eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Zöld utat kapott Capello

A BBC értesülése szerint az Angol Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy az olasz Fabio Capellót nevezi ki a válogatott szövetségi kapitányának. A brit közszolgálati médium szerint Fabio Capello éves fizetése négymillió font lesz. A szerződés néhány pontján még dolgoznak. Capello Steve McClarent váltja a kispadon, akit a Európa-bajnoki selejtezősorozat végén menesztettek, miután az angol válogatott nem jutott ki a jövő évi osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalra.

1973-ban az angol válogatott az olaszokat fogadta a Wembleyben. Korábban a Squadra Azzurra még egyszer sem győzött angol földön a háromoroszlánosok ellen. A mérkőzés 87. percében aztán jött a Juventus középpályása, s a nemzeti tizenegyben elért ritka góljainak egyikével megnyerte a meccset. Fabio Capello akkor hódította meg először Angliát.

Most másodszor, amikor már csak a hivatalos aláírás hiányzik a szerződéséről. Ám tiszta: ő lesz, Sven-Göran Eriksson után, az angol futball történetének második külföldi szövetségi kapitánya. Capello igazi sztáredző. Játékosnak sem volt közepes - összesen 13 évet futballozott három sztárklubban, az AS Romában, a Juventusban és a Milanban -, de klubedzőként igazi sikergyáros.

Berlusconi találmánya

Tulajdonképpen Silvio Berlusconi találmánya, az egykori olasz miniszterelnök és iparmágnás alkalmazta először. Berlusconi milánói "hatalomátvétele" előtt is már a klubnál dolgozott, a serdülőkkel és az ifikkel. Utóbbiakkal 1985-ben megnyerte az Olasz Kupát.

Az elnök első teljes évében ő volt Nils Liedholm pályaedzője, majd a svéd mester távozása útán ő vette át az első csapatot az utolsó öt fordulóra. Arrigo Sacchi szerződtetése után azonban hátrább került a sorba, előbb az utánpótlásképzés első számú felelőse lett, majd az ugyancsak Berlusconi tulajdonában lévő Fininvest sportegyesületének, a Polisportiva Mediolanum elnöke lett.

Ötvenhét bajnoki, veretlenül

Négy éven keresztül nem végzett edzői munkát. Ám Berlsuconi végleg magánál tartotta, talonban. S amikor elfáradt a klub, s Sacchi "házassága", Capellót ültette a kispadra. Capello pedig jött, látott és győzött. Az első 57 (!) bajnokiján veretlen maradt a Milannal, megnyerte a következő két bajnokságot, majd egymás után háromszor is elvitte a piros-feketéket a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A háromból egyszer, Athénben, a Barcelona ellen, a BL-történet egyik leglátványosabb döntőjében, nyert is. 1996-ig dolgozott a Milannál, majd egy éven keresztül a Real Madridot dirigálta, ugyancsak bajnoki címet nyerve. Állítólag azért maradt csak egy évig Madridban, mert a felesége nem érezte ott jól magát. Capello pedig visszatért Olaszországba. Természetesen a Milanhoz, de ezúttal nem volt sikere.

Nem úgy Rómában, ahol a "Farkasokból" az ország legjobban futballozó csapatát formálta, amellyel 2001-ben bajnoki címet is nyert. Aladt néhány remek szakmai húzása, a leghíresebb Francesco Totti igazi szerepkörének megtalálása volt.

Mindenütt bajnoki címet nyert

2004-ben játékos-pályafutása harmadik nagy állomáshelyére, a Juventushoz szerződött edzőként. Az előző kettővel, a Milannal és a Romával bajnoki címet nyert, a Juvét is a csúcsra vezette. Igaz, sikereit beárnyékolta, hogy a szövetség a kirobbant botrány után visszavonta a 2005-ös és a 2006-os címet. A klubot visszasorolta a B ligába. Fabio Capello nem akart a második vonalban dolgozni - nem sokat gondolkodott hát, hogy elfogadja a Real Madrid ajánlatát.

Pályafutása során másodszor is a királyi klubhoz igazolt, s bár a viták kereszttüzében dolgozott szinte a teljes idényen keresztül, ismét bajnoki címmel zárta az évet. Bírálták a csapatát a stílusa miatt, bírálták Capellót, mert nem találta meg a közös hangot Ronaldóval és David Beckhammel, de elvitathatatlan érdeme: a Madrid 2003 után, négyéves szünetet lezárva, ismét bajnoki címet nyert.

Capello pedig elég intelligens volt ahhoz, hogy belássa a tévedését. Beckhamet, mert a Madrid érdeke úgy kívánta, hajlandó volt "rehabilitálni". Alkalmasint, ha nem nyer bajnoki címet a Real Madriddal, most nem benne látná az angol szövetség a megmentőt.

Felajánlkozott az angoloknak

Pedig a Madrid lemondott róla, mert nem játszott elég szépen a csapat. A búcsú óta Capello utazott és pihent, időnként pedig az olasz televízió, a RAI szakkommentátoraként elemzett mérkőzéseket.
Közben hírbe hozták több csapattal is.

De egyiknél sem emlegették, hogy ő maga jelentkezett, csak az angol válogatottnál. Az FA-nál pedig ő maga ajánlkozott. Egy ideig ő tűnt a legesélyesebb jelöltnek, majd az időközben "képbe került" José Mourinho megelőzte. Ám miután a portugál nemet mondott az angoloknak, Capello lett az első számú jelölt. Házasság még ilyen gyorsan nem köttetett meg: Fabio Capello, aki az olasz válogatottat soha nem irányította, az angol szövetségi kapitánya lett.

A szaktudását mindenki elismerni, mint ahogy azt is, hogy igazi győztes típus. Egyetlen hibájául azt róják fel, hogy nem beszél jól angolul, de egykori játékosa, Marcel Desailly, a Chelsea korábbi csapatkapitánya szerint ez nem probléma.

Baldinit vinné magával

A felek a sajtóhírek szerint már csak egy pontban vitatkoznak: Capello szeretné a stábjába szerződtetni legbizalmasabb munkatársát, Franco Baldinit, aki a Real Madridnál is segítette. Nem kétséges, egyezségre fognak jutni.

Frank Lampard máris üdvözölte Capello érkezését, s nagyon elismerően nyilatkozott utódjáról Sven-Göran Eriksson is. Még a legerősebb vetélytársának tartott világbajnok olasz edző, Marcello Lippi is azt mondta, a jobbik jelölt mellett döntött az angol szövetség.

Capello februárban Svájc ellen mutatkozik majd be az angol válogatott élén, márciusban pedig már igazi presztízscsatát vív majd a franciák ellen. A stábjába a tervek szerint beválaszt majd korábbi angol válogatottakat (Alan Shearert és Stuart Pearce-t), de tartja magát a vélelem, hogy segítője lesz az Angliában messze legnépszerűbb olasz futballista, Gianfranco Zola is.

A napokban a kezembe került az angol futballmagazin, a FourFourTwo egy korábbi száma. Fabio Capello még a Real Madrid edzőjeként nyilatkozott benne. Akkor, meglehetősen szokatlan módon azt mondta a múltjáról: "Szívesen lettem volna angol szövetségi kapitány, de az FA-nek nem kellettem." Most kellett.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×