eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Schusternek a Real, Rijkaardnak a Barca nem elég jó - pedig sorozatban győz

Jó hétvégéje volt az európai nagycsapatoknak: a Real Madrid, a Barcelona, az Inter, a Milan, a Roma, a Bayern München, az Arsenal, a Manchester United és a Chelsea is győzött. Meglepő egyhangúság a Bajnokok Ligája szerdai meglepetés-dömpingje után. A hétvége futball-összefoglalója

Angliában az Arsenal továbbra is vezeti a tabellát, miután 3-2-re legyőzte a Sunderlandet. Robin van Persie, aki a legutóbbi két, egyaránt 1-0-ra megnyert mérkőzést is eldöntötte, két gólt is szerzet, illetve Philipp Senderos talált még a kapuba.

Az Arsenal mellett még egy csapat van, amelyik hazai pályán még százszázalékos: a Manchester City az ötödik mérkőzését is megnyerte pályaválasztóként. Sven-Göran Eriksson csapatának hőse a két látványos gólt is szerző, brazil Elano volt.

A Chelsea augusztus 25. óta először nyert a Premier League-ben, következésképpen a Bolton elleni siker egyben Avram Grant első bajnoki győzelme is. Az elefántcsontparti Salomono Kalou, aki eltiltott honfitársát, Didier Drogbát helyettesítette, a 41. percben szerzete meg a mérkőzés egyetlen gólját - 460 perc után szerzett ismét a londoni csapat gólt a bajnokságban.

Visszatért Frank Lampard, maszkban bár, de játszott John Terry - Andrij Sevcsenko ellenben csak a 73. percben állt be, Florent Malouda helyére. A Bolton utóbbi négy hazai bajnokijából hármat elveszített.

A Tottenham győzelmet engedett ki a kezéből az Anfield Roadon. A Liverpool ugyan Voronin révén előnyhöz jutott, de Dimitar Berbatov két remek megmozdulása után Robbie Keane megfordította az állást. Fernnado Torres a 92. percben egyenlített, fejes góljával.

Kuyt csereként állt be, Crouch ezúttal sem játszott, sőt a hórihorgas játékosról szólva Rafa Benítez kijelentette, a januári átigazolási időszakban szívesen eladja.

Győzött a Newcastle is, mégpedig szédületes utolsó öt percet produkálva. A 74. percben beállt Michael Owen és a török Emre is, akik mindketten gólt szereztek a hajrában. Akkor már az sem számított, hogy az Everton a 92. percben, 1-3-nál szépített. Michael Owen kilenc nappal az operációja után talált a kapuba.

A Manchester United az idény során először mutatott igazán jó támadójátékot - 4-0-ra kiütötte a Wigan Athleticet. Cristiano Ronaldo két, Rooney és Tevez egy-egy gólt szerzett. Két védő, Vidics és O'Shea megsérült, Sir Alex Ferguson tíz (!) sérültjének jól jön a kéthetes bajnoki szünet.

Angol bajnokság, 9. forduló
Manchester United-Wigan 4-0
Aston Villa-West Ham United 1-0
Arsenal-Sunderland 3-2
Reading-Derby County 1-0
Blackburn-Birmingham 2-1
Bolton-Chelsea 0-1
Liverpool-Tottenham 2-2
Manchester City-Middlesbrough 3-1
Newcastle-Everton 3-2
Fulham-Portsmouth 0-2
Az élcsoport: 1. Arsenal 22 pont (8 mérkőzésből), 2. Manchester United 20, 3. Manchester City 19, 4. Liverpool 16 (8), 5. Portsmouth 15, 6. Blackburn 15 (8)Olaszországban az Inter már szombat este megerősítette a vezető helyét: az argentin Julio Cruz duplájával 2-1-re legyőzte a Napolit. A két csapat szurkolói egyébként nincsenek túlságosan jóban egymással, ezért kizárólag Milánóban lehetett jegyet kapni a találkozóra. Vagy háromezer nápolyi így is bejutott.

Az Inter biztosan nyert, a déliek a hajrára beállt Roberto Sosa révén hat perccel a befejezés előtt szépítettek. A Napoli magyarja, Garics György az 56. percben lépett pályára. Roberto Mancini csapata növelte előnyét a bajnoki táblázaton, miután a Fiorentina és a Juventus döntetlenre játszott Firenzében.

Claudio Ranieri, a Juve edzője Alessandro Del Piero helyén a sérüléséből felépült Vincenzo Iaquintát állította a kezdő csapatba, s jót húzott ezzel. Iaquinta szerezte ugyanis a találkozó első gólját, amivel a Juve sokáig győztesnek is tűnt.

A 88. percben azonban a hazaiak kaptak egy büntetőt, mivel Rizzoli játékvezető szerint Legrottaglie szándékosan ért karjával a labdához a büntetőterületen belül. A büntetőt Adrian Mutu bevágta, pedig Gianluigi Buffon jó irányba mozdult. A román csatát a Fiorentina mindhárom őszi rangadóján, azaz a Milan, a Roma és a Juve ellen is gólt szerzett.

Claudio Ranieri szenzációsat nyilatkozott: "A tizenegyes teljesen jogos volt, ugyanakkor a mi gólunknál a bírónak szabadrúgást kellett volna ítélnie. David Trezeguet lesen állt."

A Roma az utóbbi három bajnokiján mindössze két pontot szerzett, s kikapott a manchesteri BL-mérkőzésén is - a Parma ellen azonban simán nyert idegenben is. Újra Francesco Totti vitte a prímet, két találatával már hat gólnál jár, csak Trezeguet és Ibrahimovic előzi meg a góllövőlistán (eggyel).

A "Farkasok" harmadik - a mérkőzés menete során második - gólját a brazil Mancini lőtte, Totti passzából. A Parma, Corradi kiállítása miatt, közel egy órán át emberhátrányban futballozott.

A Milan az Olimpiai Stadionban az idény messze legjobb játékával ütötte ki a Laziót. Carlo Ancelotti együttese áprilisban lőtt legutóbb ötöt idegenben (az Ascolinak), négygólos idegenbeli győzelmet pedig legutóbb az Udinese ellen aratott, tavaly márciusban.

A 13. percben a játékvezető előbb a tizenegyes-pontra mutatott, miután Muslera, a Lazio fiatal kapusa elkapta Gilardino lábát. Utóbb, a partjelzőjével konzultálva szögletre módosította ítéletét, pedig, mint tudjuk, mindig az első gondolat a jó.

Utóbb ennek már nem volt jelentősége. Ambrosini szinte a partvonaltól a kapuba ívelve szerezte meg az első gólt, igaz, Mauri ezt még kiegyenlítette. Egy újabb Muslera, Gilardino ütközet után Morganti bíró már büntetőt ítélt, ezt Kaka gólra váltotta.

A második félidőben pedig szinte csak a Milan volt a pályán: előbb Kaka, majd Gilardino is a kapus lába között küldte a labdát a kapuba, majd a percekkel korábban április óta először bajnoki gólt szerző, világbajnok olasz csatár megkoronázta a teljesítményét: az Ambrosini által visszafejelt labdát kapásból zúdította a felső sarokba.

Olasz bajnokság, 7. forduló
Atalanta-Udinese 0-0
Catania-Livorno 1-0
Fiorentina-Juventus 1-1
Genoa-Cagliari 2-0
Inter-Napoli 2-1
Lazio-Milan 1-5
Palermo-Reggina 1-1
Parma-Roma 0-3
Siena-Empoli 3-0
Torino-Sampdoria 1-0
Az élcsoport: 1. Inter 17, 2. Juventus 14, 3. Roma 14, 4. Fiorentina 13, 5. Genoa 12, 6. Palermo 11, 7. Udinese 11.Sorozatban negyedik bajnoki mérkőzését nyerte meg a Barcelona, amely az utóbbi hetekben szenzációs formába lendült, utóbbi öt tétmérkőzését 17-0-s gólkülönbséggel, öt győzelemmel záró Atlético Madrid ellen nyert simán, 3-0-ra. Ismét Lionel Messi volt a főszereplő: előkészített egy gólt Decónak (igaz, ehhez kellet Abbiati kapus hibája is), majd lőtt egyet.

A végeredményt Xavi állította be. Jellemző a mérkőzésre, hogy Víctor Valdésnek a 64. percben akadt először védeni valója. Javier Aguirre, az "Atléti" mexikói edzője nem is mondhatott mást: "A Barcelona megérdemelte a győzelmet". Ugyanakkor Frank Rijkaard - talán nem igazán szerényen - úgy nyilatkozott, még mindig van hova fejlődnie csapatának.

A Real Madrid is megszerezte a három pontot, miután Ruud van Nistelrooy és Gonzalo Higuaín találatával legyőzte a Recreativót. Az argentin a 92. percben biztosította be a listavezető győzelmét - de igazság szerint már a holland gólkirály gólja után sem fenyegette veszély a három pont megszerzését. Bernd Schuster, a csapat edzője maximálisan elégedett volt a védelmével - mi több Európa egyik legjobbjának nevezte -, ám a csatároktól továbra is többet vár. Emlékezetes, hogy a legutóbbi szezonban a Real számára a Recre elleni hazai 0-3 jelentette a mélypontot.

Kikapott az eddig kitűnően szereplő Valencia és Villarreal is. Utóbbi a mindössze a második győzelmét szerző Osasuna ellen bukott el, noha az amerikai-olasz Giuseppe Rossi révén vezetett. A pamplonaiak fordítottak, s nyertek, pedig az utolsó percekben a védő Josetxo és a kapus Ricardo kiállítása miatt kilenc emberrel játszottak.

A Valencia nagy csalódást okozott híveinek az Espanyol elleni vereséggel. A barcelonai kék-fehérek (akik ezúttal rózsaszínű mezben futballoztak) a legutóbbi BL-forduló után a Sevillát, most pedig a Valenciát győzték le idegenben.

A Sevilla máris letehet arról, hogy versenyben legyen a Barcelonával vagy a Madriddal a bajnoki címért, a Slavia elleni 4-2-es BL-siker csak fellángolás volt. Juande Ramos együttese hazai pályán kikapott a Deportivótól, a gólt Riki lőtte. Ez volt sorozatban a Sevilla negyedik bajnoki veresége!

Spanyol bajnokság, 7. forduló
Barcelona-Atlético 3-0
Real Madrid-Recreativo 2-0
Osasuna-Villarreal 3-2
Sevilla-Deportivo 0-1
Zaragoza-Levante 3-0
Athletic Bilbao-Almería 1-1
Murcia-Betis 0-0
Mallorca-Getafe 4-2
Racing-Valladolid 2-0
Valencia-Espanyol 1-2
Az élcsoport: 1. Real Madrid 19 pont, 2. Barcelona 17, 3. Villarreal 15, 4. Valencia 15, 5. Espanyol 13

4

Ötpontosra nőtt a Bayern München előnye a német bajnokságban a második helyezett előtt. A bajorok ezúttal egy másik bajor gárdát, a Nürnberget győzték le, 3-0-ra. Miroslav Klose, sérülése miatt pihenőre kényszerült, ráadásul Lukas Podolski sem tudott élni a régen várt játéklehetőséggel, mert belázasodott. Luca Toni azonban helyettük is eldöntötte a mérkőzést, sőt két találata között még Zé Roberto is a kapuba talált.

A Bayern mögött az újonc Karlsruhe a második, amely Gelsenkirchenben tudott nyerni a Schalke ellen. Hajnal Tamás kitűnően futballozott egykori csapata ellen, Christian Timmet mindkét gólja előtt remek labdával szolgálta ki.

Négy játékos szerzett két gólt a fordulóban: a már említett Tim és Toni, a frankfurti Kirjakosz - és Huszti Szabolcs. A magyar középpályás duplájával a Hannover idegenben legyőzte a bajnok Stuttgartot.

A VfB-nek nincs szerencséje ősszel a magyar játékosokkal: a 4. fordulóban a Karlsruhétól Hajnal Tamás gólja miatt kapott ki. Armin Veh, a bajnokcsapat edzője elismerte: válságban van a csapata, amely kilenc bajnoki mérkőzéséből mindössze hármat tudott megnyerni, s akár már most lemondhat a címvédésről.

Dárdai Pál egy félidőnyit játszott a Hertha BSC-ben. Csapata győzelmi esélyt szalasztott el a még nyeretlen Energie Cottbus ellen: Pantelics a 90. percben tizenegyest hibázott.

Német bajnokság, 9. forduló
Bayern München-Nürnberg 3-0
Frankfurt-Leverkusen 2-1
Stuttgart-Hannover 0-2
Schalke-Karlsruhe 0-2
Hertha-Cottbus 0-0
Bielefeld-Hamburg 0-1
Wolfsburg-Rostock 1-0
Duisburg-Bremen 1-3
Dortmund-Bochum 2-1
Az élcsoport: 1. Bayern München 23 pont, 2. Karlsruhe 18, 3. Werder Bremen 17, 4. Schalke 16, 5. Hannover 16.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×