eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Az egyik legnagyobb teniszező 60 éves lett

Hétfőn lesz hatvanéves Björn Borg, az ötszörös wimbledoni bajnok svéd teniszező, a sportág történetének egyik legnagyobb alakja. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Björn Rune Borg 1956. június 6-án született Stockholmban, de Södertälje városában nőtt fel. Gyerekként a hoki vonzotta, de az asztaliteniszező apja által egy versenyen nyert aranyozott teniszütő annyira megtetszett neki, hogy ezt a sportágat választotta. Rendkívüli adottságai révén tizenhárom évesen már a legjobb 18 éven aluli svéd teniszezőnek számított, tizenöt évesen minden idők legfiatalabb játékosaként került be a svéd Davis Kupa-csapatba, ahol mindkét egyéni meccsét megnyerte. 1972-ben junior bajnok lett Wimbledonban, a következő évben már profiként versenyzett. Első versenyét néhány nappal tizennyolcadik születésnapja előtt nyerte meg, s 1974-ben ő lett minden idők legfiatalabb győztese a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson.

Wimbledoni sikersorozata 1976-ban kezdődött, amikor játszmaveszteség nélkül jutott el a végső diadalig, a döntőben 6:4, 6:2, 9:7-re verte a román Ilie Nastasét. Egy évvel később megismételte sikerét, a fináléban Jimmy Connorst győzte le öt szettben, a mérkőzést az egyik legizgalmasabb wimbledoni összecsapásnak tartják. Újabb egy év múlva ismét Connorsszal került szembe, és ismét ő győzött, majd 1979-ben Roscoe Tanner volt az "áldozata".

Sorozatban ötödik, egyben utolsó wimbledoni sikerét örök riválisa, az amerikai John McEnroe legyőzésével érte el 1980-ban. Ebben a döntőben a negyedik játszma rövidítését 22 perc alatt, 18-16-ra hozta, életben tartva győzelmi reményeit, majd a mindent eldöntő ötödik szettben 8:6-ra diadalmaskodott. Az amerikai egy évvel később visszavágott, megszakítva Borg győzelmi sorozatát. Borg és McEnroe összesen 14 alkalommal találkozott, ebből hét mérkőzést az amerikai, hetet a svéd nyert meg. McEnroe mindenben az ellentétének számított: balkezes és heves játékos volt, ütéskombinációi mellett ütőcsapkodásai és a bírókkal folytatott heves vitái is "védjegyének" számítottak.

Borg ezzel szemben nem véletlenül érdemelte ki a "Jégember" becenevet: hideg volt, mint a jéghegy, érzelem sohasem tükröződött az arcán, látszólag soha nem jött izgalomba. A faütőt használó, kétkezes svéd a játékot az alapvonalról szerette irányítani, a nagyon hosszú labdamenetek során türelmesen várta, hogy versenytársa hibázzon. A hosszú hajú, hajpántos szupersztár hamar belopta magát a szurkolók szívébe, a gyengébb nem tagjai úgy rajongtak érte, mint egy rocksztárért. Babonás is volt, ha Wimbledonban játszott, sohasem borotválkozott, és mindig ugyanazt a pólót viselte.

A svéd klasszis, akit minden idők egyik legjobb teniszezőjének tartanak, káprázatos statisztikával rendelkezik. 1974 és 1981 között 11 Grand Slam-tornát nyert: hatszor, ebből sorozatban négyszer (1978-1981) nyert Párizsban, a Roland Garroson, ezt a rekordját 2012-ben a spanyol Rafael Nadal döntötte meg. 1976 és 1980 között megszakítás nélkül ötször volt veretlen Wimbledonban, ezt a csúcsot a svájci Roger Federer 2007-ben állította be. 1976 és 1981 között az ő nevéhez fűződnek a leghosszabb győzelmi sorozatok is a wimbledoni füves pályán. 1976-ban Wimbledonban, 1978-ban és 1980-ban a Roland Garroson vitte el a pálmát szettveszteség nélkül. 1977 és 1981 között összesen 109 hétig volt a világranglista élén, profi pályafutása ötszázadik győzelmét 23 évesen és 7 hónaposan aratta. 1975-ben a Davis Kupát is megnyerte a svéd válogatottal, a döntőben a csehszlovák együttest múlták felül 3-2-re. A kupasorozatban 33 meccset nyert meg megszakítás nélkül, ami szintén rekord. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) 1976-ban, majd 1978-ban, 1979-ben és 1980-ban a sportág világbajnokának választotta, 1980-81-ben a Mesterek Tornáján is győzedelmeskedett. A profi teniszben egy másféle rekord is a nevéhez fűződik: ő volt az első játékos, aki (1979-ben) egy szezon alatt egymillió dollárnál többet keresett pénzdíjakból.

Pályafutását nem sokkal a hatodik wimbledoni döntőjében McEnroe-tól elszenvedett vereség után, huszonhat évesen fejezte be. 1991-ben újrakezdte a versenyzést, de kevés sikerrel, így hamarosan ismét, immár végleg letette akkorra már régimódinak számító fa teniszütőjét. A pályán oly hideg svéd visszavonulása után a magánéletben egy ideig forrófejűnek bizonyult: kétszer nősült és vált el, és csaknem csődbe ment, amikor ruházati cégét felszámolták. Aztán harmadszor is megnősült, s ma már boldog családi életet él, virágzik Björn Borg Enterprises Ltd. vállalkozása is, amely alsóruházati termékek, illatszerek és ruházati kiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Időnként még ütőt ragad egy-két szeniortornán, de már csak a játék szeretete miatt.

1987-ben tagja lett a tenisz Hírességek Csarnokának. 2000-ben a Svéd Sportakadémia a 20. század legjobbjának választotta. 2001-ben utcát neveztek el róla Södertäljében. A Björn Borg sétány a lakóházát köti össze azzal a stadionnal, amelyben a sportág alapjaival ismerkedett meg. 2006-ban a BBC hagyományos szavazásán életműdíjat kapott. 2014-ben őt választották Svédország legjobb sportolójának.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 17:01
×
×
×
×