eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Fucsovics kikapott a döntőben

Fucsovics Márton egy szoros és egy sima szettben kikapott az osztrák Jürgen Melzertől a budapesti, 64 ezer euró összdíjazású ATP-challenger férfi tenisztorna döntőjében.

A világranglistán 163. magyar játékos az ATP-rangsor 257. helyezettjével csapott össze vasárnap a BOK (volt Syma) Csarnokban, pályafutása során másodszor. Első meccsükön, három éve a pozsonyi challenger-tornán meccslabdáról fordítva, a döntő szett rövidítésében 12-10-re Melzer nyert. A 35 éves osztrák 2011 áprilisában nyolcadik is volt a ranglistán, 2010-ben elődöntőt játszott a Roland Garroson, pályafutása során 5 ATP-tornát nyert meg, és idén januárban a későbbi bajnok Roger Federerrel játszott az Australian Openen.

Fucsovics profi pályafutása kilencedik döntőjére készült, az eddigi nyolcból kettőt nyert meg, mindkettőt 2013-ban a kínai An Ningban, illetve az olaszországi Andriában. A hazai közönségkedvenc a hét folyamán átmentette remek formáját a hétvégi, pozsonyi Davis Kupa-párharcból, amikor két egyes és páros mérkőzését is megnyerte, és az olasz Lorenzo Giustino, a német Mathias Bachinger, az olasz Luca Vanni és a norvég Casper Ruud ellen sem vesztett szettet. Az ATP által készített helyszíni statisztikákból kitűnt, hogy eddigi négy budapesti meccsükön Fucsovics 23, Melzer 14 ászt ütött, a magyar játékos fogadott a leghatékonyabban a teljes mezőnyben - 86 pontból 56-ot megnyert -, és ő játszotta a torna legrövidebb mérkőzését is, amikor az elődöntőben 46 perc alatt 6:0, 6:0-ra verte a norvég Casper Ruudot.

A döntőre csaknem 1700 néző gyűlt össze a lelátókon, és a szerda óta 25 éves Fucsovics remek játékkal hálálta meg a figyelmet: bár első adogatógémjét elvesztette, rögtön visszavette azt, és látványos megoldásokat mutatott be a mindig sapkában játszó Melzer ellen. A bécsi teniszező - aki érdekes módon nem tart a zsebében labdát, hanem mindig egyesével kéri azt - támadásaiba rendre hiba csúszott, így jutottak el a rövidítésig. A tie-break az ásztól a 20 ütéses menetig sok mindent felvonultatott, végül egy hajszálnyival az ellenfél bizonyult jobbnak, így 62 perc elteltével szettelőnybe került.

A folytatásban már egyértelműen a zseniális rövidítéseket ütő Melzer diktálta a tempót, de a nyíregyházi játékos elérhetetlennek tűnő labdákat futott be, minden pontért megküzdött. Ennek ellenére az osztrák került lépéselőnybe (2:4), majd két bréklabdát hárítva 5:2-re elhúzott. Egy újabb brék már a meccs végét jelentette, a 35 éves rivális a második szettben már magabiztos játékkal nyerte meg az 1 óra 40 perces finálét.

"Fáradtan és betegen érkeztem, de egész héten jól játszottam, ebben sokat segített a közönség támogatása. Jürgen megérdemelten nyert, gratulálok neki" - mondta a díjátadón Fucsovics.

Az újdonsült bajnok is méltatta őt beszédében, kiemelve, hogy főként neki köszönhetően jutott be a magyar Davis Kupa-csapat az elmúlt hétvégén a világcsoport szeptemberi rájátszásába.

"Sok versenyen jártam már világszerte, annyit mondhatok, hogy ez több volt egy challenger-tornánál" - tette hozzá elismerően Melzer, aki a trófea mellé 9200 eurót (2,85 millió forintot) kapott, míg Fucsovics 5400 euróval (1,66 millió forinttal) vigasztalódott.

A párosoknál a Dino Marcan, Tristan-Samuel Weissborn horvát, osztrák duó diadalmaskodott, mivel hallatlanul izgalmas végjátékban, nyolcadik meccslabdáját értékesítve legyőzte a szlovén Blaz Kavcicot és a horvát Franko Skugort. Utóbbi kettősnek ugyancsak volt három mérkőzéslabdája.

Eredmények, döntő:

egyes:

Jürgen Melzer (osztrák)-Fucsovics Márton 7:6 (8-6), 6:2

páros:

Dino Marcan, Tristan-Samuel Weissborn (horvát, osztrák, 3.) - Blaz Kavcic, Franko Skugor (szlovén, horvát) 6:3, 3:6, 16-14 - döntő rövidítés

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×