eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó

Fa Nándor hazafelé tart

Fa Nándor pénteken túljutott az elméleti versenytáv 75 százalékán a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar versenyző honlapjának bejegyzése szerint a Dél-Atlanti-óceánon halad, immáron "hazafelé". Amint azt Fa Nándor írta, a Horn-fok hétfői megkerülése óta új erőre kapott, és szeretné tisztességgel befejezni a versenyt magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryval.

Fa Nándor és a mezőny 67 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen jelenleg a nyolcadik helyen halad, hátránya 4162 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cleach-hoz képest. Az éllovas vitorlázó hamarosan a Kanári-szigetekhez ér, így őt már csak 1800 tengeri mérföld (a versenytáv hat százaléka) választja el a céltól, így várhatóan megdől a 78 napos versenycsúcs.

A mezőnyt - amelynek utolsó tagja is elhagyta Új-Zéland partjait - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×