eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kikapott a Barcelona és a Real Madrid is

A Barcelona, majd a Real Madrid is kikapott a spanyol bajnokság 8. fordulójának szombati játéknapján. Bizonyára mindkét gárda megsínylette a válogatott mérkőzések miatti szünetet, kulcsemberei utazgatását, illetve a szerdai mérkőzéseken szerzett sérüléseket - de az Espanyol két gólját két olyan futballista szerezte, aki egy héttel korábban a spanyol válogatottban is gólt szerzett a dánok elleni Eb-selejtezőn.

Az Espanyol és a Real Madrid általában szoros mérkőzéseket vív egymással, az utóbbi hét meccsükből csak kettőn tudott a győztes egygólosnál nagyobb különbséggel nyerni. Sőt: Barcelonában, az Olimpiai Stadionban általában nagyon nehéz dolga van a Real Madridnak, utóbbi négy fellépéséből háromszor veszített.

Legutóbb szombaton, miután az Espanyol Albert Riera és Raúl Tamudo góljával kétgólos előnyhöz jutott, Sergio Ramos pedig csak szépíteni tudott a találkozó hajrájában. A kék-fehérek már a második percben vezettek Riera fejes góljával. A 187 centi magas - korábban kölcsönjátékosként a Manchester Cityben is megfordult - szélsőt állítólag tíz klub, köztük hat angol együttes megfigyelői lestek a tribünről.

Az Espanyol edzője kiabált: Gólfesztivál, gólfesztivál!


Az Espanyol a találkozó nagy részében fölényben játszott, ezért nem keltett meglepetést, hogy az 52. percben Raúl Tamudo is gólt szerzett: a középpályáról kapott labdával elment Fabio Cannavaro mellett, kihasználta, hogy Metzelder Luis Garciát, Sergio Ramos Rierát figyeli, s Iker Casillas kapujába emelte a labdát.

Ernesto Valverde szinte szó szerint majdnem kiugrott a bőréből a második találat után, önmagából kivetkőzve ünnepelte csapata második találatát. Nem előre ivott a medve bőrére, Tamudo gólja tényleg eldöntötte a mérkőzést.

A Madrid már csak szépíteni tudott, Sergio Ramos révén, az utolsó percben. Különlegesség: a mérkőzés három gólját az a három játékos szerezte, akik a dánok elleni Eb-selejtezőn szerezték a spanyol válogatott találatait. A teljesen megérdemelt győzelemmel az Espanyol megerősítette ötödik helyét a bajnoki tabellán, a Heinzét, Robbent és Robinhót is nélkülöző Real Madrid maradt első, miután a Barcelona is kikapott.

Ez nem a Madrid elleni Villarreal

Barcelona simán kikapott a Villarrealtól, amely a szezon során csak egyszer játszott eddig nagyon rosszul: amikor hazai pályán 5-0-ra kikapott a Real Madridtól. A szombat esti azonban teljesen más Villarreal volt.

Manuel Pellegrini a manapság divatos 4-4-1-1-es felállást választotta, a francia világbajnok, Robert Pires előtt a mexikói válogatott Guillermo Franco játszott. A Barcelonában Ronaldinho nem lépett pályára, a fiatal Bojan Krkic került be a kezdő csapatba, pályafutása során először.

A Villarreal szenzációsan kezdett: "Guille" Franco előkészítése után Santi Cazorla a második percben megszerezte a vezetést, majd a 13. percben a Pires elleni szabálytalanságért megítélt büntetőt Marcos Senna váltotta gólra.

Bojan Krkic új csúcsa

A 25. percben az egyébként meglehetősen tompán játszó katalánok szépítettek: Bojan Krkic megszerezte első gólját a Barcelona első csapatában. A 17 éves egy hónapos és húsz napos csatár lett így a Barça történetének legfiatalabb gólszerzője, megdöntve Lionel Messi csúcsát. Éppen Messitől kapta egyébként a labdát...

A rekordok kedvelőinek: Messi régi csúcsa a 2004-2005-ös szezonban született, 17 évesen, 10 hónaposan és 7 naposan talált az Albacete kapujába. Krkic - aki a spanyol bajnokságban a keresztnevén, Bojanként szerepel - a klub történetének harmadik legfiatalab játékosa volt a bemutatkozásakor, s most a spanyol bajnokság történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője lett. Csak Xisco (Villarreal, 16 éves 11 hónapos, 18 napos), s még a negyvenes években a valenciai Mena (17 éves egy hónapos hat napos) lőtt nála fiatalabb korábban gólt.

A Barcelona nem sokra ment a szépítő góllal, mert Pires még az első félidőben újabb büntetőt harcolt ki - ezúttal Gaby Militóval szemben -, amiből Senna megszerezte a maga második, csapata harmadik gólját.

A második játékrészben Rijkaard, a Barcelona edzője megpróbálta megerősíteni a támadójátékát. Becserélte Giovanit, Sylvinhót és Gudjohnsent is, de hiába szerepelt hét támadó is a félidő különböző szakaszaiban a csapatában (Giovani, Gudjohnsen, Messi, Henry, Krkic, Iniesta, Deco), a katalánok nem tudtak újabb gólt szerezni.

Ráadásul többet is veszítettek a mérkőzésen a pontoknál: Deco megsérült, a brazil-portugál középpályásra legalább öthetes kényszerpihenő vár.

Nyert a Valencia és a Sevilla is

A szombat további két mérkőzésén vendégsiker született. A Sevilla Luis Fabiano két góljával győzte le a Levantét. A Valencia szinte kiütötte a korábban szebb napokat is megélt Deportivót.

A gólok sorrendje (0-1 Joaquín, 0-2 Baraja, 1-2 Xisco, 1-3 Morientes, 1-4 Morientes, 2-4 Bodipo) jelzi, a Quique Sánchez Flores együttese simán nyert.

Spanyol bajnokság, 8. forduló
Szombati eredmények
Villarreal-Barcelona 3-1
Espanyol-Real Madrid 2-1
Deportivo-Valencia 2-4
Levante-Sevilla 0-2

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×