eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Török Gábor: majdnem százéves lemaradást kell behozni

A Magyar Labdarúgó Szövetség női bizottságának elnöke komoly reményeket fűz a sportágfejlesztési stratégiához. Török Gábor szerint az eredmények már érezhetők az utánpótlásban. A női válogatottól a következő évtizedben lehet elvárni az Európa-bajnoki részvételt – tette hozzá.

Az MLSZ három éve elfogadott sportágfejlesztési stratégiája 2016-ban hozott érezhető fejlődést a női futballban – hangsúlyozta az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban Török Gábor, az MLSZ női bizottságának elnöke. A tömegesítés sikeres volt, egyre kevesebb a sötét folt a női labdarúgás térképén és az ismertségben is pozitív változások vannak, hiszen egyre többen hallanak a női fociról.

Török Gábor kiemelte, hogy idén sikerült néhány falat áttörni, mert a női csapatok létszáma jelentősen megnőtt: a fejlesztési program kezdetén csak harmincegy női és leány csapat versenyzett országos bajnokságokban, most ez szám száztizenöt, és ebben még nincsenek benne a megyei ligákban szereplők, így közel kétszáz utánpótlás-együttes működik. A sportvezető szerint ennek köszönhetően ha egy lány focizni szeretne, könnyen találhat csapatot a lakhelye közelében.

Török Gábor, aki egyben az MLSZ elnökségi tagja, hangsúlyozta, hogy a tömegesítés hatása a következő évtizedben lesz igazán érezhető, amikor a rendszerbe most bekerülő gyerekek az élvonalbeli futball és a válogatott szereplői lehetnek, ez komoly sikerekhez segítheti a női futballt. Példátlanul nagy siker, hogy utánpótlás-vonalon mind a női, mind a férfi U17-es és U19-es válogatott továbbjutott Eb-selejtező csoportjából – mondta a női bizottságának elnöke.

A fejlesztés hatásai között említette, hogy a női felnőtt válogatottnak már lehet esélye, hogy egy világversenyen vegyen részt. Hozzátette: bár a nemzeti együttes az Európa-bajnoki selejtező csoport harmadik helyével nem jutott ki az Eb-re, de a csapatnak sikerült bravúrokat felmutatnia, hiszen Oroszországban a 85. percig vezetett, végül 3-3-as döntetlent ért el, de csak egy hajszál választotta el a továbbjutástól. Az MLSZ elnökségi tagja szerint okkal lehet bízni a következő Eb-részvételben, ha a szövetség fejlesztési terve beérik és a sportághoz most csatlakozók meghatározó tagjai lesznek a válogatottnak.

”Lépésről-lépésre kell haladni. Hogy a női futball igazán felkerüljön a magyar labdarúgás térképére, ahhoz egy komolyabb, kiugró eredmény kell, ehhez a fejlesztési terv eredményei is kellenek, de

leginkább a játékosokon múlik, hogy a női foci átlépje azt az érdeklődési küszöböt, amely után legitim szereplője lehet a magyar sportkínálatnak

– mondta Török Gábor. - Egyre közelebb vagyunk ehhez, hiszen Jakabfi Zsanett személyében van már világklasszisunk, aki Bajnokok Ligáját nyert, és jelenleg is a sorozat és a német Bundesliga kiemelkedő góllövője, de mellette vannak még más országokban szereplő meghatározó játékosaink, ezért okkal lehet bizakodni abban, hogy a következő évtizedben a válogatottra már egyre többen felfigyelnek.”

A MLSZ elnökségi tagja arról is beszélt, hogy Markó Edina szövetségi kapitány csapatára jövőre világbajnoki selejtezők várnak. Török Gábor szerint nem reális elvárás a válogatottól a vb-kvalifikáció, mivel a vb-re kevesebb együttes jut ki, mint az Európa-bajnokságra. Nagyszerű lenne, ha kijutnánk a világbajnokságra, de erre nincs reális esélyünk, ugyanakkor célokat ki lehet tűzni. Például, hogy a válogatott az Eb-selejtező csoportban elért harmadik helyéhez képest lépjen előrébb és felvegye a versenyt az európai középmezőnyhöz tartozó együttesekkel, így lemérhető a fejlődés – hangsúlyozta.

Török Gábor szerint azt kell megcélozni, hogy a csapat a 2020-as évek első felében kiharcolja az Európa-bajnoki kvalifikációt. A sportvezető

négy-nyolc éven belül vár felmutatható eredményt a válogatottól.

Tanulmányoztunk külföldi női futballfejlesztési programokat, és azt tapasztaltuk, hogy azok a válogatottak, ahol komoly reformokat hajtottak végre, egy évtizeden belül jobban szerepeltek – mondta az MLSZ női bizottságának elnöke.

Kiemelte, hogy a női labdarúgás szereplői között tömeges az igény arra, hogy be tudjanak kapcsolódni a képzési programokba. Török Gábor hangsúlyozta, hogy a sportágban a férfi futball szempontjai dominálnak, ezért az MLSZ célja az, hogy speciális képzési programok induljanak a női foci szereplői számára.

Úgy vélte, nehézséget okoz, hogy a női labdarúgás amatőr alapokon működik, ezért a nők teljesen más lehetőségekkel működnek. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a női foci számára is a férfiakéhoz hasonló képzési anyagra van szükség, de eközben figyelembe kell venni a női labdarúgás speciális körülményeit. A női futball ott tart, ahol a férfi futball a két világháború között, ezért majdnem százéves lemaradást kell behozni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

"Teljes titokban" - Orbán Viktor elmondta, milyen volt Vlagyimir Putyinnal tárgyalni, és hogyan szervezték meg az útját

A magyar miniszterelnök 20 perces videóinterjút adott egy svájci lapnak. Ebben arról is beszélt, hogy különleges találkozni egy olyan politikai vezetővel, aki egy valódi birodalmat ural.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×