eur:
392.89
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Gyanús volt Dudás Miklós biológiai útlevele

Doppingvétséget követett el Dudás Miklós, az Angyalföld világbajnok kajakozója. A sportoló szerint egy Spanyolországban vásárolt táplálékkiegészítőből került a szervezetébe a tiltott szer. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádióban kifejtette, hogy a versenyző úgynevezett biológiai útlevele alapján göngyölítették fel az esetet.

„Ez egy precedens értékű vizsgálat eredménye. Először történt Magyarországon, hogy a biológiai útlevélben gyűjtött eredmények összehasonlításából alapozódott meg a gyanú, amelynek igazolására újabb vizsgálat történt” - mondta el Tiszeker Ágnes.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője hozzátette: „a WADA-kódex engedi, hogy az őrzött mintákat tíz évig bármikor elővegyék és újra analizálják, új módszert, új analitikai technikát próbáljanak ki.”

„A gyanúhoz gyűjteni kellett az eredményeket, hogy legyen mit összehasonlítani. Ahhoz ugyanis, hogy biológiai folyamatokat, tendenciákat lássunk, sok mérési eredmény kell. Nem a tiltott szert keresi a rendszer a sportoló szervezetében, hanem a saját paramétereihez képest a hatást méri, azt, hogy ha tiltott szert szedett, annak hatása hogyan jelentkezik a szervezetében. Azt láttuk, hogy a szteroidprofilokban jelentős változás van a korábban mért saját eredményekhez képest, ez azt feltételezte, hogy mesterségesen beleavatkoztak. Ezt a gyanút fogalmazta meg a Biológiai Útlevél Bizottság, kikérte a mintákat. Az Európai Játékokon levett minta volt a leggyanúsabb, az Európai Olimpiai Bizottság lemondott a vizsgálat jogáról a mi javunkra, megkaptuk a mintát. Az osztrák akkreditált WADA-laborban a kifejezetten anabolikus androgén szteroidokra kifejlesztett technikával újra analizálták, az pedig bebizonyította a gyanút: szintetikus tesztoszteront vagy prohormont használt a sportoló, így lett pozitív az eredmény most” - vezette le Tiszeker Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×