes sportoknak, büszke helyszíne rangos versenyeknek, és újabb, télen-nyáron nyitott sokmedencés uszodája a nagyközönségnek, a szabadidős sportolóknak. Ezek a fejlesztések a világverseny után is a budapestiek és Magyarország javára válnak és évtizedekig használjuk őket a hétköznapokban" - hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy azok, akik akár sportolóként, akár szurkolóként vannak jelen, jó élményekkel távozzanak. Mint mondta, biztos benne, hogy színvonalas sportesemények helyszíne lesz majd a Duna Aréna.

"Budapest az úszósportok Mekkája, ez az aréna pedig olyan uszoda, amely méltó a magyar vízilabda múltjához" - emelte ki Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke. Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy a fantasztikus létesítményt vízilabda-eseménnyel avatják, ahol ráadásul két magyar csapat is érdekelt az éremcsatározásokban.

Az Aréna építése 2015 májusában kezdődött. Elkészültével jelentősen növekedett a sportolásra, mozgásra alkalmas vízfelület a fővárosban: két 50 méteres medence, egy műugró-medence, egy gyerekmedence valamint egy pezsgőfürdő, konditerem és számos a versenysportokat kiszolgáló helyiség várja a sportolókat. A beruházás kiadásait a kormány 49 milliárd forintban maximálta, amit a megvalósítás során nem léptek túl. Az összegből felépült maga az aréna, valamint a környező műtárgyak, a csaknem egy kilométeres árvízvédelmi gát, a közművek, megvalósult a közlekedésfejlesztés. Ugyancsak e keretből épültek az ideiglenes lelátók, a csatornavédelem, de benne van az aréna vb utáni visszaalakításának és a bontásoknak a költsége, illetve a tartalékkeret is.

A bronzmérkőzést a nyolcszoros győztes Recco kezdte jobban az első szombati összecsapást: a nyitónegyedben gyorsan kétgólos előnyre tett szert Di Fulvio és Aicardi révén. Ezután mindkét edző időt kért, majd előbb Ivovic növelte háromra a különbséget, aztán Cuk talált be ötméteresből.

A második nyolc percnek ismét az olaszok vágtak neki határozottabban, Di Fulvio megint betalált. A Pro Recco játékát rendkívül hatékony védekezés jellemezte, elöl pedig célra törőek voltak az olaszok, centerből, távolról és fórból is eredményesnek bizonyultak (5-1). Ivovic gyors ellentámadás utáni góljára Vapenski felelt, ám a harmadszor betaláló montenegrói újra visszaállította az ötgólos előnyt a nagyszünetre (7-2).

A fordulást követően Vapenski dühből ellőtt labdája talált utat a rövid felsőbe, az ellentámadásból Sukno hosszú lóbálás után bombázott védhetetlenül Mitrovic feje fölött a kapuba. A felsőléc segítségével megszületett az első magyar játékos által szerzett gól Erdélyi jóvoltából, védekezésben azonban újfent hibázott a magyar csapat, amit az egyedül hagyott Sukno büntetett kíméletlenül. A negyed felénél, ötgólos hátrányban (9-4) Dabrowski Norbert időt kért, ám ez sem segített, a következő támadások is eredménytelennek bizonyultak, míg Sukno fórból újra betalált.

A záró felvonás elején a Recco már rendkívül felszabadultan játszott, kockázatos passzokat is bevállaltak játékosai, ennek eredményeképp Filipovic előbb akcióból, majd ötméteresből is gólt szerzett (12-4). Di Fulvio precíz lövése után Cuckovic elhajlásos bombája jelentett apró szépségtapaszt az Egernek, amely tavaly hatodikként zárt. Hogy ezúttal nagy különbségű vereséggel lett negyedik, arról Ivovic gondoskodott legfőképp, aki megtalálta a helyet a kapuba időközben beállt Csiszár válla fölött. Hosnyánszky távoli lökete, majd Figlioli emberelőnyös gólja zárta a találkozót, amelyet kilenc góllal nyert meg a Pro Recco.

"Az első pillanattól kezdve látszott, hogy a Recco ma más sebességgel vízilabdázik. Más dimenzióban pólózott, nem tudtunk vele mit kezdeni - értékelt az M4 Sporton Dabrowski Norbert. - Nyerni jöttünk ide, sajnálom a szurkolóinkat és a játékosaimat is, hogy csak az első napon tudtuk győzni, mert nagyon sokat dolgoztunk egész évben. Rettentő volt nézni, hogy a játékosaim feje benne van a guillotine-ban." Eredmény, a 3. helyért:

Pro Recco - ZF-Eger 15-6 (3-1, 4-1, 3-2, 5-2)

Gólszerzők: Ivovic, 4, Sukno, Di Fulvio 3-3, Filipovic 2, Aicardi, Bodegas, Figlioli, illetve Vapenski 2, Cuk, Erdélyi, Cuckovic, Hosnyánszky

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×