eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nagy csatában bukták el Görbiczék az elődöntő lehetőségét

A magyar női kézilabda-válogatott csak az ötödik helyért küzdhet a franciaországi világbajnokságon, mivel a negyeddöntőben 36-35-re kikapott a címvédő orosz csapattól. Németh András szövetségi kapitány együttese a meccs jó részében vezetett, a hajrában három gól is volt az előny, de az utolsó percekben a taktikai és technikai hibák megbosszulták magukat.

A szakvezető döntése alapján Borbás és Szucsánszki maradt ki a csapatból, míg a belső hármasból Mehlmann a cserék között szerepelt, helyette a jobbkezes Tóth volt a jobbátlövő, és Ferling, illetve Görbicz irányított.

A negyeddöntő elején felváltva estek a gólok. Az oroszoktól Poljonova két büntetőt is értékesített, míg Tóth, Görbicz és Szamoránsky szintén jól kezdett. A ritmus a 12. percben tört meg, ekkor Kirsner révén először vezetett a magyar válogatott (9-8). A lendület megmaradt, a két szélső, Kovacsicz és Vérten duplázott. Negyedóra elteltével 12-9 volt az állás.

Görbicz és a büntetőt is hárító Pálinger jóvoltából nőtt az előny, az oroszok pedig sokat cseréltek, miközben kapitányuk, Trefilov őrjöngött. A védekezés remek volt, a riválistól szinte csak Sipilova veszélyeztette a kaput.

Ezután a csereként beálló Szidorova két védést is bemutatott, pillanatok alatt 17-11-ről 17-15 lett, és Németh András időt kért. Hiába, mert négy perc alatt dobott hét góllal fordított a címvédő 18-17-re!

Kettős emberelőnyben sikerült visszavenni a vezetést (20-19), és a szünetig növelni a különbséget, ami nagyobb is lehetett volna, ha Poltorockaja nem talál be közvetlenül a dudaszó felharsanása előtt.
A fordulás után megint felváltva potyogtak a gólok, a kétméteres Poljonovát kiállították. 25-22-re elhúzott a magyar csapat, majd Hornyák ült ki. Ez most nem okozott gondot, mert a megsérült Kovacsiczot pótló Balogh, valamint a továbbra is sziporkázó Pálinger is tette a dolgát.

Azonban elég volt egy-egy rossz lövés és passz, máris egyenlő lett az állás a 43. percre (28-28). Hullámvölgybe kerültek a magyarok, hat percig nem találtak be, és ezt kihasználva fordítottak az oroszok 29-28-ra.

Az utolsó negyedóra 29-29-ről indult, majd az 50. percben, 31-30-as magyar vezetésnél Trefilov-mester időt kért, mert akadozott a támadás. Megint Pálinger és Görbicz pillanatai következtek (33-30), aztán Tóth és Poltorockaja összeakadt, és mindketten kétperces pihenőt kaptak.

Később Vérten is kiült, a címvédő pedig az 56. percben egyenlített (34-34), ekkor Németh időt kért. A rivális fordított is, és két góllal ellépett. Balogh faragott a hátrányból, majd jött az utolsó támadás, de azt kivédekezte az orosz gárda, Mehlmann időntúli szabaddobása pedig elhalt a felnyúló kezeken.

A vereség azért különösen fájó, mert az első félidőben megroppantható lett volna a félelmetes ellenfél, másrészt a második játékrészben is volt olyan szakasz, amely alatt el lehetett volna dönteni az összecsapást.

Ezzel eldőlt, hogy a magyarok csak akkor juthatnak ki a pekingi olimpiára, ha a márciusi ötkarikás tornán - csoportjukban - az első vagy a második helyen végeznek.

A vébén legfeljebb az ötödik hely elérhető, az első ellenfél a házigazda Franciaország lesz szombaton délután fél egytől.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×