eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Gyurta Dániel a világ idei harmadik legjobb idejével nyert ifi Eb-t

Gyurta Dániel élete első, s egyben utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán (miként Kovács Emese 200 pillangón) aranyérmet nyert legjobb távján, a 200 méteres mellúszásban. Már önmagában e tény is örömteli szenzáció, ám az időeredménye egyenesen elképesztő: 2:10.71. Ennél jobbat eddig csak ketten úsztak a világon.

A még mindig csak 18 éves versenyző pályafutásának eddigi csúcspontját a 2004-es, athéni olimpia jelentette. A görög fővárosban 2:10.75-tel szerzett, 15 évesen, olimpiai ezüstérmet. Ám az álomszerű kezdést nem követte hasonló folytatás.

Az idei év kezdetéig Gyurta egyszer sem tudott 2:12 másodpercen belül úszni. Sokan javasolták neki, hagyja el edzőjét, Széles Sándort, csak akkor tud fejlődni, ha új szakmai koncepciók alapján irányítják felkészülését.

Már a tavalyi rövidpályás Európa-bajnokság is megmutatta, jó úton járnak. Gyurta aranyérmet nyert 200 mellen Helsinkiben, majd a hazaérkezése utáni sajtótájékoztatón azt mondta az újságíróknak: "Sajnos az utóbbi másfél évben nem sikerült jelentős nemzetközi eredményt felmutatnom, ezért a vezetők úgy döntöttek, hogy ha Helsinkiben nem tudok felállni a dobogóra, akkor az edzőm búcsúzhat az állásától... Szerencsére ezzel a lelki teherrel is sikerült megbirkóznom."

Széles maradt Gyurta mellett - s ma már világos: ez volt a jó döntés. A Jövő SC versenyzője márciusban Melbourne-ben jó idővel, a hatodik helyen végzett a világbajnokságon. Saját maga bevallása szerint 150 méterig olyan jól úszott, mint az athéni olimpián, de az utolsó 50 métert már nem bírta. Ahogy mondta, az már valósággal fájt neki.

Antwerpenben már végig bírta mind a négy hosszt. Széles Sándor a verseny előtt azt nyilatkozta, Dani olyan jó formában van, mint három éve, Athén előtt volt. Maximálisan igaza volt.

Gyurta 2:11.10-es, korosztályos csúccsal nyerte meg az elődöntőt, megjavítva az orosz Dmitrij Komornyikov nyolcéves kontinenscsúcsát. Tizennyolc éves mellúszó korábban soha sem úszott 2:12-n belül 50 méteres medencében - most igen.

Aztán a döntőben Gyurta Dániel még tovább javította eredményét: 2:10:71-et úszott. Négy századdal jobbat, mint az athéni olimpián, így aranyérmet hozó ideje egyben országos csúcs is. Még többet mond teljesítményéről, hogy idén mindössze ketten úsztak ennél az időnél jobbat.

A japán Kitadzsima Koszuke 2:09.80-nal nyerte meg a világbajnokságot március 29-én, s a tavaly 2:08.50-nel világcsúcsot repesztett, amerikai Brendan Hansen 2:10.67-et úszott áprilisban. A sorban mögöttük immár Gyurta Dániel következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×