eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A brazil sportminiszter nem tart a zikajárványtól

Leonardo Picciani brazil sportminiszter szerint az augusztusi riói olimpia ideje alatt már nem kell tartani a zikajárványtól.

"Eddig 43 tesztversenynek adtunk otthont, ezeken összesen nagyjából 7000 sportoló vett részt, és senki nem fertőződött meg zika- vagy dengue-vírussal. Áprilisban 4300 esetet regisztráltak, májusban már csak 700-at, és mivel további jelentős csökkenés várható, júniusban, júliusban és augusztusban a megbetegedések száma már nagyon közel lesz a nullához" - nyilatkozta Picciani a BBC-nek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt héten szakértői bizottságot hívott össze annak megállapítására, hogy mekkora fenyegetést jelent a Rio de Janeiró-i olimpia számára a zikajárvány.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - zikavírus elsősorban a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokat. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra teszik a fertőzések számát. Több latin-amerikai országban megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel fejét - mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadelupe-on -, és egyre több a megbetegedés.

"A megelőzés és a védekezés teljes mértékben biztosított. Egyetlen sportolónak vagy látogatónak sem kell aggódnia, aki Rio de Janeiróba utazik, mert Brazília felkészült az ötkarikás játékokra" - nyilatkozta Leonardo Picciani.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×