eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Száz éve nem volt ilyen az angol futballban!

Angliában mindössze egy élvonalbeli csapat került az FA-kupa elődöntőjébe, míg a bajnokságban az Arsenal folytatta rossz sorozatát, Fernando Torres ellenben a jót. A spanyol öt nap alatt négy bajnoki gólt szerzett. Olaszországban nyert a négy nagy, az Inter, a Roma, a Juve és a Milan is. Spanyolországban ismét nyolc pont a Real Madrid előnye, miután a Barcelona otthon kikapott a Villarrealtól. Németországban a Bayern hét ponttal húzott el.

Tavaly 731 csapat nevezett a világ legrégebbi kupasorozatába. Szent meggyőződésem, hogy egyetlen ember sem akadt akkor, aki fogadott volna arra, hogy a legjobb négy közé a Portsmouth, valamint három, a második vonalban, a Championshipben szereplő csapat, a West Bromwich Albion, Barnsley és a Cardiff City került.

Huszonegy év után először fordul elő, hogy az elődöntőben nem lesz olyan gárda, amely egy évvel korábban is a legjobb négy közé jutott volna. Nem mellesleg: két magyar futballista, Ferenczi István (Barnsley) és Gera Zoltán (WBA) is érintett még a sorozatban. Hasonló messzeségbe legutóbb Kozma István jutott a honfitársaink közül, még 1992-ben.

Hogyan történhetett, hogy ez a négy gárda jutott túl ellenfelén, biztosítva a helyét a Wembleyben rendezendő elődöntőkben? Racionális választ senki sem tud adni a kérdésre.

Kezdjük az időrendben utoljára kvalifikált csapattal: a négy továbbjutó közül egyedül a West Brom volt a találkozója előtt esélyesebb ellenfelénél. Ehhez méltón játszott, s ütötte ki a bajnoki rendszerben egy osztállyal lejjebb szereplő ellenfelét. Ishmael Miller volt a nap hőse, profi pályafutása első mesterhármasa sokat lendített klubján. Gera Zoltán a 63. percben lépett pályára, egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

A Cardiff City ugyancsak vasárnap nyert, a sokkal esélyesebbnek vélt Middlesbrough otthonában. Ameddig a Wembley átépítése miatt Walesben, Cardiffban rendezték a kupadöntőket, a város első számú futballreprezentánsa még csak a finálé közelébe sem jutott. Most ellenben már a legjobb négynél tart. Meglepő volt a Boro elleni sikere - de akkor milyen jelzőt illesszünk a Chelsea és a Manchester United kiesése elé?

A csodában reménykedő Simon Davey, a Barnsley menedzsere azt mondta a mérkőzés előtt, hogy szerinte nem lehet nehezebb dolga a csapatának, mint volt a Liverpool ellen az Anfield Roadon - de az ilyesfajta véleményre mondják, hogy kincstári optimizmus. Alighanem ő sem igazán hitt abban, hogy a Barnsley csodát tehet.

A Chelsea 33 hellyel áll ellenfele előtt a bajnokságban. De ez most semmit sem számított! A hősiesen játszó kiscsapat 1-0-ra nyert (Ferenczi István végigjátszotta a mérkőzést, akadt az első félidőben egy remek lövése), s kiejtette a Petr Cech-t, Didier Drogbát és Frank Lampardot is nélkülöző Chelsea-t.

Avram Grant, akinek a helyére az angol sajtó egy része Michael Laudrupot véli érkezni a spanyol Getafétól, elismerte, a Barnsley teljesen megérdemelten jutott tovább, ami nem kis szégyen a Kékekre nézve.

A Portsmouth 1957 óta nem tudott nyerni az Old Traffordon a Manchester United ellen. Mostanáig, de hogy megérdemelten, arról erősen megoszlanak a vélemények. Harry Redknapp (természetesen) ünnepelte a csapatát, ellenben Sir Alex Ferguson a játékvezetőben találta meg csapata vesztének okozóját.

Sir Alex ellen az FA vizsgálatot indít majd "fésületlen" kijelentései miatt - de ez nem fogja különösebben megviselni az edzőt. Főleg nem annyira, mint maga a tény: szerinte elvett a bíró egy teljesen jogos tizenegyest az ő csapatától (Distin buktatta Cristiano Ronaldót), ugyanakkor Kuszczak kapus nem szabálytalankodott Barossal, így alaptalan büntetőből született a Pompey gólja.

Anglia, FA-kupa, 6. forduló
(Negyeddöntő)

Szombat
Manchester United-Portsmouth 0-1
Barnsley-Chelsea 1-0
Vasárnap
Bristol Rovers-West Bromwich Albion 1-5
Middlesbrough-Cardiff 0-2

Premier League, 29. forduló
Szombat
Liverpool-Newcastle United 3-0
Blackburn-Fulham 1-1
Reading-Manchester City 2-0
Vasárnap
Sunderland-Everton 0-1
Tottenham -West Ham United 4-0
Wigan -Arsenal 0-0
Az élcsoport: 1. Arsenal 66, 2. Manchester United 64 (28), 3. Chelsea 58 (27), 4. Liverpool 56, 5. Everton 56.Rendkívül fontos győzelmet aratott a Real Madrid a hétvégi fordulóban. Ezúttal még azt is elbírta Bernd Schuster csapata, hogy Van Nistelrooy nem játszott, sőt Robinhót is lecserélte az edzője a szünetben.

Az Espanyol az egykori Madrid-játékos, Valdo találatával vezetést szerzett a Bernabéuban, de nem tudta megtartani az előnyét. Higuaín kiegyenlített, majd a második félidő derekán Raúl - büntetőből - megszerezte a győztes gólt.

A csapatkapitánynak ez volt a 200. bajnoki gólja a spanyol élvonalban, ezzel hetedik az örökranglistán, melyet a legendás baszk, Telmo Zarra vezet 251 találattal. Zarrát két egykori Real Madrid-játékos, Hugo Sánchez és Alfredo Di Stéfano követi.
A mezőny legjobbja Pepe, a Real Madrid hátvédje volt, mellette Diarra játszott még kiemelkedően - elképzelhető, mennyire játszott kreatívan a címvédő. Ezúttal még Schuster is elismerte, hogy nem játszott túl jól a csapata, de mindennél többet ér, mondta, a három pont.

Hogy milyen sokat, az vasárnap este derült csak ki igazán. A Villarreal óriási szívességet tett a Real Madridnak azzal, hogy a Nou Campban legyőzte a Barcelonát. A Sárga Tengeralattjárónak becézett alakulat Marcos Senna tizenegyes-góljával szerzett vezetést, ezt még a második félidőben az idényben már a hatodik bajnoki találatánál tartó Xavi kiegyenlítette.

Ám a 81. percben Tomasson góllal fejezett be egy akciót, s ezzel a Villarreal nyerni tudott. Sőt: Senna lőtt még a 91. percben lőtt még egy szabályos gólt, de azt a játékvezető - tévesen - lesnek vélte, s ezért érvénytelenítette.

Újabb csapat lépett a negyedik helyre, s ezzel a BL-selejtezőre esélyesek közé. A Racing 3-0-ra verte a Betist, s pontszámban utolérte a Barcelona elleni formájától messzire került Atléticót.

A "Matracosok" szombat este meglepő vereséget szenvedtek a Zaragoza otthonában. Igaz, ehhez hozzájárult Ramírez Dominguez játékvezető, aki két tizenegyest is elvett Agüerótól. A bíró kettest (!) kapott a tízes skálán osztályozó Marcától.

Spanyolország, 27. forduló
Szombat
Real Madrid-Espanyol 2-1
Zaragoza -Atlético Madrid 2-1
Vasárnap
Racing-Betis 3-0
Sevilla-Levante 2-1
Osasuna-Almería 2-1
Murcia-Getafe 0-3
Mallorca-Recreativo 7-1
Athletic Bilbao-Valladolid 2-0
Valencia-Deportivo 2-2
Barcelona-Villarreal 1-2
Az élcsoport: 1. Real Madrid 62, 2. Barcelona 54, 3. Villarreal 50, 4. Atlético 44, 5. Racing 44, 6. Sevilla 42.Az Inter ünnepi külsőségek között, de takarékos játékkal ünnepelte a századik születésnapját, s készült egyszersmind a Liverpool elleni, keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésre. A visszatérő Zlatan Ibrahimovic szerezte az első gólt, míg Nicolas Burdisso a másodikat. Az Inter három nyeretlen mérkőzés után szerzett ismét három pontot.

Nagy szüksége volt rá, mert a Roma nem lankad. A fővárosi gárda nagyon nehéznek ígérkező meccset nyert meg, viszonylag könnyen, Nápolyban. Francesco Totti góllal ünnepelte 500. klubmérkőzését, ő lőtte tizenegyesből csapata második gólját az 50. percben. Az elsőre mindössze 80 másodpercet kellett várni, Perrotta szerezte.

Nyert a Juventus is, méghozzá Genovában. David Trezeguet másfél hónapos szünet után szerzett újra gólt, a másik találatot a cseh Zdenek Grygera jegyezte. Utóbbi volt egyébként a mezőny legjobbja, a francia góljában is főszerepet játszott.

Győzött a Milan is, amely immár csak a bajnokságban érdekelt. Az Empoli ellen Pato szerzett vezetést, de Busce kiegyenlítette. Ám az utolsó öt percben előbb Ambrosini, majd Kaka is a kapuba talált. Miután a Fiorentina kikapott Sienában, a Milan ismét csak egy pontnyira van a negyedik helytől.

Olaszország, 27. forduló
Szombat
Inter-Reggina 2-0
Palermo-Udinese 1-1
Vasárnap
Napoli-AS Roma 0-2
Siena-Fiorentina 1-0
Empoli-Milan 1-3
Parma-Sampdoria 1-2
Torino-Atalanta 1-0
Lazio-Livorno 2-0
Catania-Cagliari 2-1
Genoa-Juventus 0-2
Az élcsoport: 1. Inter 64, 2. Roma 58, 3. Juventus 51, 4. Fiorentina 47, 5. Milan 46

4

Hét ponttal vezet a Bayern München, nehezen képzelhető el, hogy bármelyik vetélytársa is befogja Ottmar Hitzfeld csapatát. A bajorok nagy formában vannak: a csütörtöki UEFA-kupa-győzelem után nem egészen 48 órával simán megverték a Karlsruhét.

Hitzfeld ismét hat helyen megváltoztatta előző kezdőcsapatát. Luca Toni és Franck Ribéry szerezte a gólokat, Hajnal Tamás - aki eltiltása után visszakerült a csapatba - ezúttal is a KSC legjobbjai közé tartozott.

A Werder Bremen hiába lőtt három gólt a bajnok Stuttgartnak, nagy verést kapott. A brémaiak védelme csődöt mondott, ha úgy tetszik, nem bírt a mesterhármast szerző Gomezzel és összesen ugyancsak három gólt szerző társaival.

A Bayer Leverkusen 2-0-ra legyőzte Huszti Szabolcs csapatát, a Hannovert. A magyar középpályás 67 percet játszott, lecserélésekor már kialakult a végeredmény.

Németország, 23. forduló

Péntek
Dortmund-Hertha 1-1
Szombat
Bayern München-Karlsruhe 2-0
Stuttgart-Werder 6-3
Bielefeld-Schalke 0-2
Frankfurt-Bochum 1-1
Wolfsburg -Cottbus 3-0
Duisburg-Rostock 1-1
Vasárnap
Nürnberg-Hamburg 0-0
Leverkusen-Hannover 2-0
Az élcsoport: 1. Bayern 50, 2. Werder 43, 3. HSV 42, 4. Leverkusen 41, 5. Schalke 38, 6. Karlsruhe 36

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×