eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Rajtol a spanyol liga: a Real Madrid Európa-csúcsa

A Real Madrid őrült költekezésbe fogott az átigazolási időszak végén. Arjen Robben és Gabriel Heinze megvétele után már 119 millió euró áll az Európában e nyáron legtöbbet költő klub költségvetésének kiadás rovatában. Ám hogy a bajnok igazolt volna a legjobban, azt csak nagyon kevesen gondolják Spanyolországban. A Primera División új szezonja szombat este, a Real Madrid-Atlético mérkőzéssel kezdődik.

Még tart Spanyolországban (is) az átigazolási időszak, augusztus 31-ig bárki vehet új játékost - s persze el is adhatja, akiről le akar mondani. De egyre kevesebb a még folyamatban lévő, hetek óta húzódó "nagy ügy", nyilvánvaló, hogy minden edző igyekezett a szezonkezdetre kialakítani végleges kertét.

Eddig a húsz élvonalbeli klub 454 millió eurót fordított játékosvásárlásra, ennek az összegnek a 26,2 százalékát (119 millió eurót, azaz körülbelül 30 milliárd forintot) a Real Madrid költötte el.

Ilyen tekintetben második a sorban a bajnok első ellenfele, és legnagyobb városi riválisa, az Atlético Madrid (78 millió euró), harmadik pedig a Barcelona (64 millió euró).

A Sevilla továbbra sem szállt be ebbe a versenybe, a 2006 májusa óta minden európai klubnál több, öt trófeát is nyert egyesület a maga 17 milliójával mindössze a nyolcadik a Primera División klubjai között.

A holland lett a második nyelv

A Real Madrid 105 éves történetében az idei nyárig mindössze három holland húzta fel az egyesület mezét: Johnny Metgod, Clarence Seedorf és Ruud van Nistelrooy. (Két honfitársuk, Harvey Esajas és Jeffrey Hoogervorst a fiókcsapatban, a Castillában szerepelt.)

Ehhez képest az idei nyáron újabb három holland került a keretbe: Royston Drenthe, Wesley Sneijder, és végül, Arjen Robben.

A Real Madrid egyébként - a kölcsönadás után visszatérő játékosokat is beleértve - pontosan egy csapatra való, azaz tizenegy játékos szerződtetett. Felírható belőlük egy csapat: Dudek - Metzelder, Pepe, Heinze - Balboa, Sneijder, J. Baptista, Drenthe, Robben - Soldado, Saviola. Közülük a kölcsönből visszatértekért (Balboa, Baptista, Soldado) nem kellett fizetni, mint ahogy nem került egyetlen eurócentbe sem a szerződése lejárta után klubot váltó Metzelder, Saviola és Dudek sem.

Ellenben 30 millió eurót fizetett királyi klub a brazil Pepéért, 27-et Wesley Sneijderért, 14-et Royston Drenthéért, 12-öt Gabriel Heinzéért és 36-ot Arjen Robbenért. (Heinze árát leszámítva, a többiért alighanem többet adott, mint a játékos valós piaci értéke, különösen, ha ezeket az árakat összehasonlítjuk a nyár többi igazolásával.)

Robbennél csak Fernando Torres volt drágább

A még augusztus 31-ig nyitva lévő átigazolási piacon a legdrágább öt játékosból hárman a Real Madridban fognak játszani az előttünk álló idényben: Fernando Torres mögött Robben a második, Pepe a negyedik, Sneijder az ötödik - csak a Manchester United által megvett, brazil Anderson fért még be e sorba, a maga 32 millió eurójával.

A nagy bevásárlás után - figyelembe véve azt is, hogy a bajnokcsapat szereplői közül Beckham, Roberto Carlos, Reyes, Helguera, Émerson és Raúl Bravo is távozott - a kérdés már csak az, erősödött-e, vagy gyengült a Madrid játékosállománya.

 Az utóbbi másfél hét eseményei kozmetikázták az addig meglehetősen csúnya képet, de alkalmasint még most sem lehet egyértelműen kijelenteni, erősödött a csapat.

Nem derült még ki, sikerült-e átmenteni azt az egységet, azt az akarást, azt a küzdőszellemet, amelynek valójában köszönhette a bajnoki címet a Real Madrid.

A jelek szerint a gólszerzésben még mindig túl nagy teher hárul Ruud van Nistelrooyra, ráadásul a felkészülési mérkőzések (beleértve a két mérkőzésből álló, összesítésben 6-3-ra elveszített spanyol Szuperkupa-döntőt) még a lelkesebb Real Madrid-híveket is lelombozták.

Heinze és Robben bemutatkozására még várni kell


Az Atlético Madrid elleni, szombat esti nyitó derbire Bernd Schuster húsz játékost nevezett, nincsen még közöttük a két legutóbbi szerzemény, Robben és Heinze, valamint a sérült Higuain és Miguel Torres sem.

E négyessel kiegészülve az alábbi húsz játékos alkotja a 2007-2008-as idényben a Madrid keretét: Casillas, Dudek, Sergio Ramos, Michel Salgado, Pepe, Cannavaro, Metzelder, Marcelo, Diarra, De la Red, Guti, Sneijder, Drenthe, Gago, Baptista, Robinho, Raúl, Saviola, Soldado és Van Nistelrooy.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×