eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga

Elfogytak a Depor kapusai: ketten összeverték egymást

Lassan teljes lesz a nagyüzem Európa legerősebb bajnokságaiban - már csak a Bundesliga pihen. Angliában Anelka klubváltása, Spanyolországban Avat és Munua testi sértésbe torkolló viszálya, Olaszországban a Milan új csillaga, Alexandre Pato bemutatkozása a szenzáció.

A forduló rangadóját a Chelsea és a Tottenham játssza - függetlenül az észak-londoni gárda gyengébb bajnoki helyezésétől. A Spurs a hétközi Ligakupa-elődöntőben, az Arsenal ellen is megmutatta, kilábalt a hullámvölgyből.

A Chelsea-ben Avram Grant már számolhat a pénteken leszerződtetett francia csatárral, Nicolas Anelkával. Nagy szükség volt rá, mert miután Andrij Sevcsenko még mindig sérült, Didier Drogba és Salomon Kalou pedig Afrikába utaztak a kontinensbajnokságra, a csapatnak mindössze egy, tapasztalt és bevethető támadója maradt: Claudio Pizarro.

A perui így Anelkával alkot majd ékpárt. A két elefántcsontparti csatár mellett a kontinensbajnokság miatt hiányzik majd a csapatból a nigériai Mikel Obi és a ghánai Michael Essien is. Továbbra is sérült John Terry és Frank Lampard, a két kapus, Petr Cech és Carlo Cudicini ellenben talán már védhetne. Ha Cech felépült, nyilván ő áll majd a kapuba.

Ami a Spurst illeti, a válogatott kapus, Paul Robinson szerepeltetése a legnagyobb kérdés. Az ősszel többször is hibázó kapus összekülönbözött Juande Ramos menedzserrel, s a nyáron szinte biztosan távozik. Kérdés, addig mennyi szerepet kap: elképzelhető, hogy a Chelsea ellen, akárcsak az Arsenal elleni idegenbeli Ligakupa-mérkőzésen, a cseh Radek Cerny áll majd a kapuban. Érdekes lenne: az angol liga rangadóján két cseh kapus véd.

Ami az esélyeket illeti: a Premier League megalapítása óta a Spurs még soha nem nyert a Stamford Bridge-en - a Chelsea veretlenségi sorozata egyébként, a bajnoki mérkőzéseket tekintve, 73 mérkőzésnél tart.

A listavezető Arsenal a kiesés elkerülése ellen küzdő Birminghamet fogadja, biztos győzelmi eséllyel. Az Ágyúsok közül Kolo Touré, Emmanuel Eboué és Alex Song tért haza Afrikába, s ez egyben azt jelenti, megszakad az elefántcsontparti védő sorozata: Kolo Touré eddig a bajnoki idény minden percét a pályán töltötte az Arsenalban.

Wenger szerencséjére a togóiak nem jutottak ki a kontinensbajnokság tizenhatos döntőjébe, így Adebayor maradhatott. Ha pedig ő gólt szerzett eddigi londoni pályafutása során, az Arsenal soha nem kapott ki. A togói eddig 24 meccsén szerzett gólt, ebből 21-et megnyert, hármon döntetlent játszott az Arsenal.

A Manchester United a gyenge formában lévő Newcastle Unitedet fogadja. A Premier League történetében egyetlen csapat sem verte meg olyan sokszor a "Szarkákat", mint Sir Alex alakulata. A Vörös Ördögöknek nincs afrikai játékosa - következésképpen a könnyebben sérült Hargreaves, a lábadozó Paul Scholes és a tartalékcsapatba már visszatért Gary Neville kivételével mindenki játszhat.

A Newcastle-ből ellenben Habib Beye, Abdoulaye Faye és Geremi hiányzik majd, a vendégek szerencséjére legalább Obafemi Martins engedélyt kapott hazája szövetségétől a játékra.

Anglia, 22. forduló
Szombat
Arsenal (1.)-Birmingham City (16.)
Chelsea (3.)-Tottenham (12.)
Everton (6.)-Manchester City (4.)
Middlesbrough (15.)-Liverpool (5.)
Aston Villa (7.)-Reading (13.)
West Ham (10.)-Fulham (19.)
Derby County (20.)-Wigan Athletic (17.)
Manchester United (2.)-Newcastle United (11.)
Vasárnap
Sunderland (18.)-Portsmouth (8.)
Bolton (14.)-Blackburn (9.)
A Barcelona kezdi az utolsó "őszi" fordulót - e fordulóval lesz teljes a bajnokság első fele. A katalánok az idényben meglepően jól szereplő újoncot, a Murciát fogadják. A statisztika a Barca mellett szól: a csapat 17 eddigi hazai meccséből 16-ot megnyert mostani ellenfelével szemben, az egyetlen botlásnak pedig már hatvan éve.

Ronaldinho, Deco és Messi továbbra sem játszhat, Yaya Touré is már otthon edzőtáborozik az elefántcsontparti válogatottal. Samuel Eto'o ellenben még ezen a találkozón pályára lép, aztán ő is elindul Kamerunba.

Rijkaard, miután kevés középpályása maradt, Rafael Márquezt előre vezényli egy sorral. A védelmi négyesben ezért Zambrotta, Puyol, Thuram és Sylvinho kap helyet - a rotálás jegyében Abidal ezúttal pihenőt kap. A várható kezdő csapat: Valdes - Zambrotta, Thuram, Puyol, Sylvinho - Xavi, Marquez, Gudjohnsen - Krkic vagy Giovani, Eto'o, Iniesta vagy Henry.
A Real Madrid Valencia közelében, a Levante ellen zárja az első félévet. A pályaválasztó gyenge formában van - utóbbi öt meccsén csak egy gólt szerzett -, a Primera División sereghajtója. Az előző idényben, óriási meglepetésre, nyerni tudott ugyan a Bernabéuban - de Spanyolországban sincsen már meg a tavalyi hó.
Bernd Schuster vasárnap estig gondolkozik a kezdő csapaton, ám az biztos, hogy nem játszathatja a legerősebb tizenegyét. Mahamadou Diarra elutazott a mali válogatotthoz, Sergio Ramos az eltiltását tölti majd, Christoph Metzelder és Gabriel Heinze biztosan, Raúl nagy valószínűséggel kihagyja a mérkőzést, sérülése miatt. A várható tizenegy: Casillas - Torres, Pepe, Cannavaro, Marcelo - Sneijder, Gago, Baptista - Higuaín, Van Nistelrooy, Robinho

Érdekes találkozónak ígérkezik az Atlético Madrid és a válságban lévő Valencia mérkőzése. Az Atléti a hétközi kupameccsen csak 0-0-ra végzett a Valladolid ellen, de jó néhány sztárját pihentette. A Valencia ugyan nyert a kupában (2-1-re a Betis ellen), de egyáltalán nincs jobb helyzetben, mint a madridi gárda. Ronald Koeman eddigi valenciai edzői pályafutása minden, csak nem sikertörténet.

Erősen kérdéses, ki védi majd a Deportivo kapuját a Villarreal elleni, könnyűnek cseppet sem ígérkező mérkőzésen. Az első keret két kapusa, az izraeli Dudu Avat és az uruguayi Munua összeverekedett a pénteki edzésen.

Avat egy korábbi nyilatkozata váltotta ki a vitát, az izraeli kapus azt állította, a vezetők nem voltak tisztességesek vele szemben, s vetélytársát favorizálták az utóbbi hetekben.
Munua ere úgy arcon vágta, hogy hat öltéssel kellett összevarrni az arcát. Még rondábban fest, mint 2003 elején David Beckham, akit Sir Alex Ferguson fejbe rúgott egy futballcipővel. Munuára és elképzelhetően Avatra is eltiltás vár, a (fizikailag) sértett azt mondta, vagy uruguayit küldik el, vagy ő csomagol.

Spanyolország, 19. forduló
Szombat
Barcelona (2.)-Murcia (9.)
Athletic Bilbao (17.)-Sevilla (8.)
Vasárnap
Almería (16.)-Espanyol (3.)
Villarreal (5.)-Deportivo (19.)
Osasuna (15.)-Racing (6.)
Zaragoza (11.)-Real Mallorca (10.)
Valladolid (12.)-Recreativo (14.)
Betis (18.)-Getafe (13.)
Levante (20.)-Real Madrid (1.)
Atlético Madrid (4.)-Valencia (7.)
A listavezető Interre "rutinfeladat" vár Sienában, az utolsó három bajnokiján kivétel nélkül megnyerő Juve is esélyesebb még idegenben is, mint szicíliai vetélytársa, a Catania - így Lombardiára összegződhet a figyelem a Serie A első, 2008-as fordulója előtt.
 
Az AS Roma Bergamóban, az Atalanta ellen lép pályára. A hazaiak utóbbi öt bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, a "Farkasok" ellenben veretlenek a 6. forduló óta. Mindazonáltal a bergamói stadion nem a Roma kedvenc harci terepe: az utóbbi négyben a sárga-bordók csak egy meccsüket tudták ott megnyerni.

Luciano Spalletti ezúttal (ő azt mondaná: végre) a legjobb összeállításban küldheti pályára a csapatot: Doni - Panucci, Mexes, Juan, Tonetto - De Rossi, Pizarro, Taddei, Perrotta, Mancini - Totti.

A Milan még mindig nem nyert hazai pályán bajnokit a 2007-2008-as idényben. Ha a nagycsapatok ellen idegenben mindig veszélyes Napolit sem tudja legyűrni, még a bajnoki negyedik helyezés (s így a következő idénybeli BL-indulás) reménye is messzire kerülhet.

A meccsel kapcsolatos legnagyobb szenzáció a mindössze 18 éves brazil "csodagyerek", Alexandre Pato bemutatkozása. A nyáron igazolt srác csak múlt szeptemberben lett nagykorú, ezért az előző félévre még nem volt nevezhető. Január elsejétől ellenben játszhat.

Szükség van rá, mert Ronaldo - aki mindössze egyetlen meccsen játszott tavaly májusa óta - még mindig nincs százszázalékos állapotban, Filippo Inzaghinak pedig vesegörcsei voltak az elmúlt napokban. Alberto Gilardino mellett így Pato is bekerülhet a kezdő csapatba.

A piros-feketék a Serie A mostani idényében nyolc mérkőzésen mindössze négy gólt szereztek a San Siróban. Ami a többi játékost illeti, Seedorf sem teljesen egészséges, Gattuso pedig eltiltott. Nagy valószínűséggel Brocchi kerül be a kezdők közé.

Olaszország, 18. forduló
Szombat
Empoli (17.)-Reggina (19.)
Catania (9.)-Juventus (3.)
Vasárnap
Siena (18.)-Internazionale (1.)
Atalanta (8.)-AS Roma (2.)
Cagliari (20.)-Udinese (4.)
Parma (13.)-Fiorentina (5.)
Sampdoria (9.)-Palermo (6.)
Lazio (14.)-Genoa (11.)
Torino (15.)-Livorno (16.)
AC Milan (12.)-Napoli (7.)

Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 22:25
×
×
×
×